15 september 2009 door Coen in 'Skigebieden onder de loep''

Ook voor de beste skiërs heeft Zwitserland een aantal pareltjes van skigebieden liggen. Het is geen toeval dat sommigen hiervan eerder al in andere categorieën aan bod zijn gekomen. De gebieden van Zwitserland zijn gewoon erg veelzijdig. En van hoge kwaliteit.

Zwart in Zermatt

Het aantal echt pittige pistekilometers blijft vaak ver achter bij het blauwe en rode aanbod. Beginners en gevorderden hebben mogelijkheden te over, waar experts op een handjevol zwart zijn aangewezen. Zo niet in Zermatt. Met zo’n 22 pistekilometers, verdeeld over de kleuren zwart en pikzwart, zitten experts hier geramd. Hoogtepunten zijn de Obere National en de afdaling van Rothorn naar Zermatt, die met 11,8 kilometer de langste van de omgeving is.

En in Verbier

Zermatt moet haar eerste plaats delen met een andere grootheid in het genre: Verbier. Dit chique resort is behalve het kloppend hart van Les Quatre Vallées, een walhalla voor cracks en alleskunners. De gitzwarte pistes naar Siviez zijn super, maar de off-piste trajec-ten zijn de slagroom op de taart. Achter de Mont Fort is het likke-baarden en watertanden geblazen.

Andermatt

Een gebied dat voor 40% uit zwarte pistes bestaat, mag in deze categorie niet ontbreken. Andermatt wordt omringd door drie skige-bieden waar vergevorderde skiërs de dienst uitmaken. Naast al dit zwart liegt ook het off-piste aanbod er niet om. Zonder goede tech-niek heb je in Andermatt weinig te zoeken, anders is het eigenlijk een must.

Twee dorpen die zo’n beetje in elke categorie de shortlist halen, zijn Davos en Klosters. Hier is het vooral het aantal ongeprepareerde trajecten dat beide bestemmingen voor experts zo interessant maakt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor St. Moritz. Vooral onder de Piz Grisch kunnen ervaren skiërs flink aan de bak.

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!