Skip to navigation Skip to main content

Alpbachtal: Wetten Dass, rotte eieren en een glijpartij

1223 - Alpbachtal: Wetten Dass, rotte eieren en een glijpartij (1)

We zijn in het wonderlijk mooie Alpbach , waar we aan de hand van onze gids Leo alle bezienswaardigheden bezoeken. Volgende programmapunt: Johann Schneider, wiens vier deelnames aan het immens populaire “Wetten Dass” nog altijd een record is in Duitsland.

Johann Schneider

Het idee op de koffie te gaan bij iemand omdat hij op televisie is geweest, stemt ons lichtelijk ongemakkelijk. Het rimpelige oude vrouwtje dat ons bij de voordeur met een vernietigende blik om zeep probeert te helpen, maakt het er niet beter op. Al die sentimenten zijn op slag verdwenen als mevrouw Schneider, de echtgenote van Johann, ten tonele verschijnt. “Ga lekker zitten” en of we misschien een kopje koffie willen?

Wetten Dass

Johann denkt er het zijne van en schenkt ons een borrel in. We slenteren door zijn imposante plakboek en horen alles over opdrukken op rotte eieren; 10 stoeptegels met één duim geklemd tegen de muur; Heidi Klum en Jay Leno. Vier vermeldingen in het Guiness Book of Records en net zo veel deelnames aan het televisieprogramma Wetten Dass. De kleine Johann Schneider is een grootheid in Alpbach.

Johann Schneider in actie tijdens zijn vierde deelname aan Wetten Dass >>

Glibbertocht

Sinds wij Alpbach voor het eerst binnen reden, heeft het continu gesneeuwd. Tiroolse mannen weigeren stelselmatig zich in te laten met sneeuwkettingen, dus de ritjes met Leo worden met het uur spannender. We zetten koers richting de beste Kaiserschmarrn van het ganze land en beginnen aan een glibbertocht bergop. De goedlachse Leo moet zich geregeld schrap zetten op zoek naar grip onder de banden. De auto heeft vandaag geen zin in Kaiserschmarrn en Leo besluit dat we het laatste stukje beter te voet kunnen afleggen. Dat lijkt ons ook het beste.

De auto staat geparkeerd in de bocht van een bergpas en Leo is terecht bang dat verkeer van boven er wel eens vol op in zou kunnen glijden. Hij besluit hem te verplaatsen. De auto besluit anders en begint onmiddelijk achteruit de berg af te glijden. Er komt op dat moment ook iemand de berg opgereden en een botsing lijkt al snel onafwendbaar. Als de automobilist dan zijn bolide pal in de baan van Leo’s geïmproviseerde rodelbaan parkeert, uitstapt en Leo begint uit te schelden, weten ook wij even geen raad met de situatie. Dan valt er een kwartje en vliegt de man zijn auto weer in. Tegen de tijd dat hij zijn achteruit gevonden heeft, is Leo tot op een halve meter genaderd. Een onmiskenbaar geval van ‘op het nippertje’.

Zelfs voor de beste Kaiserschmarrn ter wereld zou Leo zijn sneeuwkettingen nog niet uit de hoes halen, dus deze missie is jammerlijk gestrand. Morgen is er weer een dag.

Joker

Leo heeft ons uitgelegd dat hij tussen carnaval en pasen slechts op drie gelegenheden alcohol mag drinken. Een gezonde geest huist in een gezond lichaam en een kleine pas op de plaats is na carnaval dan ook geen slechte gewoonte. Van de drie jokers die hij zichzelf gegund heeft, is er al één gebruikt en pasen is nog een eind weg. De biertjes bij Jos Moser hebben we door de vingers gezien, maar tot onze spijt kunnen we niet bezig blijven. Wij ontnemen Leo zijn tweede joker en zetten de kastelein nog maar eens aan het werk.

Mistpoes

Onze laatste dag in Alpbach is aangebroken en we hebben nog veel te doen en te zien. Het heeft vannacht onafgebroken gesneeuwt en het is erg mistig. Boven is dat wellicht anders, dus we knopen de ski’s onder en gaan op pad. Het hoogste punt van het skigebied kijkt uit over de Kitzbüheler Alpen en dat moet een machtig gezicht zijn. Leo kijkt oprecht beteuterd als de mist ons deze ervaring blijkt te misgunnen.

Het mooiste uitzicht van Oostenrijk, maar vandaag niet...

Leo zet nog een kind rechtop, spalkt het gekwetste vlerkje van een stuk gevogelte, helpt een oud vrouwtje oversteken en we skiën weer door.

Mijn verderfelijke geest heeft besloten Leo voor het einde van het weekend van zijn laatste joker te willen beroven en ik begin te klagen over dorst en vermoeide benen. Leo voelt de bui al hangen en geeft zich gewonnen. Terwijl we proosten op een geslaagd weekend, chartert Leo een collega met een 4x4. Kaiserschmarrn here we come!

Wordt vervolgd...

Naar de website van het Alpbachtal >>

Winter Male Author 2

Over Coen

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!