Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: donderdag nog sneeuw in westelijke Alpen

1388 - Alpenweer: donderdag nog sneeuw in westelijke Alpen (1)

De depressie die woensdag vanaf de golf van Biskaje naar het Middellandse Zeegebied trok, zorgt op donderdag nog voor sneeuwgebiedjes in de westelijke Alpen. De sneeuwval wordt steeds minder en vrijdag en zaterdag verlopen overal droog in de Alpen.
Hoewel de luchtdruk nog steeds hoog blijft in het noorden, met het hogedrukcentrum boven Scandinavië, begint de druk van fronten vanaf de oceaan toe te nemen. Het hogedrukcentrum zal zich ook langzaam naar het oosten verplaatsen richting Rusland.

De koude lucht handhaaft zich voorlopig nog wel in het grootste deel van de Alpen maar een eerste warme pluk lucht zal in het weekeinde vooral de westelijke Alpengebieden een verhoogde vorstgrens bezorgen: oplopend tijdelijk van 1700 meter in Frankrijk tot 1000 meter op de grens van Oostenrijk en Zwitserland. De overige gebieden blijven wat kouder. Er gaat 30 tot 40 cm sneeuw in de Franse Alpen vallen, echter met een oplopende vorstgrens, die zich daarbij ook nog eens grillig door het gebied beweegt. Een variatie van honderden meters in de hoogte van de vorstgrens over niet zulke grote horizontale afstand is mogelijk. De stroming is niet al te krachtig uit het westen waardoor plaatselijke invloeden van de gebergtes medebepalend zijn. In Zwitserland en het westen van Oostenrijk valt ook sneeuw, maar de hoeveelheden zijn bescheidener: van west naar oost aflopend van ca. 20 tot enkele centimeters in Salzburg en Stiermarken. Verder naar het oosten toe komt de sneeuw pas zondag en maandag met ook enkele centimeters.
De kleine depressie waarmee de neerslagzone mede samenhangt, trekt zaterdag en zondag dwars over de Benelux naar het oosten. Ten zuiden van de lijn Amsterdam Coevorden zal in ieder geval voornamelijk regen komen, ten noorden ervan kan het nog winterse neerslag zijn.

In het Zillertal bij Mayrhofen zien we een zonnige dag beginnen boven de ruim besneeuwde pistes. Met dit perfecte weer zal het voor veel mensen een goede sportdag worden!

Langetermijnverwachting

Dit betreft de periode van 20 tot 23 januari. Het hogedrukgebied blijft krachtig boven Rusland maar ook tussen de Azoren en Noord-Afrika bouwt zich een hogedrukgebied op. Hierdoor wordt tussen lage druk boven de oceaan en dat subtropische hogedrukgebied warme lucht vanuit het zuiden opgestuwd richting Europa. Tussen de twee hogedruksystemen ontstaat een kleine depressie die vanaf Bretagne via de Alpen naar de Middellandse Zee trekt: dat geeft dan weer aanleiding tot sneeuwval midden volgende week in vooral de Franse en Zwitserse Alpen. Na de passage vormt zich een brug van hogedruk over de Alpen, lopend van Rusland naar het subtropisch hoog bij Noord-Afrika. De luchtbeweging boven de Alpen vertraagt, maar toch kan er dan langzaamaan wat warmere lucht op grotere hoogte binnen komen sijpelen. Stevige dooi zit er dan nog niet echt in gelukkig.

Andorra

Er volgen eerst enkele droge dagen met een vrij hoge vorstgrens overdag in Andorra: tot rond 1800 meter. Er is weinig zon. De temperatuur daalt weer na het weekeinde als er een neerslaggebied binnen trekt. Daaruit kan 5 cm sneeuw vallen boven 1600 meter hoogte op maandag en dinsdag. Daarna blijft het vrij bewolkt met een vorstgrens op 1600 meter hoogte.

Frankrijk

Vrijdag verdwijnen langzaam de sneeuwgebieden, die nog enkele centimeters sneeuw zullen geven. Zaterdag blijft het droog maar op zondag en maandag komt er opnieuw een neerslaggebied vanaf de oceaan. Daaruit kan hier en daar 30 cm sneeuw vallen maar wel met een oplopende vorstgrens: tijdelijk naar 1700 meter. Er zijn echter gebieden waar de vorstgrens zich op lagere hoogte weet te handhaven doordat de wind niet te sterk is en warmere lucht over de koude luchtlagen heen kan schuiven. Op zondag daalt de vorstgrens al weer en daarna volgen enkele neerslagvrije dagen, waarbij de vorstgrens weer wat verder daalt. Volgende week woensdag kan een niet al te actieve depressie weer voor sneeuw gaan zorgen.

Italië

In de noordwestelijke regio’s komt er wat sneeuw door het sneeuwfront dat vrijdag verder uitsneeuwt in het westelijke deel van het Alpengebied. Er komen nog enkele centimeters bij. De overige gebieden in de Italiaanse Alpen krijgen niet met sneeuw te maken. Ook op zondag en maandag is de grootste kans op sneeuw weer in het noordwestelijke deel van de Italiaanse Alpen. De vorstgrens blijft op 1000 meter of lager gehandhaafd. De kans op sneeuw in de overige gebieden lijkt klein te blijven. Na maandag zal het grootste deel van het Italiaanse Alpengebied hoogstwaarschijnlijk droog blijven: tot minstens halverwege volgende week.

Zwitserland

Op vrijdag zal in vooral het westen van Zwitserland nog wat verse sneeuw bij komen, ook daalt de temperatuur weer en zo ook de vorstgrens. Van 300 meter in het noorden tot 600 meter in het zuiden. Op zondag en maandag trekt er een nieuwe neerslagzone over het land en daarbij kan er 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen, aflopend van west naar oost. De vorstgrens loopt daarbij echter wel op tot rond 1500 meter in het westen tot 1000 meter in het oosten. Op en na maandag daalt de vorstgrens alweer en komen we op vrijwel overal vriezend weer uit. Halverwege volgende week trekt waarschijnlijk een nieuwe kleine depressie met neerslag Zwitserland over.

Oostenrijk

Vrijdag geeft het restant van een sneeuwfront nog juist wat lichte sneeuw tot aan Vorarlberg. De rest van Oostenrijk heeft geen sneeuw van betekenis tot aan het weekeinde. De vorstgrens blijft overal laag tot in de dalen. Op zondag en maandag gaat een nieuwe neerslagzone vanuit het westen verse sneeuw geven bij een vorstgrenshoogte van 1000 tot 600 meter, aflopend van west naar oost. Daarna blijft het droog tot woensdag. De vorstgrens zakt weer wat, zodat de sneeuwcondities in orde blijven.

Duitsland

Op zondag en maandag zal verse sneeuw gaan vallen, waarschijnlijk ook in Winterberg, hoewel de vorstgrens daar maar net aan laag genoeg lijkt te blijven. In de Alpenregio gaat 5 tot 10 cm sneeuw vallen en dat komt boven de vorstgrens die van 600 meter in het oosten tot max. 1300 meter in het westen loopt. De vorstgrens daalt maandag en dinsdag weer zodat de sneeuwlagen niet aangetast zullen worden. Mogelijk komt volgende week een storing met opnieuw sneeuw, maar dat is nog onzeker.

Noorwegen

De aantasting van het hogedrukgebied boven Noorwegen - en het opdringen van de warmere oceaanlucht - doet zich nu ook in Noorwegen gelden: het wordt minder koud en de sneeuwkans is weer aanwezig! Er kan 3 tot 4 cm verse sneeuw gaan bijkomen als het langgerekte neerslagfront - dat heel West-Europa binnenloopt - ook de Noorse bergen weet te bereiken. De temperatuur loopt op naar -10 graden en na maandag loopt de temperatuur nog wat verder op: even wordt het rond -5 zelfs. Daarna gaan woensdag volgende week de temperaturen weer omlaag, naar waarden tussen -10 en -15.