Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: woensdag sneeuw in het westen

1392 - Alpenweer: woensdag sneeuw in het westen (1)

Weeroverzicht en verwachting

Woensdag zal sneeuw brengen in de Franse Alpen voornamelijk. De vorstgrens beweegt zich dan rond het niveau van 1300 meter in de Franse en de Zwitserse Alpen, naar het oosten toe enkele honderden meters lager. Veel verder dan Zwitserland komt de sneeuw echter niet. De verwachte hoeveelheid verse sneeuw is nog steeds rond 30 cm in de Franse Alpen tot enkele centimeters in de oostelijke Zwitserse Alpen, geleidelijk aflopend. Ook de noordwesthoek van de Italiaanse Alpen krijgt met wat sneeuw te maken. Oostenrijk blijft grotendeels buiten dit sneeuwgebied, op hooguit een paar centimeter na in Vorarlberg en Tirol. Ook verder in Oostenrijk kan het bewolkter worden donderdag en er kan hier en daar wat lichte sneeuw nog naar beneden dwarrelen. Een echte bijdrage aan het sneeuwdek wordt het niet. Op vrijdag dringt opnieuw warmere lucht vanuit het westen op. De meest westelijke Alpen zullen een vorstgrensstijging krijgen tot ca. 1500 meter: van daar loopt de vorstgrens af tot 1200 meter op de grens met Oostenrijk. De meeste skigebieden in Oostenrijk houden een vorstgrens op 1000 meter of lager.

Langetermijnverwachting

Dit betreft de periode van 25 tot 29 januari. In het vorige bericht was te lezen: “Na de 26e lijkt er een nieuwe vorstperiode te gaan komen. Eigenlijk een herhaling van de eerdere vorstperiode qua opbouw en ontwikkeling van luchtstromingen. Daarom hecht ik er persoonlijk wel waarde aan, het is een niet ongebruikelijk verschijnsel, dat een bepaald patroon zich een aantal malen herhaald in een winter.” Die vorstperiode komt er volgens de huidige prognoses wel degelijk aan: zowel in de Alpen als ook in de Benelux. Het Siberische hogedrukgebied, dat de afgelopen dagen de enorme druk van 1070 hPa bereikte, versterkt zich naar Scandinavië. Daar vormt zich een aparte kern van hoge druk en zo ontstaat er een gigantisch hogedruksysteem. Dit systeem kan langdurig invloed uitoefenen op het Alpenweer in de vorm van droogte en toenemende kans op zon.

Andorra

Woensdag gaan er enkele centimeters sneeuw bijkomen boven 1500 meter hoogte. Daarna volgt een droge periode tot het weekeinde met een warme middag op vrijdag waarbij het 10 graden kan worden in het dal. In het weekeinde dringt koelere lucht op. Daarna zal er rond tussen 5 tot 15 cm sneeuw kunnen bijkomen op maandag en dinsdag. De vorstgrens gaat dan terug naar 1300 meter en op dinsdag zelf tot ongeveer 1000 meter. Het winterse karakter blijft waarschijnlijk gehandhaafd in tweede helft van volgende week.

Frankrijk

Woensdag komt er opnieuw een neerslaggebied vanaf de oceaan. Daaruit kan hier en daar 30 cm sneeuw vallen bij een oplopende vorstgrens: tijdelijk naar 1500 meter. Ook donderdag en vrijdag blijft de warme lucht in de buurt van de Franse Alpen. In het weekeinde komt er koudere lucht van uit het noordoosten. Daarbij daalt de vorstgrens naar rond 1000 meter. Dat gebeurt dan zonder sneeuwval. De komende week blijft het koud met toenemende kans op zon.

Italië

Alleen in de noordwestpunt van het Italiaanse Alpengebied kan woensdag tot ca. 5 cm sneeuw vallen. De rest van Italiaanse Alpenregio houdt droog weer de rest van de week en de vorstgrens blijft gehandhaafd op 600 tot 1000 meter, afhankelijk van de locatie. De dagelijkse gang van de temperatuur is vrij groot in ook de komende week en de zon krijgt ruim kans. Enkele graden in de plus in de middag op 1000 meter is echter geen probleem bij voldoende droge lucht.

Zwitserland

Woensdag zal vooral het westen van Zwitserland verse sneeuw erbij gaan krijgen, ca. 15 cm. meer naar het oosten blijft het bij hooguit 5 cm. De temperatuur stijgt weer wat en de vorstgrens zal op ca. 1400 meter komen te liggen in het westen en op 1200 meter aan de oostgrens. Na woensdag blijft het droog, ook waarschijnlijk in het weekeinde en de volgende week. De vorstgrens gaat vanaf zaterdag weer dalen naar 1000 meter. Na het weekeinde handhaaft de koudere lucht zich hoogstwaarschijnlijk.

Oostenrijk

Woensdag neemt de bewolking weer toe vanuit het westen, maar het blijft vrijwel overal droog. Alleen in Vorarlberg en Tirol zal wat lichte sneeuw gaan vallen in de loop van donderdag. Op vrijdag kan er ook verder in Oostenrijk nog wat lichte sneeuw gaan vallen maar geen noemenswaardige hoeveelheden. De vorstgrens is op zaterdag het hoogst: van 1100 in het uiterste westen tot 200 meter in het oosten. Daarna gaat overal de vorstgrens verder dalen en waar het al vriest, zal het een graad of 5 kouder worden. Het weekeinde verloopt droog en hoogstwaarschijnlijk volgende week ook.

Duitsland

Op woensdag kan in het westen van de Duitse Alpen wat lichte sneeuw gaan vallen. In de loop van donderdag breidt het neerslaggebied zich naar de oostelijk Duitse Alpen uit. Tegelijkertijd wordt de activiteit geringer zodat er nog maar weinig sneeuw op de pistes terecht zal komen. Het is meer een decoratief gebeuren. De hoeveelheid is geringer dan 2 cm . De vorstgrens komt woensdag op een hoogte van 800 meter in het uiterste westen tot aan de grond in de oostelijke dalen. Later in de week zal de grens weer wat verder gaan dalen en daar waar het al vriest, zal de temperatuur een graad of 5 verder kunnen dalen. Het blijft na het sneeuwgebiedje tot aan het weekeinde vrij bewolkt. Volgende week blijft het dan hoogstwaarschijnlijk droog en krijgt de zon ook meer kans.

Noorwegen

Kans op verse sneeuw is beperkt: mogelijk 2 cm op donderdag en zaterdag nog een centimeter. Daar moeten de Noorse skihellingen het dan voorlopig meedoen, want een krachtig hogedrukgebied vormt zich eerst boven Finland en na het weekeinde boven de besneeuwde Noorse bergen. Uitbundige zonneschijn brengt dat in eerste instantie nog niet omdat er vanuit het westen nog vrij veel bewolking de hogere luchtlagen weet te bereiken. Echter, volgende week moet ook in Noorwegen de kans op een winters zonnetje toenemen.
De temperaturen blijven de eerste dagen op -10 tot -12 graden, maar na het weekeinde gaat het weer naar strenge vorst in de nacht: -15 graden.