Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: warm in de Alpen, maar omslag komt in het weekend!

1319 - Alpenweer: warm in de Alpen, maar omslag komt in het weekend! (1)

Het is aan de warme kant in de Alpen. Dat blijft zo tot in het weekeinde, maar daarna gaan we weer een koudere periode in. Tot waar loopt de vorstgrens en gaat de naderende koude lucht weer verse sneeuw brengen?

Hogedrukgebieden overheersen tot zondag boven Alpen

Op woensdagmorgen kan er nog wat neerslag vallen in Oost-Tirol, de Franse en westelijke Zwitserse Alpen hebben dan 5 tot 10 mm neerslag al verwerkt, vroeger dan eerst verwacht. De lichte daling van de vorstgrens die ermee gepaard gaat, was pas voor donderdagnacht voorzien. Donderdag zal echter de warme lucht al vanuit het zuiden de Alpen ingejaagd worden met Föhn aan de noordhellingen. De vorstgrens loopt dan ook op tot hoogten tussen 3000 en 3500 meter. Tot en met zaterdag wordt dat niveau gehandhaafd, met uitzondering van de koude nachten waarin de temperaturen nog fors uithalen naar beneden door uitstraling bij heldere hemel. Zondag stroomt al koelere lucht binnen, nog zonder noemenswaardige neerslag. Direct na komend weekeinde – al in de nacht van zondag op maandag - gaan we dan weer eens wat verse sneeuw in het Alpengebied erbij krijgen! Dat wordt ook wel tijd, want voordat het zover is wordt dus enige dagen dooi verwacht onder 3000 meter. De Noorse skigebieden blijven sneeuwrijk met nieuwe sneeuw en meestal de temperatuur onder nul.

Het hogedrukgebied geeft zonnige dagen en heldere nachten. De sterke nachtelijke afkoeling is in de Alpen te zien aan de dan veel lagere vorstgrens.

Lange termijn

De depressies zullen flink actief blijven boven de Atlantische Oceaan. Hierdoor ontstaat er een vrij brede westelijke stroming die in de bovenlucht duidelijk kouder wordt dan deze week het geval zal zijn. De vorst- en sneeuwgrens zal naar tussen 1500 en 2000 meter terugzakken gemiddeld flink lager dan deze volgende week. Door toegenomen onstabiliteit is er meer kans op neerslag.

De voor zondag op maandag verwachte neerslagzone nadert vanuit het noordwesten. Koelere lucht stroomt over de Alpen uit en sneeuwval is weer mogelijk boven 1500 meter.

Andorra

Tot en met zondag zal de warmte blijven overheersen met temperaturen van 4 graden ’s nachts tot tegen of rond 13 graden overdag. Daarbij blijft het droog weer en na donderdag zal de zon vaker en langduriger aan de hemel staan. Op maandag draait de wind van zuid naar noord en kan er ’s nachts weer vost voorkomen na het binnenstromen van koudere lucht.

Frankrijk

Afgelopen nacht viel er op sommige plaatsen in de Franse Alpen tot 10 mm regen. Het frontje met de verwachte lichte afkoeling, was uiteindelijk niet neerslagloos. Echt tot sneeuw kon het alleen boven 2500 meter komen. Tot en met zondag blijft het droog en relatief warm met de vorstgrens tussen 3000 en 3500 meter. In de nacht van zondag op maandag gaat er boven 1500 meter weer sneeuw vallen. Onzeker is nog hoeveel precies, maar 10 cm lijkt mogelijk.

Zwitserland

Afgelopen nacht is er in het westen en noorden van de Zwitserse Alpen 5 tot 10 mm neerslag gevallen. Het frontje met de verwachte lichte afkoeling, bleek uiteindelijk niet neerslagloos te zijn. Tot echte sneeuwval kon het alleen boven 2500 meter komen. Tot en met zondag blijft het droog en relatief warm met de vorstgrens tussen 3000 en 3500 meter (overdag). In de nacht van zondag op maandag gaat er boven 1500 meter weer sneeuw vallen. Onzeker is nog hoeveel precies, maar 5 tot 10 cm lijkt mogelijk. Het blijft koeler volgende week.

Italië

De Italiaanse Alpen blijven vrij van neerslag en Föhn. De nachten blijven meestentijds koel door de heldere lucht en overdag ligt de vorstgrens steeds rond 2500 meter. Op vrijdag wordt het bewolkter en ook zaterdag wisselen wolken en zon elkaar af. Na zondag gaat de vorstgrens niet veel omlaag, hooguit naar 2000 meter. De zon gaat weer schijnen op maandag.

Oostenrijk

Woensdagmorgen is wat sneeuw mogelijk in Oost-Tirol – tot 5 cm – boven ongeveer 1200 meter bij de passage van een zwak front met iets koelere lucht uit het noordwesten. Donderdag blijft de koelte van de nacht nog aanhouden maar op vrijdag zaterdag en zondag stijgt de temperatuur fors naar 10 graden op 1000 meter hoogte met flinke zonnige perioden. De vorstgrens kruipt naar minstens 2500 meter overdag. Een lenteachtig intermezzo, dat beëindigt wordt met sneeuwkans en temperatuurval in de nacht van zondag naar maandag. Het blijft koeler volgende week.

Duitsland

Woensdagmorgen is wat neerslag mogelijk, tot enkele cm boven ongeveer 1200 meter bij de passage van een zwak front met iets koelere lucht uit het noordwesten. Donderdag begint een Föhn voor oplopende temperatuur te zorgen met stijging van de vorstgrens naar zo’n 3000 meter. Tot en met zondag blijft het vrij warm maar de afkoeling volgt - met sneeuwkans - in de nacht van zondag naar maandag. Het blijft koeler volgende week.

Noorwegen

Vooral donderdag is er sneeuw te verwachten boven 700 meter op nadering van een warmtefront uit het zuidwesten: 5 cm bij temperatuur iets onder het vriespunt, later in de avond oplopende temperatuur. Vrijdag kan er even lichte dooi zijn op 800 meter, maar na zaterdag keert de vrieslucht weer terug. Voorlopig blijft het dan weer vriezen met af en toe en periode met lichte sneeuwval.

In de Noorse wintersportgebieden gaat weer wat sneeuw vallen (sneeuw is groen en intensieve sneeuwval is blauw aangegeven, geel en rood is regen in lagere gebieden).