Skip to navigation Skip to main content

Nieuw op de Olympische Winterspelen: skicross

De sport waarbij groepjes snowboarders gelijktijdig een hinderlijk parcours afleggen met als bedoeling als eerste te finishen bleek tijdens de Olympische Winterspelen van vier jaar geleden in Turijn een dusdanig succes, dat dezelfde formule nu ook voor skiërs op de Olympische kalender staat. Alleen heet het dan “skicross”.

Motorcross

Deze twee spectaculaire wintersporten zijn gebaseerd op de motorcross, waarbij mannen op motoren door het zand crossen terwijl zij met grote regelmaat worden gelanceerd door verraderlijke heuvels in het parcours. De zandbulten zijn nu vervangen door sneeuwbulten en andere hindernissen als moguls, rollers en corner jumps. Genoeg ruimte voor ‘airtime’ en spektakel dus:

Wereldkampioenen

Skicross maakt deel uit van de wereldkampioenschappen freestyleskiën die voor het laatst werden gehouden in Inawashiro, Japan. Bij de dames was de Canadese Ashleigh McIvor toen de snelste, bij de heren ging het goud naar de Oostenrijker Andreas Matt. Zullen zij ook in Vancouver in de prijzen vallen? Op zondag 21 en dinsdag 23 februari zal blijken wie zich de komende vier jaar de eerste Olympische skicrosskampioenen mogen noemen.

Winter Male Author 2

Over Coen

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!