16 september 2009 door Inge in 'Skigebieden onder de loep''

Zwitserland is het land voor de actieve vakantieganger en vooral in het winterseizoen kunnen sportievelingen hier uitstekend hun gang gaan. Als je op zoek bent naar de perfecte langlaufvakantie kun je naar de Jura, of naar Oost-Zwisterland, of…. Waar je echt moet zijn lees je hier.

Veelzijdig

Davos in Zwitserland prijkt op menig favorietenlijstje van langlaufers. Waarom? Door de veelzijdigheid van dit Zwitserse wintersportplaatsje. Er zijn gescheiden loipes voor zowel klassiek als skating, hondenloipes, verlichte avondloipes en een langlaufcentrum. Ook Lenzerheide mag zich onder de veelzijdige langlaufgebieden scharen. Dit gebied beschikt over 52 km klassieke en skating loipes, verlichte loipes, een langlaufcentrum en speciale hotels die zich richten op langlaufers en wandelaars. Hier komen de echte langlaufliefhebbers wel aan hun trekken.

Mekka voor langlaufers

St. Moritz ligt in het Engadin, waar liefhebbers van de langlaufsport hun hart op kunnen halen. Er zijn geprepareerde loipes voor zowel klassiek langlaufen als skating. Daarnaast vind hier ook een van de grootste sportevenementen, de Engadiner Skimarathon plaats, waarmee het Engadin zijn naam als ‘Mekka voor langlaufers’ alle eer aan doet. Ieder jaar gaan ongeveer 13.000 langlaufers de strijd aan met de 42 km lange afstand van Maloja, via St. Mortiz naar S-Chanf. Engadin. Een must voor iedere langlaufer.

Saas Valley Trail

26 kilometer langlaufen aan één stuk? Door besneeuwde dalen, langs mooie dorpjes en de Saaser Vispa; de Saastalloipe. Bij voldoende sneeuw is de loipe op zijn langst gespoord van Saas Balen tot Eyu-Alp achter Saas Almagell gespoord. 15 km loipe is geschikt om te skaten. Er zijn meerdere bushaltes langs de route, zodat je de route ook in kleinere stukjes kunt doen. Er is nog een andere langlaufloipe in Saas Fee, deze is 6 km lang met een hoogteverschil van 154 meter. Ook wandelaars kunnen hier genieten van een prachtig wandelwegennet. Deze is te bereiken vanaf de Hannig. De klim vanaf Saas Fee naar het bergstation is ietwat stijl, maar het uitzicht is grandioos!

Prachtige wandelroutes

De ‘Filosofenweg’ bij Pontresina is één van de mooiste winterwandelroutes in Zwitserland. Deze loopt dwars door het landschap van Oberengadin. Je start bij Bergstation Muottas Muragl, waar vandaan een geprepareerde wandelroute je door het landschap voert. In alles rust over de besneeuwde bergen lopen in de frisse berglucht. Met meer dan 30 geprepareerde winterwandelwegen is in Gstaad alles mogelijk. Roze/rode wegwijzers wijzen je de weg.

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!