Skip to navigation Skip to main content

Op 1e en 2e kerstdag temperatuurdaling en ook sneeuw in de Alpendalen

1365 - Op 1e en 2e kerstdag temperatuurdaling en ook sneeuw in de Alpendalen (1)

De sneeuwgrens daalt snel op 1e kerstdag zoals op dit meteogram van Gerlos te zien is!

Weeroverzicht en verwachting

Een nieuwe depressie trok woensdag en donderdag via dezelfde baan als zijn voorgangers naar het noordoosten. Een omvangrijk neerslaggebied trok over Duitsland en het Alpengebied. Opnieuw gaat er neerslag vallen maar nu komt het neerslaggebied van de goede kant: het noordwesten. Een depressie die snel via Frankrijk, dwars over Nederland naar Denemarken trekt, zorgt daarvoor: achter de depressie wordt met west tot noordwesten wind koudere lucht aangevoerd. De vorstgrens daalt tot ca. 700 meter. Dus die dalen die hoog genoeg liggen krijgen dan toch nog een deels witte kerst zoals het op zijn mooist is. Een vers laagje sneeuw van 5 cm moet mogelijk zijn!

Later volgende week wordt weer koude poollucht naar Europa gestuwd, garantie gevend voor winterweer!

Langetermijnverwachting

De koudere lucht die tijdens eerste kerstdag binnengedrongen is heeft naar verwachting dus voor een mooi vers sneeuwkleed in de dalen boven 700 meter gezorgd. Na deze sneeuw blijft het tot maandagmiddag droog. Dan volgt opnieuw een oplopende vorstgrens met sneeuw boven aanvankelijk 1000 meter maar allengs hoger: boven 2000 meter. Dinsdagnacht gaat dat verder aan vooral de noordwestkant van de Alpen en de Duitse zuidwesthoek. Sneeuwval boven 1500 tot 2000 meter hoogte. De warmere lucht, met de vorstgrens op 1500 meter - en hier en daar hoger - blijft dan waarschijnlijk tot en met donderdag in de Alpen. Onderwijl is dan in de lage landen al een gevecht bezig tussen koude vorstige lucht en warmere lucht in het zuiden. Langs de vorstgrens aan grondniveau kan er afwisselend regen ijzel en sneeuw gaan vallen. De grens is west-oost gericht en storingen trekken er langs. Uiteindelijk zal de vorstgrens naar het zuiden geduwd worden door hoge druk boven Groenland en lage druk boven Scandinavië. De vorstgrens daalt dan weer aanzienlijk tot in de diepste dalen waarschijnlijk. Hopelijk gaat dat met sneeuw gepaard, dat is nog niet duidelijk.

Andorra

Op vrijdag en zaterdag, 1e en 2e kerstdag, wordt bijna 5 cm sneeuw verwacht boven 2000 meter. Zondag en maandag blijven droog en de vorstgrens trekt langzaam omhoog naar 2300 meter. Dinsdag, woensdag en donderdag worden natter met 10 tot 15 cm sneeuw,. De sneeuwgrens zakt van 2300 weer terug naar 1800 meter.

Frankrijk

Ook de Franse Alpen worden geplaagd door warmte, veel neerslag op kerstavond met de vorstgrens op grote hoogte: tussen 2200 en 2500 meter. De vorstgrens zakt net als in de rest van het alpengebied naar 800 meter terug op 2e kerstdag, maar veel sneeuw valt er niet meer, hooguit tot 5 cm. Zondag kan er weer 1 tot 5 cm bijkomen, de vorstgrens ligt wederom op 800 meter. Maandagmiddag dringt weer warmere lucht binnen met neerslag en een oplopende vorst- en sneeuwgrens. De neerslaghoeveelheden zijn dan weer forser: met dinsdag erbij komt er boven de 2000 meter 10 tot 20 cm bij.

Italië

Er zeer veel te verwachten in de oostelijke regio maar wel boven 2500 meter, daar beneden dus veel regen. Op sommige plaatsen kan 50 tot 60 mm nattigheid vallen. In vaste vorm hebben we dan meer dan een halve meter sneeuw, op grote hoogte dus. Op vrijdagavond valt er uit een ander neerslaggebied, dat uit het noordwesten komt nog eens 5 to 10 cm. De sneeuwgrens zakt dan naar ongeveer 1000 meter. Het middengebied krijgt dan ook wat sneeuw, een paar centimeter. Ook het uiterste noordwesten kan die geringe hoeveelheid krijgen. In beide gebieden ligt de sneeuwgrens dan rond 1200 meter. Op maandag en dinsdag opnieuw in het zuidwesten neerslag maar in een groter gebied en met de vorstgrens op 2000 meter. Sneeuwaangroei is dan 5 tot 15 cm.

Zwitserland

Veel neerslag op kerstavond in het noordwesten met de vorstgrens op grote hoogte: tussen 2200 en 2500 meter. De vorstgrens zakt net als in de rest van het alpengebied naar 800 meter terug op 2e kerstdag, maar veel sneeuw valt er niet meer, hooguit tot 5 cm. Zondag blijft het vrijwel droog, de vorstgrens varieert tussen 500 en 800 meter. In heel Zwitserland volgt nieuwe neerslag op maandag en dinsdag met een totale hoeveelheid sneeuw boven 2000 meter van 10 tot 20 cm. In de lagere gebieden is de neerslag in de vorm van regen.

Oostenrijk

Vrijdag kan overal in Oostenrijk, maar eerst nog alleen in Karinthië en Stiermarken, weer sneeuw gaan vallen. De vorstgens zakt naar uiteindelijk 600 tot 800 meter. De laatste neerslag valt dus in de vorm van sneeuw. Veelal zal dat rond 5 cm. zijn. In totaal zal het 20 cm kunnen worden in vaste vorm maar dan boven de 1600 meter. Daarna blijft het droog tot de nacht van maandag op dinsdag: in Vorarlberg Tirol en mogelijk in Karinthië en Salzburg gaat er dan nieuwe sneeuw komen. De vorstgrens die vanaf 2e kerstdag rond 800 meter varieerde gaat dan weer omhoog naar tussen 1500 en 2000 meter.

Duitsland

Op donderdag (kerstavond) en vrijdag 1e kerstdag, krijgen de Duitse Alpen nieuwe sneeuw aangevoerd. De vorstgrens ligt aanvankelijk op 1600 meter op woensdag maar op 800 meter op 1e kerstdag. Van donderdag op vrijdag kan 10 tot 20 cm sneeuw vallen. Daarna blijft het tot maandagavond droog, dan volgt er 5 tot 10 cm sneeuw in de hogere gebieden: tussen 1500 en 2000 meter. Winterberg krijgt de komende dagen sneeuw erbij met temperaturen rond het vriespunt. Op kerstnacht zo’n 10 cm. Daarna blijft valt er enkele cm. op maandagnacht. Volgende week woensdag en donderdag kan er nieuwe sneeuw komen. De temperatuur blijft rond het vriespunt slingeren.

Noorwegen

Het verhaal wordt wat eentonig! Het blijft nog steeds flink winter in Noorwegen en zeker in de skigebieden: strenge tot zeer strenge vorst handhaaft zich dag en nacht. Dat blijft ook weer zo de komende 8 dagen. Op 1e maar vooral 2e kerstdag valt er sneeuw, die verse sneeuw zal met vreugde begroet worden wat de oude ligt al een tijdje. Het zal ongeveer 15 cm kunnen worden en het is meteen de warmste periode: -8 tot -10 graden. Daarna wordt geen sneeuw meer verwacht en de vorst gaat steeds meer strengen: dag en nacht blijft her rond -15 graden!