Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: overwegend droog en zonnig

1288 - Alpenweer: overwegend droog en zonnig (1)

Hogedrukgebieden overheersen

De komende week wordt het prachtig weer in het Alpengebied: ideaal om op de hoge gletsjers te skiën en af en toe op een terrasje wat vitamine Z mee te pikken! Sneeuw of regen hoeven we na een paar vlokken op maandag niet meer te verwachten, dat hebben we te danken aan een hogedrukgebied dat eerst vanuit het westen naar het Alpengebied trekt en zich vervolgens langzaam samenvoegt met een opbouwend hogedrukgebied richting Scandinavië. Uiteindelijk ligt in het midden van de week de kern van het hogedrukgebied noordelijk van de Alpen.

Bewolking lost na maandag op en een zonnige midweek volgt

De wind die eerst nog uit uiteenlopende richtingen komt, zal in de loop van de week uit het noordoosten gaan waaien, maar eerst zal er vooral lokale bergwind zijn: ’s nachts bergaf- en overdag bergopwaarts door thermiek vanuit de lagere, nog niet besneeuwde dalen. Door het heldere weer zullen de temperaturen een groot dag-en-nacht ritme hebben. Zie onderstaande figuur met het verloop van de temperatuur en dauwpuntstemperatuur de komende week. (Dauwpuntstemperatuur is de temperatuur waarbij dauwvorming of rijpvorming voorkomt, de lucht is dan 100% vochtig ter plekke).

Het westen en het oosten van het Alpengebied lopen nogal uiteen in temperatuurverloop.

Koude lucht zwaait om het hogedrukgebied naar het Alpengebied

In de loop van de week zal steeds koelere en drogere lucht vanuit het noordoosten opdringen, daarmee zakt de vorstgrens weer in het noordelijke deel van het Alpengebied, echter, de Zwitserse, de Franse en de zuidelijke Italiaanse Alpen zullen in de warmere lucht blijven. De vorstgrens zal overdag dalen van 3000 tot 1500 van west naar oost in de Alpen in het begin van de week naar 2000 tot 1000 meter van west naar oost rond donderdag en vrijdag. Een groter verschil zal er ’s nachts zijn: in het begin van de week 0 tot 5 graden maar later bij de mooie heldere nachten kan het overal noordelijk van Tirol flink onder nul schieten.

Langetermijnverwachting

Na vrijdag wordt waarschijnlijk het hele hogedruksysteem naar het oosten weggeduwd door een westelijke stroming vanaf de oceaan, dit is echter nog steeds onzeker. De lucht gaat weer uit het zuiden stromen en op hoogte uit het westen waarmee weer warmere lucht binnendringt waardoor de vorstgrens tijdelijk naar 2500 tot 3000 meter zal oplopen in het westelijk Alpengebied. Echter, in het noordelijk deel lijkt de koude niet te willen wijken. Later - na volgend weekeinde - weer grote kans op relatief koelere lucht met wat sneeuw boven de 2000 meter vanuit het noordwesten!

Klik hier voor een grotere weergave >>
In dit meteogram is goed te zien dat er veel zonne-uren verwacht worden

Scherpe temperatuurtegenstelling op 1500 meter hoogte boven Centraal-Europa