Skip to navigation Skip to main content

Woensdag en vrijdag sneeuw, in het weekeinde een droge periode

1409 - Woensdag en vrijdag sneeuw, in het weekeinde een droge periode (1)

Opnieuw trok een felle depressie over de Noordzee via Denemarken de Oostzee in. Ook nu weer een sneeuwstorm in het noorden van Duitsland en in Denemarken. Een front van de depressie trekt naar het zuidoosten richting Alpen: nieuwe sneeuw is in aantocht! Gaat het Alpengebied nog veel perioden met sneeuw krijgen???

Op woensdag is er nog een lage vorstgrens bij het sneeuwgebied dat door de actieve depressie boven de Oostzee naar de Alpen gejaagd wordt.

Weeroverzicht en verwachting

Het uitwaaierende fronten dringen steeds door tot de Alpen en brengen voornamelijk sneeuw. Woensdag komt een laatste front vanuit het noordwesten, het volgende front komt op vrijdag vanuit zuidwestelijke richting. Dit front luidt meteen het begin in van een periode met zachter weer in de Alpen. De vorstgrens loopt op naar 800 in het noordoosten tot 1300 in de Italiaanse en een deel van de Zwitserse Alpen. In de Franse Alpen kan de vorstgrens oplopen naar 1700 meter. Tussen de dagen met sneeuwval is er een vrijwel neerslagloze donderdag. In het weekeinde verdwijnt het sneeuwgebied van vrijdag geleidelijk. In het weekeinde blijft het overwegend droog. Op zondagavond is de wind zodanig naar het zuiden gedraaid dat er föhn op de noordelijke hellingen ontstaat. Gelukkig verdwijnt die föhn op maandag weer snel als de wind weer meer naar het westen draait en een volgende storing nadert.

Op donderdag een droge dag tussen twee dagen met sneeuwval, mogelijk dat de zon zich even laat zien. De bewolkingsgraad van de middelhoge bewolking is in grote delen minimaal.

Woensdagmorgen vroeg zijn er al weer skiërs onderweg op de piste in Hochfügen. De weeromstandigheden zijn redelijk, helaas geen zon, maar ook geen hinderlijke sneeuwval.

Langetermijnverwachting

Geldend voor zondag tot en met donderdag. Een hogedrukgebied boven Noordwest-Rusland bouwt op en wordt krachtiger, na vrijdag vormt zich een uitloper over de Alpen naar Noord-Afrika, en dat is een ander scenario dan de modellen eerst als voorkeursscenario lieten zien. Geen hogedrukopbouw boven Scandinavië dus, zoals in het voorgaande weerbericht al gevreesd werd. Een lagedrukgebied boven de oceaan zal - samen met de rug van hoge druk die in het weekeinde over de Alpen naar het zuiden loopt opbouwt - een zuidwestelijke stroming op gang brengen. Zachtere lucht wordt zo naar het noordoosten gestuwd. Hierdoor ontstaat de eerder genoemde föhn op maandagnacht aan de noordzijde van de Alpen: de vorstgrens kan daarbij tijdelijk oplopen van 2800 meter in Frankrijk tot 2000 meter op de noordelijke hellingen van de meer oostelijk gelegen Alpen. Maandagmiddag gaat het ruimen van de wind – van zuidzuidwest naar westzuidwest – zorgen voor het verdwijnen van de föhn. De vorstgrens loopt dan weer terug naar hoogtes tussen 1000 en 1500 meter. De rug van hoge druk wordt naar het oosten weggeduwd en een brede westelijke stroming ontstaat door een oost-west gerichte lagedruksysteem die vanaf de oceaan tot over West-Europa reikt. Een neerslagzone die meeloopt in die stroming brengt sneeuw op maandag en dinsdag. De dagen daarna - woensdag en donderdag - zullen waarschijnlijk droog verlopen.

Andorra

Woensdag loopt de vorstgrens op naar 2000 meter. Maandag nog licht vriezend weer met veel zon, dinsdag wat bewolkter maar droog. Veel zon met de hoogste temperatuur van de week in het dal: tegen 10 graden, echt terrasjesweer dus! Donderdag en vrijdag volgen enkele cm. sneeuw met de vorstgrens zakkend van 1500 tot 1200 meter. Tot na het weekeinde kan er iedere dag een paar centimeter sneeuw vallen, waarbij de vorstgrens later weer oploopt tot 1500 meter. Onder in de dalen moet men dus rekening houden met regen.

Frankrijk

Dinsdag en woensdag brengen periodes met sneeuw en er kan in totaal tussen 5 tot 15 cm vallen, in de noordelijke gebieden het meest, de zuidelijke Alpen krijgen geen verse sneeuw. Donderdag verloopt grotendeels droog en de zon kan zich zelfs even laten zien. Vrijdag en zaterdag volgen weer periodes met sneeuw in alle gebieden. Daarbij loopt de vorstgrens op naar hoogtes tussen 1000 en 1200 meter. 10 tot 20 cm is mogelijk. Op zondag dringt zachtere lucht vanuit het zuidwesten binnen en op maandag kan de vorstgrens zelf tijdelijk oplopen naar 2800 meter. Dat kan lawinegevaar tot gevolg hebben, op de berichten daarover moet gelet worden. Maandag volgt vanuit het zuidwesten koelere lucht met nieuwe sneeuw: de vorstgrens zakt dan weer naar 1000 tot 1200 meter.

Italië

Donderdag is een droge dag. Vrijdag valt in alle gebieden sneeuw, waarbij de vorstgrens tussen 700 en 1100 meter varieert. Plaatselijk kunnen forse hoeveelheden vallen, tot tientallen centimeters! Het komend weekeinde gaat een uitloper van een hogedrukgebied waarschijnlijk rustiger en zonniger weer brengen. De vorstgrens blijft dan rond 1100 meter slingeren. Maandag volgt een nieuw sneeuwgebied uit het zuidwesten, de vorstgrens blijft ongeveer op gelijke hoogte, de meeste sneeuw valt in het westelijke gebied van de Italiaanse Alpen.

Zwitserland

Op woensdag overwegend bewolkt en sneeuw boven 800 meter. In Wallis blijft het waarschijnlijk droog maar in het zuiden is wat lichte sneeuw mogelijk. Op donderdagavond en op vrijdag krijgen we weer sneeuw, maar nu vanuit het zuidwesten. De vorstgrens gaat naar ongeveer 1200 meter in het westen tot 800 meter in het oosten. Na een droog weekeinde loopt in de nacht van zondag op maandag de vorstgrens snel op en aan de noordelijke hellingen ontstaat föhn. Later op maandag volgt een sneeuwgebied uit het zuidwesten, waarbij de temperatuur weer even snel terugloopt. De neerslag valt dan als sneeuw boven 1000 tot 1200 meter.

Oostenrijk

Woensdag volgt op uitgebreide schaal sneeuw in alle regio’s, de hoeveelheden zijn niet groot, tot 5 cm. Donderdag verloopt waarschijnlijk weer geheel droog. Op vrijdag en zaterdagmorgen trekt een sneeuwgebied vanuit het zuidwesten over het land: de zuidelijke provincies krijgen wat sneeuw, evenals Tirol en Vorarlberg. Het meeste zal in Oost-Tirol, Kärnten en het zuiden van Stiermarken vallen: tussen 5 en 10 centimeter. Op zondag blijft het dan droog en kan de zon zich laten zien. In de nacht van zondag op maandag loopt de vorstgrens snel op tot 1500 of 2000 meter op de noordelijke hellingen en dat komt door föhn. Later op maandag volgt een nieuwe zone met sneeuw vanuit het westen, door winddraaiing van zuid naar west verdwijnt de föhn en boven 1000 tot 1200 meter valt weer sneeuw.

Duitsland

In Winterberg kwam dinsdag en woensdagmorgen aardig wat sneeuw naar beneden vallen, met elkaar zal er tussen 10 en 20 cm. gevallen zijn. Op donderdag is er een pauze, maar vrijdag volgt een sneeuwzone uit het zuidwesten, daarbij is de hoeveelheid sneeuw die toegevoegd wordt ca. 5 cm. De Duitse Alpengebieden krijgen woensdag met het front uit het noordwesten te maken, zodat er enkele centimeters sneeuw bij zal komen. Donderdag verloopt rustig en droog. Op vrijdagavond - en de eerste helft van zaterdag - trekt een sneeuwzone vanuit het zuidwesten over en zal er opnieuw sneeuw gaan vallen. De sneeuwgrens ligt dan tussen 800 en 1100 meter. De rest van het weekeinde blijft het droog, op zondagavond ontstaat föhn door een zuidelijke luchtstroom. Op maandag draait echter de wind meer naar het westen waarmee koeler lucht aangevoerd wordt en tevens de föhnwerking verdwijnt. Later op maandagavond volgt dan weer sneeuw, waarschijnlijk in het gehele gebied van de Duitse Alpen komt er rond de 5 cm bij.

Noorwegen

Woensdag tot en met zaterdag is steeds geheel bewolkt en schommelt de temperatuur tussen -12 en -16 graden. Dit ietwat saaie weerbeeld wordt doorbroken door de zondag: deze dag gaat mogelijk zijn naam eer aandoen! Na deze zonnestralen op zondag, gaat de bewolking weer toenemen en zal ook de temperatuur maandag weer dalen en wel tot rond de -15 graden. De dagen daarna blijft het weer zo, met daarbij weinig variatie tussen dag- en nachttemperatuur. Zoals het er nu naar uitziet blijft dan ook de bewolking weer domineren.