Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vrijdag nog sneeuw en dalende vorstgrens

1350 - Alpenweer: vrijdag nog sneeuw en dalende vorstgrens (1)

Een depressie trekt over Duitsland naar de Zwarte Zee en daarmee wordt flink koudere lucht vanuit het noordwesten naar het Alpengebied meegesleept. Op vrijdag geeft dat op uitgebreide schaal sneeuw in vrijwel het gehele Alpengebied. De vorstgrens blijft daarna langzaam maar zeker doordalen en het komt tot matige vorst en later tot strenge en op enkele plaatsen tot zeer strenge vorst.

De vorst gaat zich naar het einde van volgende week nog wat verscherpen door aanvoer van nieuwe koude lucht die opdringt uit het noordoosten.

Langetermijnverwachting

De warme lucht blijft voorlopig uit de buurt. Over heel Europa is de koude lucht begin volgende week uitgestroomd. Het blijft de hele week vriezend weer. De zuidkant van de Alpen, Italië en Zwitserland, zullen waarschijnlijk op maandag en dinsdag vanuit het Middellandse Zeegebied sneeuw gaan krijgen tot de laagste niveaus. Volgende week woensdag en donderdag kan het Westelijke Alpengebied te maken krijgen met sneeuw vanuit het zuidwesten. Het ziet er naar uit dat het daarbij koud blijft. De vorige verwachting was dus redelijk goede koffiedikkijkerei nu er inderdaad neerslaggebieden en storingen zuidelijk langs zullen trekken. Maandag is daar meer zekerheid over te geven.

Een groot gebied zal volgende week met sneeuw bedekt zijn in Europa. Ook de Pyreneeën krijgen met een toenemend sneeuwdek te maken!

Andorra

De komende week gaat het ook in Andorra kouder worden. De modeluitvoeren wijzen daar nu op en verspreid over de week zal er uiteindelijk tussen 10 en 15 cm sneeuw kunnen (bij)komen. Eerst zal er lichte tot matige vorst zijn vanaf zaterdag, later in de week kan dat matige tot strenge vorst worden in de nachten.

Frankrijk

Op vrijdag sneeuwval in het noordelijke Franse Alpengebied boven 1200 meter aanvankelijk. Later daalt de sneeuwgrens naar 1000 meter. Daarna wordt het steeds kouder en gaat het op alle niveaus in de lop van zaterdag en zondag vriezen. Volgende week kan er op woensdag en donderdag sneeuw vallen in vooral het zuidelijke Franse Alpengebied, tussen 10 en 20 cm. Het blijft op de meeste plaatsen vriezen! Tijdens de sneeuwval dringt de warmere lucht het meeste op maar zal waarschijnlijk niet doorkomen.

Italië

De Italiaanse Alpen krijgen vooral komende maandag en dinsdag sneeuw vanuit het zuidwesten. Vooral de zuidwestelijke en de noordoostelijke Italiaanse Alpen lijken dan bezocht te worden door de natuurlijke sneeuwval. Daarbij kunnen decimeters sneeuw toegevoegd worden bij de al aanwezige sneeuw. Aangezien het in het weekeinde al ruimschoots gaat vriezen tot op vrijwel alle niveaus is de neerslag vrijwel overal in de vorm van sneeuw. De meest zuidelijke delen zijn het gevoeligst voor een tijdelijk oplopende vorstgrens.

Zwitserland

Vrijdag is er in bijna alle gebieden sneeuwval maar vooral op de noordhellingen. Enkele centimeters worden verwacht. Daarbij springt een gestaag een dalende vorstgrens het meest in het oog. De flinke daling van de temperatuur gaat door en op zaterdag vriest het overal en dat blijft tot eind volgende week in ieder geval zo. Maandag en dinsdag is er vooral in het zuiden kans op sneeuw, tot ca. 10 cm. Van woensdag op donderdag komt er een sneeuwgebied opzetten vanuit het zuidwesten met weer 5 tot 10 cm sneeuw, voornamelijk in het zuiden en westen. De vorstgrens blijft zodanig laag dat de neerslag overal in de vorm van sneeuw is. In de nachten kan het steeds kouder worden met op sommige dagen matige tot strenge vorst.

Oostenrijk

Op vrijdag geeft op uitgebreide schaal sneeuw in vrijwel geheel Oostenrijk. De hoeveelheden lopen uiteen van decimeters in Tirol en Vorarlberg en Salzburg tot 5 cm in de meest zuidelijke gebieden. De vorstgrens blijft daarna langzaam maar zeker doordalen en het komt tot matige vorst en later tot strenge en op enkele plaatsen tot zeer strenge vorst (voornamelijk in Tirol en Vorarlberg).
Zaterdag blijft het hier en daar nog wat licht sneeuwen en daarna is er voorlopig geen sneeuw te verwachten tot aan het eind van volgende week. Ook dan zullen de hoeveelheden waarschijnlijk gering zijn en vooral de noordelijke hellingen zullen profiteren. Het blijft koud en eind volgende week mogelijk zeer koud. ’s Morgens snel naar boven vanuit het dal, want 10 graden vorst is warmer dan 20 graden vorst.

Duitsland

Op vrijdag blijft de sneeuw vallen boven 600 meter en na de laatste sneeuw zakt de temperatuur verder tot het tenslotte overal vriest in Duitsland. Boven 600 meter moet toch overal een wit tapijt zichtbaar zijn zaterdag. Het is voorlopig de laatste sneeuw van betekenis. Later volgende week kan er vanuit het noorden een neerslaggebied langs trekken maar de hoeveelheid lijkt gering te blijven. Wel gaat het flink koud worden en eind volgende week vriest het ’s nachts streng tot zeer streng.

Noorwegen

De sneeuw wordt niet bedreigt. De skicondities blijven goed! Het kan in het weekeinde wat opklaren, maar maandagnacht trekt het dicht en dan kan er een paar centimeter sneeuw vallen. Daarna blijft het meest bewolkt weer met matige vorst. Vanaf het midden van de week is er strenge tot zeer strenge vorst mogelijk.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.