Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: weer een dik pak sneeuw voor het Alpengebied

13695 - Alpenweer: weer een dik pak sneeuw voor het Alpengebied (1)

De komende week gaat er zeer veel sneeuw vallen in delen van het Alpengebied. Het wordt een wisselvallige week met soms goede skicondities, maar af en toe is het bar en boos en zullen de pistes deels gesloten worden. Daarbij neemt het gevaar voor lawines toe, dus blijf vooral op de pistes. Vanaf vandaag begint het met sneeuwen, dus ook het verkeer dit weekend zal overlast hebben van de sneeuwval. Zondag beloofd een prachtige dag te worden met veel zon, maar daarna volgen de sneeuwbuien elkaar de hele week op.

Zaterdag al sneeuw

De eerste sneeuwzone bereikt de Franse Alpen later vanmiddag en vanavond al. Later in de avond en nacht krijgen ook Zwitserland, Piemonte, Aosta, Vorarlberg, Tirol en Beieren met de sneeuw te maken. Zaterdagochtend blijft de sneeuwval in de Franse Alpen, het zuiden van Zwitserland en het noordwesten van Italië aanhouden, waarbij later op de dag ook in Oostenrijk de sneeuwvlokken weer naar beneden dwarrelen. De sneeuwval gaat samen met weinig wind. Verder ligt de grens van de sneeuwval in de nacht naar zaterdag tussen 1000 en 1300 meter hoogte. Zaterdag overdag stroomt zachtere lucht vanuit het westen het berggebied binnen en dan stijgt de sneeuwvalgrens tot rond 1500 meter. Boven die hoogte blijft vrijwel alle sneeuw liggen. Tot en met zaterdagavond verwachten we in de Franse skigebieden zoals Chamonix en Val Thorens een pak sneeuw van 40 tot 60 cm. Ook in Sestrière, Saas-Fee en Zermatt ligt tegen die tijd een dik pak verse sneeuw; 30 tot 50 cm. Richtingen Beieren en Tirol stelt de sneeuwval waarschijnlijk minder voor, ongeveer 10 tot 20 cm wordt daar door de weermodellen berekend. Iedereen die onderweg gaat, zal in het laagland vooral met regen te maken hebben. Pas in de bergen kom je de sneeuw tegen.

Zondag: de beste dag

De zondag lijkt een heerlijke skidag te worden. Vrijwel overal ligt immers verse sneeuw en bovendien lijkt zondag de zon flink te gaan schijnen. Bij weinig wind kunnen we dan spreken van ideale omstandigheden. Natuurlijk is het nooit overal perfect. Vanwege zachte lucht zullen de pistes onder de 1500 meter hoogte geleidelijk wat papperig kunnen worden. Boven de 2000 meter verwachten echter heerlijke omstandigheden. Dus stuur die dag beslist wat foto's aan ons!

Schitterende omstandigheden in Val Thorens op dit moment

Verhoogd lawinegevaar

Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag lijken er regen- en sneeuwgebieden over de Alpen te gaan trekken. Het wordt dus een zeer wisselvallige week met vooral aan de noordflanken soms ook veel wind. Daarbij wordt de lucht geleidelijk kouder zodat in de tweede helft van de week de sneeuw mogelijk tot in de dalen gaat vallen. Een schitterende witte wereld dus, maar vaak ook slechte omstandigheden om te skiën. Een echte winterweek waarbij in vrijwel alle skigebieden minimaal 30 cm sneeuw gaat vallen en in sommige regio's 80 tot 150 cm. De wisselende omstandigheden zorgen bovendien voor een toenemende kans op lawines. Zeker als er af en toe een dik pak sneeuw valt, kan de balans tussen de sneeuwlagen verstoord worden. In combinatie met dooi en een veranderende wind ontstaan er situaties dus forse lawines kunnen opleveren. Wees dus zeer alert op de waarschuwingen die voor jouw gebied gelden!

De verwachte hoeveelheden komende week zijn indrukwekkend...

Handige weerlinks

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.