2 september 2009 door Inge in 'Skigebieden onder de loep''

Wie aan wintersporten denkt, hoeft zeker niet alleen te denken aan skiën en snowboarden. Ook langlaufen en wandelen hebben hun plaatsje weten te veroveren binnen de populaire wintersporten. Een vereiste is een mooie omgeving en gemarkeerde wandelpaden of een loipenetwerk, maar waar vind je die in Oostenrijk?

Langlaufers opgelet!

Oostenrijk kent veel mooie skigebieden waar je ook uitstekend kunt langlaufen. Ramsau am Dachstein is zo’n gebied waar langlaufers hun hart op kunnen halen. Een gebied met maar liefst 220 km aan sneeuwzekere en gevarieerde loipes, dat ook wel wordt beschouwd als één van de beste langlaufgebieden van Europa en tevens een toevluchtsoord is voor wedstrijdlanglaufers. Concurrent Seefeld komt dichtbij, maar moet Ramsau op een paar puntjes voor laten gaan. Hier vond het langlaufen plaats tijdens de Olympische Winterspelen in 1964 en 1976. Met 200 km dubbelgespoorde loipes en de hüttenloipes is deze mondaine plaats een fantastische uitvalsbasis voor langlaufers van alle niveaus.

Ook Lermoos mogen we hier niet vergeten te noemen. Vanuit deze plaats heb je toegang tot een loipenetwerk van bijna 200 km. Extraatje hier is dat als je te moe bent om terug te langlaufen, je de mogelijkheid hebt om met de bus of trein terug te keren naar Lermoos. Tot slot willen we ook Ehrwald nog even vermelden. Deze plaats bevindt zich in de Tiroler Zugspitzarena. Rondom de dorpen in dit gebied ligt een prachtig langlaufgebied. Daarnaast zijn er koppeltrajecten naar naburige dalen.

Wandelen toen en nu

Jaren geleden hadden wandelaars de mogelijkheid om hele gebieden te verkennen en de woeste natuur te ontdekken. Door de jaren heen hebben veel mooie gebieden plaats moeten maken voor pistes en liften. Toch is er nog genoeg moois overgebleven voor de winterwandelaar. Je moet alleen net even weten waar je moet zijn.

Prachtige wandelplekjes

Maak prachtige wandeltochten door het onaangetaste landschap met een geweldige schoonheid in het mondaine Kitzbühel. Ontdek de omgeving op mooie en goed onderhouden paden. Vanuit deze plaats heb je ook de mogelijkheid om Reit, Aurach en Jochberg te verkennen. Tevens organiseert het bureau voor toerisme in Kitzbühel vele georganiseerde wandeltochten. Geen bezwaar tegen wat klimmen en dalen? Bezoek dan Seefeld, dat naast een goed langlaufbestemming ook een zeer goede wandelbestemming is. De prachtige bosrijke omgeving biedt een mooi decor voor wandeltochten. Routekaarten zijn af te halen bij de plaatselijke VVV.

Met het gezin op vakantie? Morgen wordt uitgebreid aandacht besteed aan kindvriendelijke wintersportbestemmingen in Oostenrijk.

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!