23 oktober 2009 door Koos in 'Opmerkelijk''

Door de vroege sneeuwval van de afgelopen dagen gaan een paar skigebieden zich al opmaken voor een seizoensopening. Nog niet zo vroeg gingen de liften al open in sommige skigebieden. Snowplaza bericht je over de sneeuwcondities in de Alpen:

Oostenrijk


In Vorarlberg en Tirol zijn decimeters verse sneeuw aanwezig. Van vrijdag op zaterdag is er 5 tot 15 cm te verwachten boven 1800 meter, uitgezonderd in het noordoostelijk deel van Oostenrijk. Zondag in deel van Oost-Tirol en Salzburg lokaal 10 cm.

Er zal voornamelijk boven de 2000 meter nog geskied kunnen worden. Maar er gaan zelfs pistes open tussen 1600 en 2000 meter. O.a. in Kitzbühel en Leogang zullen komend weekend de liften draaien. De sneeuwlaag zou voldoende zijn om de huidige (vrijdag) geringe dooi te overleven! Een recordvroege opening voor beide plaatsen! Ook in Hintertux zijn de liften vanaf 2100 mtr. open en vrijdag 23 oktober gaan ook in Schladming-Planai de pistes open (wel kunstsneeuw 20 cm).

In Leogang hebben ze vandaag de piste al geprepareerd voor dit weekend

Frankrijk


Zondag kan er boven 2000 mtr. lokaal tot 10 cm verse sneeuw gaan vallen. Daarna volgt geen neerslag. Voorlopig weinig reden tot optimisme nog, de sneeuwhoeveelheid zal nog te gering zijn om de pisten open te gooien. Behalve de gletsjers natuurlijk.

Duitsland


In Winterberg kun je een aardige wandeling maken nu er geen sneeuw op 900 m. hoogte ligt. Eind volgende week is er een sneeuwkansje, maar het kan ook op droge vorst uitdraaien. In Garmisch-Partenkirchen bij de Zugspitze zijn er wel pistes open. Daar ligt al tot een meter sneeuw op enige hoogte.

Zwitserland


Op enkele plaatsen in het oosten is op hoogte sneeuw aanwezig: bij Arosa (1840 mtr) tijdelijk bij Elm (965, Grimsel Hopitz (1980 mtr.), Säntis (2500 mtr) en tijdelijk bij Ulrichen (1345 mtr). Boven de 2600 meter kan er 2 tot 5 cm. Er kan sneeuw bijkomen op vrijdag en op zondag.

Italië


Slechts warme regen zien we neerdalen, de sneeuwcondities zijn daar ook naar. Alleen boven de 3000 meter mogen we de komende dagen wat serieuze sneeuwaangroei verwachten, tussen de 20 en 40 cm.: zoals in de plaatsen, Malga Ciapela Marmolada., Arabba Cortina d'Ampezzo, San Cassiano.

Laatste weernieuws

Volgende week woensdag wordt het erg warm in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk tot aan Salzburgerland. Waardoor de sneeuwgrens stijgt naar 3000 meter in Frankrijk en Zwitserland aflopend tot 2000 mtr in Oost-Tirol. Echter, donderdag lijkt zich opnieuw een serieuze koude-inval te gaan voordoen boven het vasteland van Europa. Alleen is de vraag in hoeverre de wintersportgebieden bereikt gaan worden, de warmte van woensdag zal flink teruggedrongen worden maar er lijkt geen sneeuw te gaan vallen.

Voor de mensen die dit weekend de auto pakken en gaan skiën: HAVE FUN!

Wintersport is mijn grote hobby. Ik ga ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en hou van alles wat met skiën te maken heeft. Mijn enthousiasme probeer ik op het weblog van Snowplaza over te brengen!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen