19 november 2009 door Coen in 'Stellingen''

Veel wintersporters hebben jaren geleden hun keuze al gemaakt. Zij zijn skiër óf snowboarder en laten doorgaans geen mogelijkheid onbenut om leden uit het andere kamp te bespotten en te beschimpen. “Dus jij bent een skiër? Mag je niet harder van je moeder?”

Snowboarden is een relatief jonge wintersport en voor de meeste wintersporters geldt dat zij hun eerste afdalingen op ski’s maakten. Intussen was een groeiend aantal pioniers druk doende alsmaar stijlvoller en indrukwekkender af te dalen op hun wieltjesloze skateboards, daarbij vaak skiërs gedesillusioneerd en pistes afgekloven achterlatend.

Dilemma

Sindsdien neemt het dilemma jaarlijks grotere vormen aan. Laat ik die dure apparatuur en die eindeloze trainingsuren voor wat ze zijn en begin ik dit jaar op nul in een nieuwe discipline? Sommigen maken de oversteek, anderen gaan beide sporten naast- en door elkaar beoefenen en weer anderen blijven bij hun leest.

Discussie

Discussies over wat moeilijker, of nog onzinniger, beter is, leiden op internet tot kwaadsprekerij en smadelijke onzin, terwijl beide sporten zich verder ontwikkelen en zich daarbij overduidelijk door elkaar laten beïnvloeden en inspireren. Mijn eerste flirt met de snowboardsport eindigde nog roemloos in een banaan, maar ik speel met de gedachte dit jaar nog maar eens een lesje te nemen. Wat doen jullie deze winter?

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!