Skip to navigation Skip to main content

Beschermd de piste af!

1395 - Beschermd de piste af! (1)

De helmplicht is een ‘hot item’ op discussiefora, in verband met de veiligheid van de wintersporter. Maar heb je ook wel eens gedacht aan andere vormen van zelfprotectie, dan de helm? Wel eens gehoord van polsbeschermers, kniebeschermers, bumppants en back protectors?

Meer snowboarders geblesseerd

Onderzoek heeft uitgewezen dat, in vergelijking met skiërs, drie keer zoveel snowboarders geblesseerd raken tijdens de wintersport. Dit heeft te maken met het feit dat relatief meer snowboarders risico’s nemen in het funpark dan skiërs. Daarnaast is het lastiger om te leren snowboarden, dan te leren skiën, waardoor veel beginnende snowboarders vaak vallen en daardoor geblesseerd raken. Om onnodige ongelukken te voorkomen is het verstandig voor beginnende snowboarders, maar ook voor de durfals, om bescherming aan te schaffen. Ook voor skiërs is deze bescherming zeker niet verkeerd… De helm is inmiddels een bekend protectiemiddel, ook steeds meer wintersporters gaan hem dragen. Er zijn echter meer beschermingsmiddelen die helpen om een blessure te voorkomen:

Polsbescherming

Polsblessures zijn de meest voorkomende blessures bij snowboarders. Als je voor- of achterover valt bestaat je eerste reflex uit het naar voren of naar achteren steken van je handen. Je handen en polsen vangen dan vaak de hele klap op, die vaak te groot is, waardoor je een blessure oploopt. Draag polsbeschermers om letsel te voorkomen. Er zijn ook speciale handschoenen en wanten op de markt met een spalk aan de bovenkant, zodat je niet naar achteren kunt klappen met je pols.

Rugbescherming

Een ‘Back Protector’ beschermt, zoals de naam al zegt, je rug. Een rugbeschermer kan er niet voor zorgen dat je je rug niet breekt, maar wel dat de impact wordt verspreid en de kans op zwaar letsel minder is. Vooral bij het stunten is het verstandig om een rugbeschermer te dragen. Zorg dat hij goed aansluit op je lichaam en niet ‘omhoog kruipt’. Hoe meer segmenten in de rugbeschermer, hoe beter hij je zal beschermen tegen rugblessures.

Heup- en bilbescherming

De zogenaamde ‘bumppant’ of ‘crash pant’, is ideaal voor de beginnende snowboarder. Het is een soort fietsbroek, maar dan met extra bescherming op je billen en heupen. Dit biedt een welkome uitkomst om heupen en kont te beschermen tegen kneuzingen. Hij wordt echter ook door professionals gedragen.

Kniebescherming

Tot slot zijn er nog de kniebeschermers. Kniebeschermers absorberen de impact van een val en kunnen kneuzingen en breuken voorkomen. De betere kappen van de kniebescherming zijn van kunststof in plaats van plastic. Deze zijn flexibel en breken minder snel. De meeste kniebeschermers hebben een kunststof plaat met daarover een beschermende laag, die gaten in je broek voorkomt.

102 - Winter - Inge

Over Inge

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!