Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Verse sneeuw in aantocht voor het Alpengebied!

1322 - Alpenweer: Verse sneeuw in aantocht voor het Alpengebied! (1)

Na de warme periode die tot en met zaterdag duurt gaat er op zondag de al eerder aangekondigde omslag plaats vinden! De sneeuw komt als geroepen want door de warmte zijn de wat lagere pistes veelal niet meer te benutten. De eerste sneeuw zal op zondag de westelijke Alpen bereiken om dan vervolgens snel verder te trekken, waarbij Tirol en noordoostelijk Oostenrijk in de avond al bereikt worden. De vorst- en sneeuwgrens daalt tegelijkertijd tot iets onder de 2000 meter. Ook op maandag en dinsdag blijven er boven 1800 meter in de noordelijke Alpengebieden periodes met sneeuw komen!

In Noorwegen is de warmte nu ook wat doorgedrongen met wat lichte dooi op de pistes maar ook daar verdringt koudere lucht weer de lichte smelt en in het weekeinde gaat de sneeuw-opbouw weer verder.

De temperatuurverdeling op 1500 meter hoogte geeft de nadering van de koude - uit het noordwesten - goed weer!

Langetermijnverwachting

Na dinsdag komt er weer een hogedrukgebiedje pal boven de Alpen te liggen, dat dan weer voor zonneschijn en koude nachten gaat zorgen. Ronde de westzijde gaat dan weer warmere lucht opstuwen en ook kan er later in de week even wat Föhn weer op gaan treden. Toch blijft het gebied kouder dan de deze afgelopen week en de vorstgrens zal hooguit kort tot 2500 meter stijgen.

Andorra

Op de zuidelijke terrassen zal het de komende week heerlijk vertoeven zijn! De zon gaat volop schijnen en bij weinig wind kan een strandvakantie er bijna niet tegenop. Voor degenen die ook nog willen skiën: zij zullen geduld moeten hebben.

Italië

De Italiaanse Alpen zullen nog weinig van de verse sneeuw mee kunnen krijgen, dat blijft aan de noordelijke en westelijke Alpen voorbehouden. De hogere pistes zullen voor vertier moeten zorgen zolang de neerslag niet wil komen. Na dinsdag zal het wel mooi zonnig kunnen zijn, zodat hoog skiën mooi gecombineerd kan worden met vitamine Z.

Zwitserland

Vooral het westen en het noordoostelijk deel zullen boven 2000 meter 2 tot 8 cm verse sneeuw tegemoet kunnen zien! Dat begint al op zondagmorgen in het westen, later op de dag in het oosten. Op dinsdag zal er waarschijnlijk nog een neerslagzone over het (uiterste) noorden van het land trekken, zodat daar de sneeuwtoename mogelijk niet onbeduidend zal zijn! Nu hopen dat daarna de vorstgrens niet te veel optrekt als er weer een zuidelijke stroming vooral de westelijke helft van het land gaat beïnvloeden.

De temperatuurval is goed te zien op de prognosekaart voor Samedan in Zwitserland.

Oostenrijk

Op zondag begint later op de dag het koudefront zijn invloed te krijgen en dat zal eerst in Vorarlberg en Tirol tot sneeuwval boven 2000 meter leiden, plaatselijk is er tot 8 cm mogelijk. Vervolgens trekt het front verder waarbij in Salzburgerland eveneens 2 tot 8 cm boven 2000 meter kan achterblijven. De rest van het land moet het nog zonder sneeuw stellen, mogelijk dat wel Kärnten wat mee krijgt. Dan volgt op dinsdag nog en tweede neerslagzone met vooral weer sneeuwval boven 1800 meter in Vorarlberg (10 cm). Ook Tirol en Salzburgerland en Boven- en Beneden-Oostenrijk kunnen 5 tot 10 cm er bij gaan krijgen. Wat minder in Kärnten en Steiermarken. Alleen het zuiden tot zuidoosten van het land zal dan buiten de neerslagzone blijven. Na dinsdag gaat de bewolking breken en wordt het zonnig, de vorstgrens kan langzaam weer wat opkruipen naar tussen 2000 en 2500 meter.

Duitsland

Voor Winterberg blijft het vooralsnog te warm in de atmosfeer, maar de Alpenhellingen gaan er net als in Oostenrijk het nodige bij krijgen boven 1800 meter. 5 tot 15 cm, eerst op zondag en dan wat meer op dinsdag. Wel kan er volgende week woensdag of donderdag weer wat Föhn ontstaan, die de pas gevallen sneeuw weer wat zou kunnen aantasten onder 2500 meter.

Frankrijk

Op zondag zakt de vorstgrens naar 2200 meter, daarbij kan boven die hoogte wat sneeuw vallen in het gebieden rond Mont-Blanc. Het is nog slechts enkele cm. Op maandag zal het ook voornamelijk bewolkt zijn en dan komt dinsdag een front met meer neerslag, zodat er tussen 10 tot 20 cm. boven ongeveer 2000 meter kan gaan neerdalen. Op woensdag een kort intermezzo door een hogedrukgebiedje. Dat houdt invloed op de oostelijker gelegen Alpen maar in het Franse deel zal het donderdag opnieuw tot sneeuw boven ongeveer 2500 meter kunnen komen.

Noorwegen

Momenteel is er wat lichte dooi, maar op zaterdag keert de vorst alweer terug, zondag gevolgd door zo’n 5 cm. sneeuw. Verder blijft het overwegend vriezen, slechts op zondagmiddag en maandagmiddag kan even het vriespunt kort overschreden worden. Vooral woensdag kan er dan weer wat sneeuw van betekenis gaan vallen. Ook daarna is en blijft het vriezend weer.

De sneeuwbedekking in de Noorse skigebieden is goed te noemen! Hier is in kleurencode de sneeuwgesteldheid aangegeven: blauw is droge sneeuw, roze is vochtige sneeuw, geel is weinig sneeuw.