Skip to navigation Skip to main content

Carlo Janka schrijft geschiedenis in Beaver Creek

1348 - Carlo Janka schrijft geschiedenis in Beaver Creek (1)

IJskonijn

Janka zette vrijdag al de super-combiné op zijn naam en had zaterdag op de afdaling aan twee honderdste seconde genoeg om zijn ervaren landgenoot Didier Cuche voor te blijven op de afdaling en zo zijn tweede overwinning van het weekend bij te schrijven. Toen kwam zijn reputatie als ijskonijn -Janka’s bijnaam is “Iceman”- goed van pas, want met de reuzenslalom nog voor de boeg, kreeg de jongeling opeens eeuwige roem in het vizier. En dan staat zo’n wedstrijd ineens niet meer op zich.

Ontketend

Maar met het toenemen van de druk werden ook de verschillen alleen maar groter. De Oostenrijker Benjamin Raich kwam over twee runs een halve seconde tekort ten opzichte van de ontketende Zwitser, die daarmee het ruim veertig jaar oude record van de legendarische Franse skiheld Jean-Claude Killy uit 1967 evenaarde.

Klik hier om Carlo Janka in Beaver Creek te zien huishouden >>

Beide namen zullen tijdens de komende Winterspelen in elk geval stukken minder opbrengen bij de wedkantoren...

Superioriteit

In het zelfde weekend vond er in Lake Louise een vergelijkbaar machtsvertoon plaats. De Amerikaanse Lindsey Vonn was tweemaal op rij de snelste op de afdaling en kwam op dag drie slechts drie honderdste te kort om haar derde overwinning op rij bij te schrijven. In verschillende opzichten dus een minder unieke prestatie dan die van Janka, maar een even overtuigende demonstratie van superioriteit.

Winter Male Author 2

Over Coen

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!