Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: kouder en sneeuwval

1296 - Alpenweer: kouder en sneeuwval (1)

Het Alpengebied gaat weer steeds witter worden: ruime sneeuwval kan er de komende week verwacht worden, maar gaat die sneeuw ook blijven liggen? En wat zijn de uitzichten voor komend weekeinde?

Lagedrukgebiedencomplex overheerst de komende week

De overwegend mooie zonnige dagen liepen af in het weekeinde: de sneeuw kwam echter wat later dan verwacht, door vertraging van het frontensysteem. Pas in de nacht van zondag op maandag bereikte het neerslagfront Zwitserland en Italië. Daarna kwam Oostenrijk pas maandag overdag aan de beurt. De komende dagen tot het weekeinde blijft het Alpenweer steeds onder invloed staan van lagedrukgebieden die vanuit het noordwesten hun invloed tot over het gehele Alpengebied uitbreiden! Daarbij zal in toenemende mate – vooral na woensdag - de lucht kouder worden! Maandag al flinke sneeuwval boven 1500 tot 2000 meter in de Zwitserse en Italiaanse Alpen en vervolgens zal het de sneeuwgrens in Vorarlberg en Tirol alsmede Salzburgerland dalen naar rond 1500 meter. Tientallen centimeters sneeuw zijn mogelijk en dat zal de hogere pistes weer goed doen!

De komende 4 dagen wordt flinke sneeuwaangroei verwacht in het Alpengebied boven ongeveer 1500 meter.

Dinsdag een neerslagpauze, maar woensdag opnieuw sneeuw!

Het in het vorige weerbericht aangekondigde intermezzo in de vorm van wat opklaringen, zal zich niet op dinsdagmorgen maar op dinsdagavond en –nacht voordoen, daarbij zal het flink afkoelen boven de vers gevallen sneeuw. Lang zal de hemel toch al niet onbedekt blijven: woensdag komt het volgende front, daarbij zijn helaas nog niet echt lagere temperaturen te verwachten. De sneeuwgrens zal op ongeveer hetzelfde niveau blijven. Pas na woensdag zal er een duidelijk neergang van de sneeuwgrens zijn, tot tussen 1200 en 1500 meter in de noordelijke Alpenregio. Toch ook met nog wat sneeuwval, mede doordat de stroming vanuit het noordwesten tegen de noordzijde van de bergen voor stijgingsneerslag kan zorgen. Er is trouwens sowieso sprake van een onstabiele situatie, dat komt doordat de lagedrukvore van het Noordzeegebied tot de Middellandse Zee dwars over de Alpen blijft lopen.

Daarin rondzwervende storinkjes kunnen na woensdag ook nog voor wat nieuwe sneeuwval blijven zorgen, maar veelal zal het ook niet meer dan enkele centimeters zijn. Daarbij zakt de vorstgrens iets verder en dus ook de sneeuwgrens: tot rond 1200 meter tegen volgend weekeinde.

De neerslaggebieden trekken zo over het Alpengebied de komende dagen.

Lange termijn

Het komende weekeinde kan dan met name op de zaterdag opnieuw gaan sneeuwen. Het verder doorzetten van de koude lucht vanuit het noordwesten laat dan inmiddels sneeuwval toe tot aan 1200 meter en hier en daar op noordhellingen mogelijk tot op 1000 meter! Opvallend is dat de straalstroom een voorkeur blijft houden naar het Middellandse Zeegebied, en slechts gedeeltelijk soms ook naar het hoge noorden waarbij de opsplitsing veelal bij Engeland plaats vindt. Lagedrukgebieden verplaatsen zich met die stroom mee: noordwest-zuidoost, vanaf de Noordzee of de oceaan naar het Middellandse Zeegebied. Deze situatie komt mede ook door de al eerder gesignaleerde hogedrukblokkade, die nogal westelijk op het continent ligt: bij het westen van Rusland. Het Alpengebied blijft hierdoor vroeger dan gebruikelijk in koudere lucht wat gunstig is voor de wintersportcondities!

De straalstroom ligt erg zuidelijk waardoor de temperatuur op 1500 meter hoogte al lager dan normaal ligt.