17 november 2009 door Coen in 'Opmerkelijk''

Vorige week publiceerde nrc-next een interview met Nederlands meest succesvolle skiër aller tijden en de huidige bondscoach van de mannen: Harald de Man. “Je moet ook een beetje gek zijn”, zegt De Man, die Nederlands skigoud op de Winterspelen dan ook allerminst als utopie beschouwd.

Absolute top

De Man baseert zich op twee gegevens: “Van turners dachten we ook dat die nooit de wereldtop zouden halen. En moet je nu zien.” Bovendien heeft hij de ervaringen uit zijn eigen carrière die hem sterken in de overtuiging dat de absolute top haalbaar zou moeten zijn. Mits je de juiste voorwaarden schept, een goede visie hebt en je elke dag wilt verbeteren.

Een skiër doet een slalom wedstrijd

Neerlands hoop in bange dagen: international Joery van Rooij.

Doelstelling

In 2018 willen de Nederlandse Ski Vereniging en bondscoach De Man twee Nederlandse skiërs bij de top-30 en zes bij de top-150 hebben zitten. De Man rekent voor dat wanneer Nederlandse junioren na een goede voorbereiding in de Nederlandse skihallen voor een week of tien/twaalf naar de Alpen gaan, ze aan vrijwel net zo veel trainingsdagen kunnen komen als hun Oostenrijkse leeftijdsgenoten. Daarbij begint de bond in 2010 met een trainersopleiding, “dus die hebben het goed begrepen”, aldus de bondscoach.

Les één

In Vancouver zullen nog geen Nederlandse skiërs aan de start verschijnen. Toch heeft De Man tijdens de Spelen een opdracht voor iedereen die een goede skiër wil worden: de Amerikaan Ted Ligety in de gaten houden. Tijdens de reuzenslalom in Sölden was het De Man opgevallen dat Ligety wat hem betreft de perfecte techniek het meest benadert: “Hij ‘bracht’ niet de achterkanten om de ski’s ‘vast’ te zetten, maar hij sneed op de kanten naar de palen.” De bondscoach zal het weten.

Een reuzenslalom van Ted Ligety.

Bron:
NRC-next.

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen