24 december 2009 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep''

Tot een aantal jaren geleden ging ik eigenlijk altijd skiën in de grotere skigebieden. Het aantal kilometer pistes woog zwaar mee in de beslissing “waar gaan we heen dit jaar?”. Nog steeds kan ik genieten van een dag in een enorm skigebied, maar na diverse ervaringen in kleinere gebieden zie ik veel voordelen van deze “kleine broertjes”.

Goedkoop

Als arme student ben ik een keer, uit pure budgetoverwegingen, in het franse dorpje Valfréjus terecht gekomen. Eén week appartement, busreis en skipas voor ik geloof nog geen 350 gulden. En ondanks dat ik wel even moest wennen steeds dezelfde pistes te skiën, heb ik een geweldige week gehad. Zeker toen ik op een gegeven moment met een paar locals off piste ging skiën, ging er een (ski)wereld voor me open! Nog steeds zijn kleinere gebieden een stuk goedkoper, zowel qua accommodatie, skiles, skiverhuur, skipas als ook supermarkten en de bars/restaurants.

Kilometers lange bospaden

Skiën op van die smalle bospaden vind ik niks. Helaas tellen deze bospaden wel mee in het totaal aantal kilometer piste van een gebied en soms is het percentage bospaden erg hoog. Kijk dus niet alleen naar het aantal kilometer, maar ook naar het soort pistes. Soms bestaat een skigebied uit slechts één berg, maar op deze berg zijn wel de meest geweldige pistes gemaakt. Lange, relatief brede afdalingen, daar houd ik van. En als ik er daar een stuk of 5 van heb dan ben ik snel gelukkig!

Rustiger

Over het algemeen zijn kleine skigebieden een stuk rustiger. Zeker als er geen georganiseerde reizen heengaan. Je treft daar vooral de plaatselijke bevolking die veelal in het weekend gaat skiën. Op doordeweekse dagen heb je regelmatig een “privé-piste”, heerlijk! De kwaliteit van de pistes is hierdoor ook vele malen beter. En uiteraard geen wachttijden bij de lift.

Natuur

In kleine gebieden zie je niet overal skiliften, pistes en skiërs, waardoor je meer het gevoel hebt in de natuur te zijn. Even neerploffen en genieten van de omgeving.

Tips

Het is erg leuk eens naar een plaats te gaan waar vandaan je meerdere skigebieden kunt bezoeken. Zo heb je toch voldoende afwisseling voor een week wintersport. Kijk bijvoorbeeld eens naar het stadje Kleinere skigebieden die ik erg leuk vind in Italië zijn:

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

25 mei Nieuwe lift in Serfaus: 10-persoons Komperdellbahn
23 mei 5 skigebieden in Argentinië uitgelicht
22 mei Skiën in de zomer in Frankrijk: in deze skigebieden kan het