Skip to navigation Skip to main content

Wisselvalliger weer in de Alpen en veel minder koud, veel sneeuw mogelijk!

1362 - Wisselvalliger weer in de Alpen en veel minder koud, veel sneeuw mogelijk! (1)

De neerslag op eerste kerstdag is aanvankelijk boven 1700 meter in de vorm van sneeuw, maar zoals te zien is op de kaart dringt koude lucht op en daalt tijdens de neerslag de vorstgrens naar ca. 500 meter of lager.

Weeroverzicht en verwachting

Zeer koude lucht veroorzaakte in het weekeinde uiterst lage temperaturen: ruim -30 in op enkele plaatsen in Zwitserland en Duitsland en tussen -15 en -20 in Oostenrijk op veel laag gelegen plaatsen. Het in het vorige weerbericht aangekondigde kouderecord kwam niet bij de Funtensee tot stand (mogelijk wel record voor december, maar niet absoluut gezien met de gemeten -33.6 graad Celsius). Daarentegen wel een kouderecord bij St Jakob in Oost-Tirol: een ijzige -24.3 C. was daar niet eerder gemeten!

De depressie die op zondag zoveel sneeuw gaf in Nederland trekt van de Noordzee naar Engeland en blijft even rondtollen. Een tweede depressie voegt zich dinsdag vanuit het zuidwesten bij deze stationaire depressie dwars over Frankrijk en de Benelux trekkend. Het geheel schuift dan wat meer naar het noorden op richting Schotland en Noorwegen. De eerste depressie zorgde zondagavond - en zorgt op maandag - vooral voor wat sneeuw in het westelijk Alpengebied, aan de noordkant van Zwitserland en in Vorarlberg. De tweede depressie die in Nederland weer wat sneeuw kan geven op dinsdag, laat ook de zuidenwind in het Alpengebied aanwakkeren. Daardoor stuwt op maandag al milde en vochtige lucht tegen de Alpen aan de west en de zuidzijde, dat levert daar de nodige sneeuw op hoogtes tussen 1200 en later 2000 meter. Dinsdag gaat dit verder bij de westelijke Alpen en in Italië in het noordoostelijke gebied. De vorstgrens ligt dan inmiddels wel op 1800 meter hoogte. Deze neerslag hangt weer samen met een depressie die dwars over Zwitserland via Duitsland naar het noordoosten trekt. Dinsdagavond en woensdagnacht trekt het sneeuwgebied daarvan (boven 1800 meter) verder het Alpengebied in; alleen het oosten van Oostenrijk zal minder met de neerslag te maken krijgen. Op woensdag overdag zijn de restanten snel weg en daalt de temperatuur overal weer: de vorsgrens zal op 1000 meter komen. Dat is echter maar kort want een nieuwe depressie trekt donderdag naar de Benelux met daar vooruit geduwd een omvangrijk neerslaggebied. Ook in de Alpen een herhaling van zetten: opnieuw aan de westkant en aan de zuidzijde neerslag daar stuwing, waarbij de sneeuw boven de 1800 to 2000 meter valt. De noordzijden van de Alpen hebben met föhn te maken. Waardoor er minder kans op neerslag is maar er wel wat hogere vorstgrens nog kan zijn rond 2000 tot 2200 meter. Op vrijdag, eerste kerstdag daalt de vorstgrens weer rap doordat een sterke noordwestelijke stroming op gang komt. Die geeft stormachtig weer in Nederland - mogelijk noordwesterstorm - maar ook stevige wind in het Alpengebied. Boven de 500 meter komt het dan nog op veel plaatsen tot sneeuwval

Op eerste kerstdag ligt er een felle depressie boven Nederland. De harde noordwesten wind is op hoogte flink koud en de koude lucht stroomt helemaal door naar het Alpengebied.

Langetermijnverwachting

Tijdens eerste kerstdag komt dus de koudere lucht weer binnen dringen! Op tweede kerstdag (zaterdag is er even rust in het Alpengebied: minder wind, geen neerslag en mogelijk een vriendelijke zon. De sneeuw die er ligt blijft onaangetast. De dagen erna ligt de vorstgrens rond 1500 meter maar in de dalen kan de koude zich mogelijk wat beter handhaven.

De verwachtingen per land

Andorra

Hoewel de koude-inval ook in Andorra een feit is, zal de warmte weer snel terrein winnen. Morgen ligt de vorstgrens al op 1000 meter en dinsdag op 1400 meter. Daarboven sneeuwt het op beide dagen licht en kan er zo’n 5 cm in totaal bijkomen boven de genoemde hoogtes. Dan is het woensdag rustig met iets lagere vorstgrens weer. Donderdag gaat er boven 1600 meter flink sneeuw vallen in totaal met 1e kerstdag erbij gaat het richting 15 cm. Tijdens die neerslagperiode daalt de vorstgrens weer naar 1000 meter.

Frankrijk

De Franse Alpen gaan flink wat sneeuw te verwerken krijgen de komende dagen. De zuidwestelijke stroming die in gang gezet wordt geeft stijgingsneerslag. Dat kan regen of sneeuw zijn, afhankelijk van hoogte en dag. De vorstgrens kent een flinke wisselvalligheid de komende dagen. Op maandag ligt de sneeuwgrens eerst nog op grondniveau, in de loop van de dag stijgt deze naar 1000 meter. Op dinsdag gaat die stijging verder tot 1600 meter. In totaal kan dan 20 cm neerkomen. Van dinsdag op woensdag trekt weer een nieuw sneeuwgebied binnen, de sneeuwgrens zakt dan weer naar 1300 meter en de toename is liefst 30 tot 40 cm. Op 1e en 2e kerstdag gaat opnieuw sneeuw vallen: boven 1200 en later 1000 meter zijn weer tientallen centimeters mogelijk. Uiteindelijk komt de vorstgrens weer op ca. 800 meter uit.

Italië

Er is veel sneeuw te verwachten in de Italiaanse Alpen, maar wel boven de 2000 meter: de zuidelijke wind verdrijft de bittere koude die heerste in het Alpengebied. Bijna altijd leidt zuiden wind tot sneeuwval in de Italiaanse Alpen, zo ook nu. Maandag valt er sneeuw in alle regio’s rond de 1000 meter. Het langst blijft het doorsneeuwen in het noordoostelijk gebied waardoor daar tientallen centimeters toegevoegd worden aan het bestaande sneeuwdek. Na een korte pauze trekt het dinsdagmiddag opnieuw dicht en komen weer tientallen centimeters sneeuw naar beneden dwarrelen. De vorstgrens ligt dan op 1500 meter in het westen tot 2000 meter in het oosten. Donderdag en vrijdag (1e kerstdag) blijven sneeuwgebieden doorkomen en volgen er steeds weer tientallen centimeters sneeuw! De vorstgrens blijft eerst nog 1500 tot 2000 meter lopen van west naar oost, maar in de loop van 1e kerstdag zakt de vorstgrens weer aanzienlijk: naar 1000 meter bij wegebbende neerslag. Zaterdag blijft het waarschijnlijk de hele dag droog.

Zwitserland

Zondagavond wat sneeuw in het westelijk Alpengebied, en aan de noordkant van Zwitserland. Op maandag gaat er milde en vochtige lucht tegen de Alpen aan stromen, dat levert de nodige sneeuw op boven 1200 meter hoogte en later 2000 meter. De sneeuw gaat door op dinsdag, en ook de zuidenwind gaat in het Alpengebied aanwakkeren. De vorstgrens stijgt naar 1800 meter hoogte. De neerslag daarna hangt weer samen met een depressie die dwars over Zwitserland via Duitsland naar het noordoosten trekt. Dinsdagavond en woensdagnacht trekt het sneeuwgebied daarvan (boven 1800 meter) verder het Alpengebied in. In alle regio’s kan er 10 tot 20 cm. sneeuw vallen. Donderdag kan vooral in het zuidwesten en zuiden sneeuw vallen, maar ook het westen krijgt een deel. Mogelijk 20 cm. in het zuiden en 10 cm in het westen boven 1800 meter. Op 1e kerstdag volgt het volgende sneeuwgebied, waarbij de vorstgrens neerdaalt tot 1000 meter of lager. Alle regio’s krijgen weer veel neerslag in de vorm van sneeuw en de hoeveelheid zal variëren van 10 tot 30 cm zijn. De vorsgrens daalt waarschijnlijk weer tot in de dalen zodat daar ook uiteindelijk weer wat sneeuw komt.

Oostenrijk

Op maandag kan er in Vorarlberg wat sneeuw vallen. Op dinsdagmorgen kan Karinthië wat sneeuw krijgen maar later op de avond komt er vanuit het westen en noordwesten en ook in Karinthië weer een nieuw sneeuwgebied binnen. De vorstgrens stijgt naar 1500 meter hoogte. De neerslag daarna hangt weer samen met een depressie die dwars over Zwitserland via Duitsland naar het noordoosten trekt. Dinsdagavond en woensdagnacht trekt het sneeuwgebied daarvan (boven 1700 meter) verder het Alpengebied in. In alle regio’s kan er 10 tot 20 cm. sneeuw vallen. Donderdag kan vooral in Karinthië en Stiermarken sneeuw vallen. Vrijdag 1e kerstdag daalt de vorstgrens tot 1000 meter of lager. Alle regio’s krijgen weer veel neerslag in de vorm van sneeuw en de hoeveelheid zal variëren van 20 tot 30 cm. De vorsgrens daalt waarschijnlijk weer tot in de dalen zodat daar ook uiteindelijk weer wat sneeuw komt.

Duitsland

Vooral op woensdag en vrijdag 1e kerstdag krijgen de Duitse Alpen nieuwe sneeuw aangevoerd. De vorstgrens ligt daarbij op 1500 meter op woensdag en op 800 meter op 1e kerstdag. Woensdag is er 10 tot 20 cm mogelijk terwijl op vrijdag 20 tot 30 cm kan vallen. Daarna blijft het tot maandag waarschijnlijk droog. Pas op zondag loopt de vorstgrens weer wat op: tot ca. 1500 meter.

Noorwegen

De sneeuw krijgt vrijwel geen aanvulling de komende week. Het blijft daarbij streng tot zeer streng vriezen. Pas op 1e kerstdag (vrijdag) kan er rond 3 cm verse sneeuw gaan komen. De wind blijft zwak.