13 september 2009 door Coen in 'Skigebieden onder de loep''

Een land dat voor meer dan de helft uit bergen bestaat, kan haast alleen maar een wintersportland zijn. En dat ís Zwitserland. Het is ook het land van de chique resorts, de prachtige natuur, paarse koeien, klokken, messen en, natuurlijk, kaas.

Hoog niveau

Zwitserse skigebieden horen tot de absolute top van Europa. Prachtige pistes door indrukwekkend natuur-schoon en haast altijd weer een schilderachtig plaatsje om de dagen in te beginnen en te besluiten. Grenzend aan Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië, lijkt het haast alsof Zwitserland van al haar buren de beste eigen-schappen heeft overgenomen. Veel van de skigebieden liggen op sneeuwzekere hoogte, de dorpen zijn met gevoel voor stijl tot stand gekomen en de gastronomie is van een hoog niveau. Hetzelfde kan overigens in veel gevallen van het prijspeil worden gezegd.

Typische combinatie

Dorpen als Zermatt en Saas-Fee worden gekenmerkt door een typische combinatie van traditioneel en modern. De uitstraling is authentiek, maar de dorpen zijn van alle gemakken voorzien. Daar willen de liftsystemen in sommige Zwitserse skigebieden nog wel eens wat bij achterblijven, hoewel ook hier hard aan wordt gewerkt.

Compleet

Zwitserland is een populaire bestemming bij skiërs en snowboar-ders van alle niveaus. Langlaufers spelen hier de tweede viool, al zijn daar met bijvoorbeeld Davos, Klosters, Gstaad en het Oberen-gadin ook meer dan genoeg uitzonderingen op. En dus kan Zwit-serland met recht worden getypeerd als het complete wintersport-land.

Morgen op dag één van alweer de derde wintersportoriëntatie-week: Skigebieden voor beginners en gevorderden in Zwitser-land!

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!