Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Veel sneeuw verwacht

1328 - Alpenweer: Veel sneeuw verwacht (1)

Het weer is nogal ruig herfstachtig te noemen in de lage landen, dat komt door aanvoer van koudere lucht op hoogte en lagedrukgebieden: in hoeverre gaat ook het Alpengebied hiermee te maken krijgen? Zal dat ook sneeuw brengen? Lees het bij Koos de meteovirtuoos!

Veel sneeuw verwacht in Italiaanse Alpen, voor en na weekeinde ook in Oostenrijk!

Het hogedrukgebiedje dat woensdag nog lange tijd zijn invloed boven het Alpengebied houdt, wordt van woensdag op donderdag al grotendeels verdreven. Een front uit het westen dat zuidwest-noordoost georiënteerd tegen de westelijke Alpen komt te liggen en vervolgens in voornamelijk noordoostelijke richting wegschuift, zal neerslag geven in de Franse Alpen. Daarna op donderdag overdag weer droog maar bewolkt. Vrijdag komt dan een lagedrukgebiedje vanuit Noord-Spanje en de Pyreneeën boven Noord-Italië aan: daaruit kan veel sneeuw boven 2000 meter gaan vallen op de zuidelijke Italiaanse Alpen. Tevens wordt het oosten en Midden van Oostenrijk ruim bedeeld met neerslag.

Langetermijnverwachting

Ook zaterdag valt er in een deel van de Italiaanse Alpen nog wat sneeuw. Daarna volgt een redelijk droge dag op zondag. Daarna is er weer kans op een herhaling van de vrijdagse situatie, met mogelijk nog meer sneeuw in de Italiaanse gebieden. Ook de Zwitserse Alpen maken dan meer kans op aanzienlijke sneeuwval. De lagedrukgebieden blijven dus voorlopig overheersen.

Andorra

Voorlopig blijft het herfstig in Andorra, met wisselende bewolking af en toe zon en ook nu en dan eens een overtrekkend neerslaggebied. Vooral zondag is er vrij veel sneeuw te verwachten op 1600 meter en hoger! 10 tot 15 cm kan er zomaar eens gaan vallen en dat is dan precies in het officiële openingweekeinde van het skiseizoen! De vorstgrens blijft daarna dwalen rond de 1500 meter, veel neerslag wordt er na zondag niet meer verwacht.

Frankrijk

Donderdag op sommige plaatsen tot 5 cm sneeuw boven 1700 meter. Daarna weinig neerslag meer tot en met zondag. Maandag en dinsdag weer een aantal neerslaggebieden met achterlating van 10 tot 20 cm sneeuw met de vorstgrens tussen 1200 en 1500 meter. Dit betekent dat de lagere pistes mee kunnen gaan profiteren.

Italië

Op donderdag en vrijdag kan er in de oostelijke Italiaanse Alpen 10 tot 20 cm gaan vallen boven 2000 meter. Op vrijdag en zaterdag dringt een intensief neerslaggebied vanuit het zuiden op waarbij de sneeuw boven 1800 meter ruim gaat vallen 10 tot 20 cm mag verwacht worden, uitgezonderd de westelijke Alpen. In dat gebied wordt echter het tekort aan sneeuw ruimschoots ingehaald op maandag: dan bij een vorstgrens tussen 1000 en 1600 meter (het laagst waar de neerslag het meest intensief is) moeten we rekening houden met tientallen centimeters sneeuw! Mamma mia!

Veel neerslag zit er in de prognose voor de Italiaanse Alpen!

Zwitserland

Donderdag aan de westelijke rand een paar centimeter sneeuw boven 1700 meter. Zaterdag in het uiterste noordwesten weer een paar centimeter en daarna merendeels droog tot in de avond waarna het zuiden en westen opnieuw rond 5 cm sneeuw kunnen verwachten. Na een droge zondag gaan de temperaturen nog wat omlaag. Op maandag en dinsdag kan veel sneeuw kan gaan vallen: tussen 5 tot 15 cm afhankelijk van de locatie binnen Zwitserland en of het noord- of zuidhelling is. De zuidelijke hellingen hebben het voordeel van de stijgingsneerslag. De vorstgrens zakt verder weg: tussen 500 en 1000 meter!

Oostenrijk

Op donderdag en vrijdag kan er in zuidelijkste Kärnten (Karinthië) en Stiermarken enkele centimeters tot 5 cm sneeuw vallen boven 2000 meter. Dan in op vrijdag op zaterdag “geht es los”! Vanuit Italië dringt een intensief neerslaggebied het land binnen waarbij de sneeuw boven 1500 meter kans heeft te blijven liggen.10 tot 20 cm is mogelijk in vrijwel heel Oostenrijk uitgezonderd Vorarlberg en het westelijkste Tirol. Na het wegtrekken van de neerslag op zaterdag volgt een vrijwel droge zondag. Lange termijn: op maandag en dinsdag kunnen er echter nog grotere hoeveelheden sneeuw gaan vallen! Meteen zakt de sneeuwgrens ook wat: van 1700 meter naar rond 1400 meter op dinsdag hier en daar lager.

Een forse toename van gebieden met sneeuwdek is duidelijk zichtbaar.

Duitsland

De Duitse Alpen blijven voor wat betreft de komende sneeuwvalepisodes grotendeels buiten schot. Slechts op langere termijn kan er - in het zuidoostelijke deel - wat meer sneeuw gaan vallen. Eerst loopt echter de vorsgrens langzaam op van nu rond 1100 meter tot 2000 meter op maandag, mede ook door de föhnwerking bij de verwachte zuiden wind. Dinsdag gaat dan de temperatuur weer vallen eveneens als een bescheiden hoeveelheid sneeuw, enkele cm. en boven 1200 meter.

Noorwegen

Woensdag nog ca. 8 cm sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt, ook donderdag nog enkele centimeters sneeuw. Daarna blijft het voorlopig vrijwel droog, maar de temperatuur zakt langzaam naar het niveau van matige tot strenge vorst, gelukkig bij weinig wind. Geen neerslag dus op de langere termijn maar ook geen zon, de bewolking blijft overheersen. Het zijn en blijven sneeuwzekere condities!

De condities blijven goed in de Noorse wintersportgebieden met geregeld verse sneeuw!