Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Meer sneeuw onderweg naar de Alpen! Kouder, na dinsdag.

1342 - Alpenweer: Meer sneeuw onderweg naar de Alpen! Kouder, na dinsdag. (1)

Bij deze verwachte sneeuwval gaat de temperatuur ook flink onderuit, uiteindelijk ligt het nulgradenniveau op 800 meter in het gebied met de zwaarste sneeuwval.

Op maandag en dinsdag sneeuwval in de Alpen, vorstgrens dalend naar 1200 meter.

Door de invloed van een depressie die vanaf de Noordzee over Duitsland naar de Zwarte Zee trekt wordt flink koudere lucht naar het Alpengebied gestuwd vanuit het noordwesten. Zondag slechts lichte sneeuw boven 1800 meter, maar maandag en dinsdag toenemende sneeuw vanuit het noordwesten. Daarbij een dalende vorstgrens die uiteindelijk op 1200 meter uitkomt op dinsdag en voor een groot deel van het Alpengebied. Daarna volgt een korte droge periode door de opbouw van een hogedrukgebiedje. De West-Alpen krijgen al wat sneeuw op woensdag maar boven 1800 meter. Dan trekt later op woensdag en vooral op donderdag de sneeuw verder de Alpen in, naar het oosten. Daar ligt de sneeuwvalgrens veel lager: rond 1000 meter en uiteindelijk bij 800 meter. Veel sneeuw is te verwachten in Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland.

Het Amerikaanse weermodel blijft een koude-uitval aangeven, het Europese weermodel is wat behoudender. Beide modellen gaan momenteel echter voor kouder weer in de Alpen!

Langetermijnverwachting

Na de sneeuw aan het einde van de week (vrijdag) kan de relatief warme lucht nog even iets terugkomen, met de vorstgrens van 1700 meter in het westelijke Alpengebied tot 1200 meter in het oostelijke Alpengebied. De vorstgrens blijft dan rond 1500 meter dwalen. Daarna gaat koude lucht opdringen. Dit komt door hogedrukopbouw in het noorden en dalen van de luchtdruk boven de Zwarte en Middelandse Zee. Meestal is het hachelijk om uitspraken te doen voor meer dan 7 dagen vooruit, maar vanwege het aanhouden van dezelfde prognoses kom ik tot het volgende: het lijkt waarschijnlijk dat er een forse uitval van werkelijk koude lucht over het Alpengebied komt met eerst wat sneeuwval in vooral Oostenrijk en de noordelijke Alpen na komend weekeinde. Daarna kan het opklaren maar in ieder geval blijft het dan op alle hoogtes vriezen, ook overdag bij zonnig weer!

Andorra

De hele volgende week blijft het aan de warme kant met de vorstgrens op 1500 tot 2000 meter. Er zal geen neerslag van betekenis vallen. De zon is er vooral later in de week. Mogelijk na volgende week snel verbeterende condities, dus sneeuw en lagere temperaturen.

Frankrijk

Op zondag en maandag perioden met sneeuw in totaal 10 tot 20 cm afhankelijk van de stuwing. Boven 2200 meter in de vorm van sneeuw. Op dinsdag weer een intensief neerslaggebied maar dan de sneeuwgrens dalend naar 1500 meter. Woensdag opnieuw wat sneeuw maar niet onder 2000 meter en niet veel. De vorstgrens daalt in de nachten sterk. Daarna volgt naar het einde van de week een scherpe grens tussen warme en koude lucht. Hopelijk blijven de skigebieden juist binnen de koude luchtmassa, mede kan dat ook door de invloed van de koude sneeuwbedekte Alpen zelf. Er ontstaan dan dalende luchtstromen die de zwakke stroom warme lucht kunnen pareren.

Italië

De Italiaanse Alpen moeten het vooral hebben van de sneeuwval die op maandag en dinsdag uit het westen en noordwesten over het Alpengebied trekt. Daarbij zal de neerslag boven 2000 meter wit en koud zijn, later op dinsdag in de zuidoostelijke regio ook boven 1600 meter in de vorm van sneeuw. De hoeveelheden blijven beperkt tot tussen 5 en 15 cm. Daarna zal er weinig tot geen sneeuw meer bijkomen de komende week. De vorstgrens blijft slingeren tussen 1000 en 1500 meter, naar komend weekeinde toe loopt het eerder naar beneden dan naar boven. Wel kan het westelijke deel de warmere kant zijn.

Zwitserland

Zondag en maandag periodes met sneeuw boven 2000 meter, vanuit het noordwesten. Later op maandag opnieuw sneeuw uit het westen en sneeuwval boven 1800 meter, vooral in het noordwesten. Vervolgens op dinsdag ook in andere gebieden sneeuwval maar vooral op de noordhellingen en in het noorden van Zwitserland. In totaal tientallen centimeters. Daarbij een dalende vorstgrens, tijdens de neerslag tot 1500 meter maar later uiteindelijk lager. In de nacht naar woensdag door uitstraling flinke daling van de temperatuur; overdag een frontje uit het westen met een beetje sneeuw in voornamelijk het noordwesten. De vorstgrens loopt dan kort op tot 2000 meter maar zakt daarna donderdag al weer terug, om geleidelijk op 1000 meter uit te komen aan het einde van de week. Daarna weer lichte stijging in het weekeinde voordat de waarschijnlijke daling gaat doorzetten.

De neerslagverwachting voor volgende week laat ons het volgende beeld voor Lermoos verwachten komende zaterdag!

Oostenrijk

Maandag sneeuwval vanuit het noordwesten die flink doorzet op dinsdag. De vorstgrens kan daarbij sterk dalen om uiteindelijk op 1200 meter uit te komen op dinsdag. Daarna volgt een korte droge periode op woensdagnacht, door de opbouw van een hogedrukgebiedje. Een koude nacht dus. Dan komt later op woensdag en vooral op donderdag weer een sneeuwgebied opzetten vanuit het noordwesten. De sneeuwvalgrens gaat daarbij zakken: naar rond 1000 meter en uiteindelijk bij de laatste neerslag rond 800 meter. Veel sneeuw is te verwachten in Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland, de sneeuwval stopt op vrijdag. De hoeveelheden zijn tot in de tientallen centimeters, met opnieuw de vorstgrens rond 1000 meter! Daarna even een droge periode tot in volgend weekeinde met de vorstgrens op maximaal 1500 meter in Vorarlberg tot 800 meter in het oosten.

Duitsland

Op maaandag en dinsdag kan er flink wat sneeuw bij gaan komen, boven eerst 1500 meter en later boven 1000 meter. Winterberg blijft voorlopig nog zonder sneeuw waarschijnlijk. De vorstgrens ligt net iets te hoog. De Alpengebieden worden echter goed bezocht en kunnen tientallen centimeters sneeuw erbij gaan krijgen, dinsdag dus boven 1000 meter! De vorstgrens blijft daarna variëren en ligt tussen 1000 meter en 1500 meter volgende week. De neerslag van komende donderdag en vrijdag gaat zeker in de vorm van sneeuw boven 1000 meter! Daarna is er hooguit een kortstondige hogere vorstgrens mogelijk, meest in het zuidelijke gebied. Op termijn echter, daalt de temperatuur verder.

Noorwegen

De skicondities zullen prima blijven! Veel zon is er echter niet, alleen op maandag een glimpje. Verder is er vooral in het midden van de week kans op sneeuw en dat kan in totaal op ruim 10 cm komen, maar het gaat heel geleidelijk. De wind is eerst voornamelijk oostelijk maar na de nseeuwval in het midden van de week zwak westelijk. De temperaturen blijven ruim onder nul: lichte tot matige vorst.