Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: tot woensdag goede sneeuwcondities!

1281 - Alpenweer: tot woensdag goede sneeuwcondities! (1)

Tot woensdag

Na de koude-inval van afgelopen week met een spectaculaire instroom van koude Arctische lucht, kwam de atmosfeer zondag weer tot rust. Diegenen die snel waren en een lang weekeinde geboekt hebben met uitloop tot halverwege volgende week in de wintersportlanden in de Alpen, hebben een goede inschatting gemaakt. Pas woensdag zal de vorstgrens weer flink gaan stijgen, dan zal - even snel als die beneden de 1500 meter gevallen is – de sneeuw weer verdwijnen. Ook dit gebeurt niet op een rustige manier: de weergoden hebben een stormachtige wind in petto en bovendien uit het warme zuiden. De zuidzijde van de Alpen zijn sowieso buiten schot gebleven de afgelopen week. Daar moet men het niet van een felle noordelijke luchtstroom hebben om de hellingen voldoende besneeuwd te krijgen voor wintersportplezier; immers, bij het stijgen heeft de lucht zijn vocht in de vorm van sneeuw verloren en aan de zuidkant waait dan een droge warme Föhnwind.

Vanaf woensdag

Vanaf woensdag dus die warme zuiden wind tegen de zuidelijke Alpenhellingen en ook die brengen geen sneeuw op de zuidelijke hellingen, maar wel grote hoeveelheden regen: zoveel dat men hier en daar mag vrezen voor overlast. Aan de noordzijde krijgen we dan komende week - vanaf woensdag - net het weertype dat men afgelopen week aan de zuidzijde had: die warme Föhnwind! Het is stuivertje wisselen dan, met dit verschil, dat er aan de zuidzijde regen gaat vallen onder 2200 meter hoogte. Ook zal er wat van het regengebied doorsijpelen naar het noorden via Vorarlberg en Zwitserland. Daar dus op grotere hoogte wel verspreide sneeuwval, maar niet in de dalen.

 

 

Waardoor kwamen we zo snel in een rustigere weersituatie terecht? Dat hebben we te danken aan de komst van een hogedrukgebied dat zich uitbreidde vanaf de Britse Eilanden naar het Alpengebied. Lang zal deze anticycloon zich niet ophouden rond de besneeuwde pistes, maar toch zal dit weersysteem op maandag - en vooral dinsdag - nog voor een vriendelijk zonnetje kunnen zorgen dat dan zal kunnen schitteren op de vers gevallen sneeuw. Vergeet u uw zonnebril niet mee te nemen?

 

 

De weerkaart van zondag 18 oktober 2009. Het hogedrukgebied zal langzaam naar het oosten wegtrekken en maar enkele dagen voor goede condities op de pistes zorgen. (Bron MeteoSchweiz)

 

 

De sneeuwrijkste (gemeten) gebieden in Europa op dit moment.

De langetermijnverwachting

Kunnen we na het verdwijnen van de sneeuw onder gemiddeld 2200 meter op woensdag en de dagen erna nog rekenen op een terugkeer van de winterse omstandigheden binnen afzienbare tijd? Laten we eens naar de weerkaarten kijken zoals ze nu in de prognose er bij liggen: een lagedrukgebied dringt vanuit het westen op in de loop van de week en trekt afzwakkend Europa in; tegelijkertijd blijft hogedruk boven Oost-Europa weerstand bieden en er vormt zich een nieuw hoog boven Scandinavië dat vervolgens in kracht gaat toenemen. Er ontwikkelt zich dan uiteindelijk een brede oostelijke stroming over het vasteland van Europa met lagedruk in het Middellandse Zeegebied en hogedruk boven Noord-Europa. Dan is het inmiddels volgend weekeinde geworden en de vorstgrens is dan weer langzaam gedaald naar ca. 1800 meter en zoals het er nu naar uitziet zou een neerslaggebied uit het oosten verse sneeuw kunnen afleveren in vooral Oostenrijk, minder kans maakt Zwitserland op voldoende sneeuw.

Opwindende ontwikkeling van de luchtdruksituatie

De weersontwikkeling is echter ronduit opzienbarend: zo’n winterse luchtdrukverdeling die zich gaat ontwikkelen hebben we sinds lange tijd niet gezien. De vorstgrens ligt weliswaar nog wat hoog om over echt winters weer te spreken, maar het is die drukverdeling die we steeds in de prognoses zien verschijnen die op een komst van een vroege winter lijkt te duiden. De straalstroom heeft de neiging het Middellandse Zeegebied in te duiken en lagedrukgebieden worden dan meegestuwd. Een ontwikkeling die we lang niet gezien hebben en een indicatie kan zijn op een redelijk koude winter voor zowel het alpengebied als ook de lage landen! In ieder geval komt de straalstroom het vasteland niet op, want ook bij Engeland buigt deze af naar het noorden. In het Alpengebied zou er wel eens al vroeg in het seizoen een vrij lange periode kunnen aanbreken met redelijke sneeuwcondities boven de 1700 of 1800 meter. Boekt u alvast? Voor een vroege skivakantie zie de aanbiedingen en vroegboektoppers van Snowplaza.nl.

 

 

De prognose voor de zeer lange termijn: koude lucht stroomt om een Scandinavisch hogedrukgebied naar richting Oost- en Centraal-Europa. De vorstgrens ligt dan al rond de 1750 meter.