Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: einde van de week sneeuwkans; tot zeer strenge vorst op komst!

1351 - Alpenweer: einde van de week sneeuwkans; tot zeer strenge vorst op komst! (1)

De vorst wordt op uitgebreide schaal streng naar het einde van de week toe, zoals op dit kaartje met minimumtemperaturen goed te zien is.

In het midden van de week kans op geringe sneeuw in het oostelijk alpengebied.

De vorst die nu in het hele Alpengebied doorgedrongen is wordt veroorzaakt door het opdringen van koude lucht vanuit het noordoosten. Deze lucht wordt aangevoerd door hogedruk in het noorden van Europa en lage druk die heerst boven de Middellandse Zee. De lucht wordt later in de week nog kouder waardoor met name op donderdag tot en met zaterdagmorgen zeer strenge vorst in de nachten kan optreden. Alleen in het oostelijk Alpengebied wordt de vorst op woensdag en donderdag weer wat getemperd door een dik wolkendek waar een langzame maar gestage sneeuw uit kan dwarrelen.

Zoals beloofd, lag er zaterdag een mooi pak sneeuw bij Lermoos in het dal en in het dorp zelf. Hier een webcam-opname van het dorp op zaterdagmiddag.

Langetermijnverwachting

De warme lucht blijft voorlopig uit de buurt en pas in het weekeinde wordt het weer wat minder koud, waarbij de sneeuwkansen toenemen. Het blijft echter vriezend weer: de vorstgrens blijft ook op zeeniveau zeer zuidelijk liggen. Zoals het er nu naar uitziet blijft de vorst ook tijdens de kerstdagen heersen.

Andorra

De komende week blijft het in Andorra ook vrij koud. Daar waar sneeuw ligt zal het blijven liggen. Nieuwe sneeuwval is tot het aan komend weekeinde niet waarschijnlijk. Een groot deel van de dag vriest het,maar overdag komt de temperatuur in de middag nog tot rond 4 graden. Bij voldoende droogte en nachtelijke koude hoeft dat geen probleem voor de al liggende sneeuw te zijn.

Frankrijk

Het blijft overal vriezen. Nieuwe sneeuwval is tot het aan komend weekeinde niet waarschijnlijk. De hele dag vriest het, overdag licht tot matig en ’s nachts matig tot streng. Na de waarschijnlijke sneeuwval in komend weekeinde is de kans op het aanhouden van de vorst vrij groot.

Italië

De Italiaanse Alpen zouden maandag en dinsdag misschien sneeuw vanuit het zuidwesten krijgen. Het neerslag gebied blijft echter net ten oosten van het Italiaanse Alpengebied. De sneeuwval kan nu zuidelijker gebeuren, in de Apennijnen bijvoorbeeld. De vorstgrens blijft overal zeer laag en die sneeuw die nu ligt kan in het weekeinde in hoogte toenemen door het opdringen van een sneeuwgebied. Na de sneeuw blijft het waarschijnlijk vriezen.

Zwitserland

Maandag en dinsdag leek er vooral in het zuiden kans op sneeuw te zijn maar dat gaat niet door. De modellen laten het polaire front zuidelijker blijven. Juist op de grens van dat front kunnen vaak sneeuwstoringen ontwikkelen. Dat zal nu iets zuidelijker gebeuren, in de zuidelijkere Italiaanse bergen als de Apennijnen bijvoorbeeld.. De vorstgrens blijft laag en die sneeuw die aanwezig is blijft onaangetast. In de nachten kan het steeds kouder worden met op sommige nachten strenge tot zeer strenge vorst in de geïsoleerde en besneeuwde dalen.

Periodes van zeer koude nachten op 750 meter in het oosten van Oostenrijk worden gescheiden door een periode met lichte continue sneeuwval, zo is de verwachting.

Oostenrijk

Er kan nog wat sneeuw vallen in het oostelijke deel van Oostenrijk, ten zuiden van Salzburg en Kärnten. De hoeveelheden zullen waarschijnlijk gering zijn en vooral het zuidoosten zal kunnen profiteren. Het blijft zeer koud en aan het eind van de week zeer koud. ’s Morgens in de met sneeuw bedekte dalen kan dan 20 tot 25 graden vorst genoteerd worden. Alleen in het oostelijke deel - waar er langdurig een wolkendek kan blijven domineren met lichte sneeuwval - wordt het een paar dagen meer constante temperatuur van rond -5 graden. Pas in het weekeinde kan er weer verse sneeuw komen. Ook daarna ziet het er naar uit dat het vriezend weer blijft.

Duitsland

Het gaat flink koud worden met de hele week vorst en aan het eind van de week vriest het ’s nachts streng tot zeer streng. Recordlage temperaturen op de Funtensee zijn mogelijk. Het lijdt geen twijfel dat de al liggende sneeuw onaangetast blijft. Nieuwe sneeuw erbij krijgen is helaas nog niet in zicht. Niet vanuit het noorden en niet vanuit het zuiden, tenzij in het komende weekeinde het sneeuwgebied vanuit het zuiden wat verder doorschiet. Daar is pas later in de week wat duidelijkheid over te geven. De sneeuwkanonnen zullen het moeten doen voorlopig.

Noorwegen

De sneeuw werd afgelopen nacht nog een klein beetje aangevuld, maar voorlopig sneeuwt het dan niet meer. De skicondities blijven goed! Er wordt weliswaar geen sneeuw verwacht, maar ook de zon is niet van de partij. Daarbij wordt het vanaf woensdag gevoelig kouder. Van lichte tot matige vorst komen we dan in een periode met strenge tot zeer strenge vorst: ook overdag.