1 november 2009 door Coen in 'Reisverslagen''

Kerst is een mooi feest. Een uitgelezen mogelijkheid om met de hele familie plaats te nemen rond een stuk gevogelte en met elk gerecht een nieuw onderwerp aan te snijden: de studie bij het voorgerecht, dan de verkering en na de kip alleen nog ‘oude doos’. Je kunt ook op wintersport.

Selva/Wolkenstein

In Italië, is mijn ervaring, ligt de nadruk met kerst vooral op drank en vlees. In ons hotel kwam dan de chef-kok zijn keuken uit om hele stukken vee aan te snijden voor het dankbare volk. Daar kregen we de christmas-spirit met lappen tegelijk voorgeschoteld, terwijl de flessen niet waren aan te slepen. In Kirchberg ging het er iets anders aan toe.

Kirchberg

Bij aankomst in dit mooie dorp sprong de kerstversiering direct in het oog. De slingers, glitters, ballen, pieken en lampjes hadden bezit genomen van het weerloze plaatsje en met elk engeltje dat ik zag, nam het vleesmes van de plaatselijke chef in mijn verbeelding grotere vormen aan.

Het hotel

Het hotel werd net als dat in Italië door een echtpaar bestierd, waarvan, net als in Italië, mevrouw de lederhosen droeg. Het was een knus onderkomen en we werden warm onthaald. Het vrouwtje droeg een strenge leesbril en haar man een volle snor. Ik schatte ze rond de vijfenzestig.

Kerst

Op eerste kerstdag besloot ik licht te ontbijten en de lunch over te slaan. Na een heerlijke dag skiën, sprong ik fluitend onder de douche, trok mijn netste kleren aan (geen riem) en popelde richting lift. Vreemd genoeg stuitten mijn vriendin en ik in de lobby op mijn ouders, broertje en zus en een heel stel andere gasten van het hotel. Mijn blik kruiste die van mijn broertje, waarin ik onmiskenbaar het woord "onraad" ontwaarde. Ik kreeg een stapel A4tjes in mijn handen gedrukt met wat alleen maar Duitstalige kerstliederen konden zijn.

Verdienen

Het gezelschap was net te klein om zonder kleerscheuren playbackend het einde te kunnen halen en de strenge blik van mevrouw verloor mij geen moment uit het oog. Ik besloot mijn stuk vlees dan maar te verdienen en zette luidkeels in.

Anderhalf uur later - mevrouw had de plaatjes als een ervaren radiodj aan elkaar gekletst met stichtelijke kerstverhalen - slaapwandelden we richting eetzaal. Geen chef, geen mes, geen vee. Sindsdien vieren wij kerst thuis, met kip, familie en de gedachten in Italië.

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen