Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: maandag nog wat sneeuw in Oostenrijk

1383 - Alpenweer: maandag nog wat sneeuw in Oostenrijk (1)

De luchtdruk blijft in het noorden hoog, met een hogedrukgebied dat met zijn centrum boven Scandinavië ligt. In het zuiden en op de oceaan zijn de lagedrukgebieden. Op maandag en dinsdag laat het oorspronkelijke Genualaag zijn laatste sneeuw vallen langs de Oostzee en in Zuid-Duitsland en de westelijke delen van Oostenrijk. Al met al kan het daar nog een vijftal centimeters sneeuw laten neerdalen. Het systeem trekt opvullend verder weg naar het oosten, waarna het droog blijft in de oostelijke helft van de Alpen. De koude lucht handhaaft zich daar nu ook goed tot op de lagere niveaus. De wind zal verdwijnen omdat er weinig drukverschillen zijn.
Een nieuwe depressie koerst woensdag van de golf van Biskaje naar het Middellandse Zeegebied. Daarbij zal een front oplopen tegen de koude lucht die boven het Europese continent aanwezig is, en uitsneeuwen boven Engeland en Midden- en Noord-Frankrijk. Het noordwest-zuidoost georiënteerde front, loopt zich tevens stuk tegen het westelijk Alpengebied. Daarbij kan rijkelijk sneeuw vallen op vooral de westelijke hellingen: tussen 10 en 20 centimeter, dit bij een vorstgrens die dan nog op 1000 meter ligt. De dagen daarna zal de vorstgrens wat doorstijgen in het zuidwestelijke Alpengebied, tot maximaal 1500 meter.

Ook in Pitztal oogt het gezellig en sportief bij de webcam-opname van de eerste afdalers. Zo te zien zijn de sneeuwcondities er ook voortreffelijk!

Langetermijnverwachting

Dit betreft de periode van 16 tot 20 januari. Hoge druk blijft overheersen in het noorden. Boven Scandinavië handhaaft zich de kern van een omvangrijk hogedrukgebied en dat systeem lijkt een hardnekkige blokkade te blijven vormen. Wel verdwijnt de uitloper naar Groenland en gaat de straalstroom zich toenemend vertakken. Eén tak loopt naar de Middellandse Zee en de andere tak naar IJsland en het hoge noorden. De warme lucht dringt wel op vanuit het zuidwesten, maar bereikt de Alpen slechts in de vorm van sneeuwgebieden aan de westzijde, of via een omweg over de Middellandse Zee aan de oostzijde.
Over het algemeen ziet het er naar uit dat de vorstgrens vanaf het midden van de week af en toe oploopt in de westelijke Alpenregio. Dat gebeurt tijdens of na de sneeuwval; de overige gebieden blijven voldoende koud en krijgen minder of geen sneeuw.

Andorra

Het is flink koud geworden dit weekeinde in Andorra. De oorzaak was de uitstroom van koude lucht die oorspronkelijk boven Scandinavië aanwezig was. ’s Nachts schieten de temperaturen nu flink onder nul en overdag blijft het rond het vriespunt op 1000 meter. Sneeuw wordt verwacht op dinsdag en woensdag maar vooral op donderdag. De eerste dagen gaat het om enkele centimeters, op donderdag is het 5 tot 10 cm. Naar komend weekeinde toe gaat dan de vorstgrens weer wat stijgen: tot ca. 1500 meter. Ook in de dalen ligt de temperatuur er in de middag weer even boven. Er is niet veel zon te verwachten.

Frankrijk

De eerste dagen is er nog wat zon mogelijk, maar de Franse Alpen zullen woensdag en donderdag met sneeuw te maken krijgen. De dagen daarna kan de vorstgrens wat oplopen: tot rond 1300 meter in de zuidelijkste gebieden en naar het noorden toe blijft het rond 800 meter steken. De sneeuwhoeveelheden variëren van 5 tot 15 cm. afhankelijk van de hoogte en de zijde van de berg. De westelijke hellingen worden het best bedeeld. Kleine sneeuwgebiedjes kunnen tot zaterdag blijven doorkomen en veel zon zal er dan ook niet te zien zijn in de tweede helft van de week.

Italië

Alleen in de noordwestelijke regio’s komt er wat sneeuw. Dat hangt samen met het sneeuwfront dat woensdag en donderdag uitsneeuwt in het westelijke deel van het Alpengebied. De hoeveelheid zal over die dagen verdeeld langzaam tot 10 cm. kunnen oplopen. De overige gebieden hebben de afgelopen week flink sneeuw gehad boven 800 meter in het westen en 1500 meter in het oosten. Dat zal nu anders worden. Het zuidoosten kan maandag en dinsdag nog met wat sneeuwperiodes te maken krijgen, maar men zal blij zijn dat het in de rest van deze week weer eens wat rustiger wordt. Kans op zon is er het meest in het midden van de Italiaanse Alpen, namelijk bij Tirol en Karinthië.

Zwitserland

Woensdag en donderdag kan het westen wat sneeuw verwachten. Veel meer dan 5 tot 10 cm in totaal zal het niet worden. De dagen daarna kan de vorstgrens wat oplopen: tot rond 1200 meter in de zuidelijkste gebieden en tot 600 meter in het noorden. Het midden en het oosten blijven op een lage vorstgrens van hooguit 600 meter zitten. De meeste kans op zon is er dinsdag, verder zal het veelal bewolkt blijven.

Oostenrijk

Op maandag en dinsdag laat het oorspronkelijke Genualaag zijn laatste sneeuw vallen in vooral Salzburg, Tirol en Karinthië. Het zal neerkomen op rond 5 cm in de meeste gebieden daar.
Op woensdag en donderdag nemen de zonneschijnkansen in vooral Tirol en Vorarlberg toe. Daarna dringt op vrijdag vanuit het zuiden weer bewolking op en kan het in Burgenland en Boven-Oostenrijk wat gaan sneeuwen. Heftige sneeuwval wordt vooralsnog niet verwacht. De vorstgrens blijft overal mooi aan de lage kant zodat er geen verslechtering van de sneeuwcondities te verwachten is in de aankomende week.

Duitsland

Op maandag en dinsdag - mogelijk nog woensdag - laat het oorspronkelijke Genualaag zijn laatste sneeuw vallen op de noordelijke hellingen van de Duitse Alpen. Het meest in het midden en oosten van het Duitse Alpengebied. Met 5 cm. zal het wel gebeurd zijn. De vorstgrens is inmiddels weer flink gedaald, zodat er geen angst meer hoeft te zijn voor ijzel of natte neerslag.
In Winterberg is nauwelijks meer sneeuw te verwachten deze week. Verder blijft de vorstgrens laag, alleen in de middag kan bij zonneschijn de temperatuur in de dalen even boven het vriespunt pieken.

Noorwegen

Het alpineskiën in Noorwegen heeft niet te klagen over onvoldoende sneeuw of dooi dit jaar. Veel verse sneeuw komt er echter niet bij voorlopig. Een steeds krachtiger wordend hogedrukgebied heeft namelijk domicilie gekozen boven Scandinavië. Dat betekent dat de zon zich wel wat meer zal laten zien, zoals bijvoorbeeld in de tweede helft van deze week!
De temperatuur gaat echter van het redelijk milde -10 op maandag, weer zakken naar waarden tussen -15 en -20 verderop in de week.