11 september 2009 door Coen in 'Skigebieden onder de loep''

Franse skidorpen staan niet bekend om hun charme en hun ge-zellige uitstraling. Alles draait hier om de pistes en het grootste skicomfort en in een deel van de dorpen gaat dat ten koste van de sfeer. Toch is après-ski bepaald geen ondergeschoven kindje. Blijkens de volgende dorpen:

Neerlands favorieten

Twee bestemmingen in Frankrijk die om uiteenlopende redenen erg popu-lair zijn bij Nederlandse wintersporters zijn Val Thorens en Les Deux Alpes. Val Thorens is de sneeuwzekerheid zelve en Les Deux Alpes is een snow-boardgrootheid en beschikt over goed betaalbare accommodaties. Daarnaast kan in beide dorpen tot in de alweer groeiende uurtjes gefeest worden, ook niet onbelangrijk! Hotspots in Val Thorens zijn Le Monde, Veronica Snowcafe en de Frog & Roastbeef, de hoogstgelegen pub van Europa. In Les Deux Alpes zijn het De Prins van Oranje, La Grotte du Yeti, Smithy’s en l’Avalanche waar het gebeurt.

Niet te onderschatten

Het skigebied met de vrolijke naam Les Portes du Soleil beschikt met Châtel over een onvervalste topper in het genre. Wie Le Tunnel, Pub l’Isba, L’Avalanche, de Crazy Lion en discotheek Sloopy’s in één kroegentocht propt, weet zich verzekerd van een mooie avond en een akelige ochtend.

De laatste in dit overzicht is het dorp Chamonix, uit het gelijknamige skigebied. Elke vorm van après-ski is hier vertegenwoordigd. Lief-hebbers van live muziek kunnen naar de Micro Brasserie. Bekende nachtclubs zijn de Garage, No escape en Le Tof. Andersoortig vertier is er in de vorm van een overdekt zwembadcomplex, een schaatsbaan, diverse musea, paintball, een casino, een bioscoop en een bowling. Hier hoeft werkelijk niemand zich te vervelen.

Tips en aanvullingen

Natuurlijk is dit slechts een tipje van de sluier. Frankrijk telt heus nog meer dorpen waar ook na het skiën het één en ander te doen is. Tips en aanvullingen zijn dus gewenst!

Zondag gaat alweer de derde wintersportoriëntatieweek van start! Onder de loep: Zwitserland.

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!