4 december 2009 door Coen in 'Opmerkelijk''

Er is al veel gezegd en geschreven over de risico’s van wintersporten. We doen het wel voor onze lol, dus we moeten daar ook weer niet te lang bij stilstaan. Wedstrijdskiën is als zodanig echter onlosmakelijk verbonden met risico en dramatiek, en bij een terugblik op de laatste wereldbekerwedstrijden, kunnen we er helaas weer niet omheen.

Super-G

Dat kei- en keihard skiën niet zonder gevaar is, bleek afgelopen weekend tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Canadese Lake Louise. Tijdens de Super-G zag Canada haar eigen John Kucera, wereldkampioen op de afdaling, lelijk ten val komen. Of hij op tijd herstelt om in eigen land aan de Winterspelen deel te kunnen nemen, is nog maar zeer de vraag.

John Kucera in betere tijden.

Vancouver

Kucera werd door velen getipt als mogelijk winnaar van het goud in Vancouver, maar een beenbreuk lijkt hem nu van deelname te weerhouden. De overwinning van Manuel Osborne-Paradis was er dan ook één met een zwart randje.

TJ Lanning na zijn eerdere crash op de Hahnenkamm.

Afdaling

Ook op de afdaling waren er kleerscheuren. De Amerikaan TJ Lanning, bepaald geen onbekende in de lappenmand, raakte zwaargewond toen hij op het snelste deel van het parcours over de kop sloeg. Nadat hij per helikopter naar het ziekenhuis werd vervoerd, bleek hij zijn knie te hebben ontwricht en een nekwervel te hebben gebroken. Het was zijn eerste race sinds hij in januari in Kitzbühel zijn kruisbanden scheurde.

Rustig aan

Wedstrijdskiërs zijn zich bewust van de gevaren. Ze halen duizelingwekkende snelheden en trainen eindeloos om dat zo goed mogelijk te kunnen. Daar komt bij dat ze tijdens de wedstrijden over een lege piste beschikken en dus alleen zichzelf kunnen bezeren. Allemaal redenen voor ons gewone stervelingen om het een beetje rustig aan te doen op de berg. Want het moet natuurlijk wel leuk blijven!

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen