15 november 2009 door Coen in 'Nieuws''

Een interessant bericht uit Amerika: Vaak wordt er gewaarschuwd voor de risico’s die er kleven aan wintersport, wat volkomen terecht is, want door te waarschuwen kunnen risico’s worden ingeperkt en kan het aantal ongelukken worden teruggebracht. Maar het schept wel een beeld van wintersport als gevaar voor de volksgezondheid. En dat is ten onrechte, zo blijkt, want wintersporten is gezond!

Eén op de drie Amerikaanse kinderen wordt als te zwaar beschouwd. Obesitas is een groot probleem onder de Amerikaanse jeugd en in veel gevallen ligt hier onvoldoende lichaamsbeweging aan ten grondslag. Nu zijn kinderen extra vatbaar voor gewoontegedrag en is de verleiding met een koetjesreep en een fles cola voor de televisie of achter de computer plaats te nemen in de koude wintermaanden toch het grootst. En daarom is dít juist het moment waarop ouders moeten ingrijpen. Kinderen moeten de deur uit, wintersporten bij voorkeur, en ouders moeten het goede voorbeeld geven. Vooruit dan maar.

Voorkomen

“Encourage your child to learn a winter sport, such as skiing, snowboarding or ice skating”, aldus kinderarts Sharon Brodie in The Maryland Gazette. "Het helpt ze calorieën te verbranden, hart en bloedvaten gezond te houden en spiermassa te kweken".
Nu is zwaarlijvigheid in Europa nog niet zo’n probleem als in de VS, maar we willen ons kroost bovenstaande voordelen natuurlijk niet onthouden. Voorkomen is bovendien nog altijd beter dan genezen. Of zoals Dr. Brodie het verwoord:

“Ontwaak uit je winterslaap, kleed je warm aan and put the snow to good use.”

Bron:
The Maryland Gazette and Capital Gazette Communications, Inc.

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!