15 december 2009 door Coen in 'Stellingen''

Er is het afgelopen jaar veel gezegd en geschreven over helmplicht en het aspect veiligheid in relatie tot de wintersport. Een prominente plaats in die discussie wordt steevast ingeruimd voor alcoholgebruik op de pistes en het feit dat er altijd mensen zijn die geen maat weten te houden en anderen tot gevaar zijn. De stelling van deze week luidt daarom: afschaffen die handel!

Wintersport is voor velen onlosmakelijk verbonden met Glühwein, Schnapps en Großes Bier. Skiën is voor hen vooral ook een gezelschapsspel, waarvan het actieve aspect heus niet de hele dag hoeft te beheersen. Gezellig een paar biertjes voor de laatste afdaling, of al een wijntje bij de lunch, of misschien zelfs een borreltje bij de koffie; uitzonderingen zijn het allerminst.

Ik ben van mening dat een volwassen iemand best een glaasje bij de lunch kan drinken, of een biertje bij een potje kaarten op de berg. Zo lang men maat houdt en zorgt dat de skivaardigheid niet wordt beïnvloed is er wat mij betreft weinig op tegen. Het is alleen zo jammer dat er altijd mensen zijn die de ene met de andere wegspoelen en onderweg naar beneden links en rechts de nodige hitpoints op hun zwalkende conto’s bijschrijven.

Zelfregulatie werkt schijnbaar niet. Daarom stel ik dat er, zoals ook al jaren gebruikelijk is in Nederlandse tankstations, geen alcohol meer zou moeten worden verkocht op de berg. Jammer, maar helaas. Of gaat dit veel te ver? Ik hoor het graag!

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!