Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Vorarlberg droog vriezend weer

1385 - Alpenweer: Vorarlberg droog vriezend weer (1)

Weeroverzicht en verwachting

De luchtdruk blijft nog steeds hoog in het noorden. Een hogedrukgebied dat met zijn centrum boven Scandinavië ligt, zorgt daarvoor. In het zuiden en op de oceaan zijn de lagedrukgebieden en die beginnen wat op te dringen. De koude lucht handhaaft zich echter in het grootste deel van de Alpen. Een depressie koerst woensdag naar de golf van Biskaje en donderdag trekt deze verder over Frankrijk en Spanje naar het Middellandse Zeegebied. De voorste begrenzing van de oceaanlucht stijgt op tegen de koude lucht die boven het Europese continent aanwezig is en tegen het westelijk Alpengebied. Daarbij kan flink wat sneeuw gaan vallen op de westelijke Franse en Zwitserse Alpen: tussen 10 en 30 centimeter, dat gebeurt bij een vorstgrens die op 700 tot maximaal 1100 meter ligt. Pas daarna zal de vorstgrens op donderdag wat doorstijgen in het zuidwestelijke Alpengebied, aan de westelijke hellingen, tot maximaal 1500 meter. Dit komt door föhnwerking bij een opstekende zuidoostelijke wind, veroorzaakt door de naar de Middellandse Zee trekkende depressie. Vrijdag en zaterdag is deze wind weer verdwenen en is het rustig vriezend weer in het alpengebied.

Een gezellige maar geen overdadige drukte in Zell am Ziller bij het dalstation. Alle ruimte op een mooie voldoende besneeuwde piste.

Langetermijnverwachting

Dit betreft de periode van 17 tot 20 januari. Het hogedrukgebied boven Scandinavië verliest zijn invloed naar het westen, maar boven Rusland versterkt het zich. Een actieve depressie trekt van nabij Ierland naar IJsland en dan naar het hoge noorden. Boven Noord-Afrika stijgt de luchtdruk wat. Hierdoor ontstaat er een stuwing van oceanische lucht naar West-Europa waardoor een nieuw langgerekt front naar het oosten trekt. Dit wordt enigszins versterkt door een kleine niet al te actieve depressie die via Bretagne naar Duitsland in het front meeloopt. Neerslaggebieden zullen daarom zondag en maandag de Alpen kunnen bereiken. Er gaat dan verspreid wat sneeuw vallen boven een oplopende vorstgrens van 1500 meter in de westelijke Alpen tot 1100 meter in het meeste oostelijke gebied. Het ziet het er naar uit dat de vorstgrens daarna weer gaat zakken door versteviging van het hogedrukgebied boven Noordwest-Rusland en de relatief lage druk boven de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Hierdoor zal de lucht weer vanuit het oosten aangevoerd gaan worden.

Andorra

Vooral op donderdag kan er wat sneeuw vallen, rond 5 cm. Naar komend weekeinde toe gaat dan de vorstgrens weer wat stijgen: tot ca. 1500 meter. Ook in de dalen ligt de temperatuur er in de middag weer even boven. Er is niet veel zon te verwachten. De vorstgrens stijgt nog wat verder door zodat de neerslag op zondag pas boven 1600 meter in de vorm van sneeuw valt, enkele centimeters. Na het weekeinde blijft de vorstgrens rond 1500 meter slingeren.

Frankrijk

Woensdag en donderdag zullen de Franse Alpen met forse sneeuwval te maken krijgen: 10 tot hier en daar 30 cm.. De dagen daarna kan de vorstgrens wat oplopen: tot rond 1500 meter op de westelijke hellingen in vrijwel het hele Franse alpengebied. Kleine sneeuwgebiedjes kunnen tot vrijdag vanuit het westen blijven komen en daardoor zal er niet veel zon te zien zijn in de tweede helft van de week. Op zondag en maandag komt er opnieuw een neerslaggebied vanaf de oceaan, met opnieuw sneeuw maar wel met een oplopende vorstgrens naar 1600 meter.

Italië

In de noordwestelijke regio’s komt er wat sneeuw door het sneeuwfront dat woensdag en donderdag uitsneeuwt in het westelijke deel van het Alpengebied. De hoeveelheid zal over die dagen verdeeld langzaam tot 10 cm. kunnen oplopen. De overige gebieden in de Italiaanse Alpen blijven gevrijwaard van nieuwe sneeuwval. Kans op zon is er het meest in het midden van de Italiaanse Alpen, namelijk bij Tirol en Karinthië. Pas op zondag en maandag is er kans op wat sneeuw in de zuidoostelijke regio van het Italiaanse Alpengebied.

Zwitserland

Op woensdag en donderdagnacht zal in heel Zwitserland verse sneeuw komen. Het zal variëren van 20 cm in het westen tot 10 cm in het oosten. De dag daarna kan de vorstgrens wat oplopen: tot rond 1000 meter in de zuidelijkste gebieden en tot 600 meter in het noorden. Op vrijdag en zaterdag daalt de temperatuur weer en zo ook de vorstgrens: rond 300 meter in het noorden tot 600 meter in het zuiden. Het midden en het oosten blijven op een lage vorstgrens van hooguit 600 meter zitten. Op zondag en maandag zijn er nieuwe sneeuwkansen doordat vanuit het westen en noordwesten nieuwe neerslaggebieden over de Alpen zullen gaan trekken. De vorstgrens loopt daarbij op tot rond 1500 meter.

Oostenrijk

Op woensdag is er nog wat zon in Tirol en Vorarlberg, maar de lucht zal vanuit het westen gaan dichttrekken, waarna donderdagnacht het restant van een sneeuwfront nog juist over Vorarlberg reikt en daar zijn laatste sneeuw laat vallen. Dat kan nog 5 cm zijn. De rest van Oostenrijk zal geen sneeuw van betekenis meer krijgen. De vorstgrens blijft overal laag, meestal tot in de dalen. Op zondag en maandag kan een nieuwe neerslagzone vanuit het westen verse sneeuw geven bij een vorstgrenshoogte van 1200 tot 1500 meter, oplopend van oost naar west.

Duitsland

De Duitse Alpen krijgen met sneeuw te maken op woensdag en donderdag. Van rond 10 cm. in het westen tot zo´n 7 cm in het midden. Het oostelijke gebied blijft net buiten de greep van het sneeuwfront dat tot stilstand komt boven het midden en vervolgens oplost. Ook Winterberg blijft buiten de invloedsfeer. Wel kan daar op zondag en maandag verse sneeuw gaan vallen, waarna echter de vorstgrens doorloopt naar 1000 meter zodat het geen droge sneeuw blijft. Eveneens komt het dan tot verse sneeuw in de Alpenregio, waarbij 5 tot 10 cm gaat vallen boven de vorstgrens die van 800 meter in het oosten tot max. 1500 meter in het zuiden loopt.

Noorwegen

Een sneeuwkansje is er weer eens op zondag. Er kan 3 tot 4 cm verse sneeuw komen als het langgerekte neerslagfront - dat heel West-Europa binnenloopt - ook de Noorse bergen weet te bereiken. De temperatuur gaat inmiddels ook weer wat verder oplopen, waardoor de -10 graden weer in zicht begint te komen! Veel variatie in dag- en nachttemperatuur zal er dan niet zijn vanwege de zich langdurig handhavende bewolking. Van -10 tot -15 is de verwachte marge. Veel wind zal er niet zijn en meest komt de zwakke wind uit oostelijke richtingen.