9 september 2009 door Coen in 'Skigebieden onder de loep''

Hoewel wandelen eigenlijk als ‘lang lopen’ kan worden gedefini-eerd, is langlaufen een ongelukkige vertaling. Dat is immers iets anders. Beide bezigheden vertonen echter wel de nodige over-eenkomsten. Dat je er niet voor in Frankrijk moet zijn bijvoor-beeld.

Langlaufen

Frankrijk is in Europa het land met de hoogste bergen en de groot-ste skigebieden. Fanatieke skiërs en snowboarders zweren bij de Franse sneeuw. Voor langlaufers en wandelaars geldt dit niet. Langlaufen bijvoorbeeld, is typisch een sport om in bosrijke, heu-velachtige omgeving te beoefenen. Bij voorkeur niet boven de boomgrens dus, of over robuuste bergkammen.

Dat het aantal langlaufgebieden in Frankrijk (ver) achterblijft bij het aantal skigebieden, betekent natuurlijk niet dat een geslaagde langlaufvakantie in Frankrijk niet tot de mogelijkheden behoort. Je kunt immers maar naar één bestemming tegelijk op vakantie. Zo beschikt Samoëns over 50 loipekilometers in het gebied Vallée de Haut Giffre en tussen Samoëns en Sixt. Vanuit La Tania is het mogelijk richting Méribel of Courchevel te langlaufen en in het gebied rond Villard-de-Lans, Lans-en-Vercors en Autrans ligt een loipenet dat tot de betere van Europa behoort. Veel verder reikt het aanbod echter niet.

Wandelen

Waar goed gelanglauft kan worden, geldt vaak hetzelfde voor de wandelsport. Wandelaars delen de voorkeur voor bosrijke verge-zichten, beekjes, heuvels en overstekend wild en zijn binnen Frankrijk dus aan een even beperkt aanbod overgeleverd. Naast Villars-de-Lans, Lans-en-Vercors en Autrans kunnen wandelaars terecht in St. Gervais, Megève of een ander dorp in Evasion Mont Blanc. Wandelaars kunnen ook in Les Portes du Soleil terecht, waar vooral Morzine de nodige mogelijkheden biedt. In Les Trois Vallées kan Les Menuires als geschikt uitgangspunt dienen voor raquettewandelingen door de regio.

Tips en aanvullingen

Er zijn ongetwijfeld meer skidorpen in Frankrijk waar langlaufers en wandelaars niet stil hoeven te zitten. Tips en aanvullingen zijn dan ook van harte welkom!

Met het gezin op vakantie? Morgen wordt uitgebreid aandacht besteed aan kindvriendelijke wintersportbestemmingen in Frankrijk.

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!