Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: donderdag en vrijdag sneeuwval in de Alpen

1340 - Alpenweer: donderdag en vrijdag sneeuwval in de Alpen (1)

De temperaturen in het Alpengebied gaan op zaterdag flink onderuit. Verse sneeuw en wat opklaringen maken het echt winters!

Ook op donderdag en vrijdag sneeuwval in de Alpen

Onder invloed van een depressie die over Frankrijk naar de Middellandse Zee trekt, gaat het op donderdag en vrijdag weer sneeuwen in het alpengebied. De hoeveelheden zullen echter minder groot zijn dan in de afgelopen dagen. Toen werd hier en daar meer dan een halve meter sneeuwgroei gemeld! Nu kunnen er toch nog tientallen centimeters in het westelijke Alpengebied bijkomen. Het sneeuwgebied trekt op vrijdag vanuit het westen verder over Zwitserland en Oostenrijk en verdwijnt naar het oosten. Op zaterdag volgt dan weer een hogedrukgebiedje dat weer en tijdelijke verbetering geeft. Na een koude zaterdag met flinke vorst in de nacht, kan er geringe sneeuwval op zondag en maandag komen in het oosten van Oostenrijk maar de vorstgrens klimt dan wel weer wat op: naar zo´n 1600 meter begin volgende week.

Langetermijnverwachting

Het westelijk Alpengebied blijft voornamelijk onder invloed van zwakke hogedrukgebieden. Begin volgende week kan er door passage van zwakke fronten wat sneeuw in oostelijk Oostenrijk gaan neerdalen, zij het bescheiden hoeveelheden: enkele centimeters per keer. De vorstgrens blijft daarbij rond 1500 meter dwalen. In de westelijke Alpen dus geen neerslag in de eerste helft van de volgende week en daarbij een wat oplopende vorstgrens: net als in het noordelijk alpengebied - op de noordhellingen - langzaam stijgend naar 2000 meter. Aan de Italiaanse kant blijft het koeler.

Andorra

Op vrijdag tot 10 cm sneeuw in de regio’s boven 1600 meter. Daarna zal het tot en met volgende week dinsdag droog blijven. De temperatuur gaat weer wat stijgen onder invloed van een zwakke zuidelijke stroming: tot 2000 meter tot en met volgende week dinsdag.

Frankrijk

Opnieuw sneeuw! Donderdag valt de meeste sneeuw in de Franse Alpen en vrijdag trekt het neerslaggebied weg naar het oosten. De sneeuwlaag zal weer enkele tientallen centimeters aan kunnen groeien. Daarna volgt de invloed van een zwak hogedrukgebied, dat voor een paar koude nachten kan gaan zorgen: matige tot strenge vorst in de valleien met sneeuw en op de hogere vlaktes. Op zondag en maandag vooral wat meer bewolking, maar niet echt sneeuw van betekenis. Een wat oplopende vorstgrens begin volgende week (rond 2000 meter).

Italië

Vooral in het noordoosten van de Italiaanse Alpen kunnen tientallen centimeters sneeuw bijkomen op donderdag en vrijdag, maar ook de overige delen kunnen weer 5 tot 10 cm aangroei krijgen! Zaterdag en begin volgende week is er weinig neerslag nog te verwachten, maar wel enkele zeer frisse nachten. Dat uit zich in matige tot streng vorst in de gebieden met verse sneeuw. Begin volgende week loopt de vorstgrens niet veel op, tot ca. 1300 meter.

Zwitserland

Donderdag en vrijdag valt de meeste sneeuw aan de Franse kant van de Alpen en later op vrijdag trekt het neerslaggebied weg naar het oosten. De sneeuwlaag zal in het westen weer enkele tientallen centimeters aan kunnen groeien. In het oosten en midden zal het tussen 5 en 15 cm zijn. Daarna volgt de invloed van een zwak hogedrukgebied, dat voor een paar koude nachten kan gaan zorgen met matige tot strenge vorst in de valleien met sneeuw en op de hogere vlaktes. Op zondag en maandag vooral wat meer bewolking en er is enige sneeuw van betekenis mogelijk in het noordwesten. De vorstgrens loopt begin volgende week wat op: van 1500 meter in het zuidoosten tot rond 2000 meter in het westen en noorden. Het blijft merendeels droog begin volgende week.

De neerslagverwachting voor donderdag en vrijdag voor de Alpenregio’s. Vooral de Franse Alpen worden goed voorzien van nog meer verse sneeuw!

Oostenrijk

Oostenrijk zal op donderdag en vrijdag opnieuw wat sneeuwval krijgen, maar het oosten blijft achter in de groei van het witte sneeuwkleed. Rond 10 cm sneeuw valt er in de gebieden Vorarlberg, Tirol, Karinthië en Stiermarken. Daarna komt de invloed van een zwak hogedrukgebied, dat voor een paar koude nachten kan gaan zorgen. Daarbij is er matige tot strenge vorst in de valleien met sneeuw en op de hogere vlaktes. Op zondag en maandag komt meer bewolking en dat wordt mogelijk gevolgd door enige sneeuw van betekenis, maar deze keer in het oosten. Het zullen eerder centimeters zijn dan decimeters. De vorstgrens loopt begin volgende week wat op: van 1500 meter in het zuidoosten tot rond 2000 meter in het westen en noorden.

Duitsland

Winterberg werd inderdaad gemist door de sneeuwgebieden die de afgelopen dagen op hoogte overtrokken. Verder blijft het net niet, de komende dagen: hooguit wat kledders natte sneeuw die dan overdag ook weer snel zullen verdwijnen. De pistes blijven nog even groen dus. Beter is het bij de Zugspitze, daar ligt voldoende sneeuw in de hogere gebieden en er is 18 cm verse sneeuw bij gekomen. De lagere Alpengebieden missen de sneeuw veelal nog, op pistes ruim boven de 1000 meter is hier en daar wel een sneeuwlaag aan te treffen. Kahler Asten bij Winterberg blijft voorlopig zijn naam eer aandoen en blijft kaal. De Alpenregio krijgt op donderdag en vrijdag sneeuw. 10 tot 15 cm boven 700 tot 500 meter van west naar oost.
Op zaterdag wordt het droog en koud. Later op zondag en op maandag kans op (hooguit) enkele centimeters sneeuw. De vorstgrens gaat echter omhoog naar ca. 1500 meter.

Noorwegen

De skicondities blijven uitstekend! Veel zon is er echter niet. Iedere dag is er wel kans op 1 tot 4 centimeter verse sneeuw tot en met volgende week woensdag. De temperatuur gaat omhoog van strenge vorst op donderdag, naar lichte tot matige vorst. Dat blijft zo tot voorbij het begin van de volgende week. De wind is overwegend zuidoostelijk en meestal zwak.