Skip to navigation Skip to main content

2009: helmplicht, Hermann Maier en de blote kont

Het afgelopen jaar bracht ons wintersporters een aantal opmerkelijke wapenfeiten: het jaar begon met strenge vorst in Nederland en de Alpenlanden, het gebroken been van Wolter Kroes en de blote kont van een ongelukkige Amerikaan ondersteboven uit een stoeltjeslift bungelend. En toen moest januari nog goed en wel beginnen.

Januari, februari en maart

Toen er een vrouw verongelukte na een skiongeval waar ook de Duitse politicus Dieter Althaus bij betrokken was, laaide de discussie over hemplicht op de pistes flink op. De sneeuwomstandigheden waren in januari en februari nog altijd uitstekend en het was rond deze tijd dat er op het weblog van Snowplaza voor het eerst winterse recepten gepost werden. Een doorslaand succes! Eind maart was de winter nog in volle gang. De skigebieden beleefden een winterse finale met uitstekende omstandigheden voor de tijd van het jaar.

Augustus en september

In augustus en september stond het weblog in het teken van de wintersportoriëntatieweken waarin er elke week een ander wintersportland onder de loep werd genomen. Eind september kwam het Franse skigebied Les Deux Alpes te koop te staan en was de nieuwe editie van de Ski Atlas een feit. De Ski Atlas 2010 was in vergelijking met eerdere uitgaven onder meer uitgebreid met meningen van bezoekers, winterse recepten en een katern USA. Snowplaza haalde het nieuws met een artikel over de verschillende skipasprijzen in Europese wintersportlanden.

Oktober en november

De eerste sneeuw viel begin oktober, waarna de Oostenrijkse skilegende Hermann Maier zijn indrukwekkende loopbaan beëindigde. Een kleine maand later kondigde American Rebel Bode Miller zijn rentree aan. Op het weblog van Snowplaza werden sinds eind november met enige regelmaat stellingen geponeerd. De talrijke reacties varieerden van zinvol en intelligent tot, nou ja, minder.

December

Begin december schreef de Zwitser Carlo Janka geschiedenis door in één weekend drie disciplines in de FIS World Cup winnend af te sluiten. Intussen was de winter wat weifelend begonnen, maar draaiden de Europese skigebieden toch min of meer op volle toeren.

Helaas waren er ook al weer verschillende slachtoffers te betreuren. Lawines blijken eens te meer een reële bedreiging waar vooral off-pisteskiërs serieus rekening mee moeten houden. En in Italië zakte een pistebully door het ijs. Laten we hopen dat de explosieve toename van het aantal helmdragers in elk geval doorzet, dat de omstandigheden goed blijven en dat iedereen ook in 2010 goed uitkijkt, zodat het aantal ongevallen zo laag mogelijk blijft en we allemaal nog vele jaren kunnen genieten van de mooie dingen van het leven. Wintersporten bijvoorbeeld!

Allemaal een leuke jaarwisseling en het beste voor 2010 gewenst!

Winter Male Author 2

Over Coen

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!