28 november 2009 door Joeri in 'Opmerkelijk''

Door gastredacteur Peter Nefkens

Het is weer de hoogste tijd om een wintersportvakantie te boeken. De voorpret is zoals altijd weer groot, want behalve de Ski Atlas van uitgeverij Spalder is er natuurlijk een hoop informatie te vinden op internet. Als vader met veel wintersportervaring in een gezin met drie kinderen, die allemaal twee jaar ski-ervaring hebben, is het belangrijk om je goed te oriënteren. Daarbij moet je in het achterhoofd houden dat je als gezin uiteraard aan de voorjaarsvakantie gebonden bent. De drie schooldirecties geven mijn kinderen zeker geen vrij buiten de vakanties om. Ik ben geen piloot, maar 'slechts' journalist.

Heel Nederland in dezelfde week vakantie

Dat is normaal gesproken helemaal niet zo erg, maar er is vanaf komende winter echter wel een vervelende bijkomstigheid: de voorjaarsvakantie valt voor alle regio's in Nederland in precies dezelfde week! En niet alleen in 2010, maar ook in 2011. De afgelopen winters deed de vakantiespreiding z'n werk, maar de overheid vond het kennelijk nog niet druk genoeg op de Duitse Autobahn en op de pistes in de Alpenlanden. Vrijdag 19 en zaterdag 20 februari wordt het – en daar hoef je geen waarzegger voor te zijn – enorm druk op de wegen. In de voorjaarsvakantie zelf zijn de rijen bij de skiliften en dus de wachttijden zonder meer langer dan normaal. Want één ding: crisis of niet, wie wil skiën, gaat volgens mij toch wel.

Wat nu?

Alleen ben ik nu wat aan het rondstruinen op internet op zoek naar een accommodatie en merk dat al aardig wat volgeboekt is. De kinderen wilden wel weer naar dat leuke appartement in Bichlbach, van waaruit we vorig jaar de Zugspitzarena ontdekten. Helaas, geen plek meer. Ik begin zo langzamerhand aan een heel ander scenario te denken...

De meivakantie begint op 1 mei en er zijn dan nog steeds hooggelegen skigebieden geopend, los van een eventueel aanwezige gletsjer. Val Thorens in het Franse Les Trois Vallées bijvoorbeeld, of Sölden in het Ötztal in Tirol. Waarschijnlijk een heel andere sfeer, een stukje warmer en flink goedkoper, maar het gaat mij en mijn gezin toch vooral om het skiën. Heel misschien wordt het dan toch wel mei...

Toen hij net kon lopen werd Joeri direct op de ski’s gezet bij opa en oma in de achtertuin in Westendorf. De liefde voor dit dorp, de sport en Oostenrijk was geboren en is nooit meer weggegaan.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen