Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Mooie finale van de winter

1210 - Alpenweer: Mooie finale van de winter (1)

Het einde van de winter lijkt (voorlopig) nog niet in zicht. De afgelopen dagen viel er ruim boven een halve meter sneeuw aan de noordkant van de Alpen. De komende dagen mag men hier zeker nog een halve meter bij optellen bij een wel wat stijgende sneeuwgrens. Vanaf het weekend gaat ook het ook aan de zuidkant sneeuwen.

Veel sneeuw

De afgelopen dagen viel er langs de gehele noordkant wederom een flinke hoeveelheid sneeuw. Op veel plekken in de Noord-Franse Alpen en de noordkant van Zwitserland en Oostenrijk viel er rond een halve meter. In de staugebieden in Vorarlberg en Tirol en het noordoosten van Zwitserland is tot en met gisteravond een meter gevallen. Had men het terras van het Berghaus Kanisfluh (Vorarlberg) net sneeuwvrij (zie mijn vorige Alpenweer), kijk hoe het gistermiddag was.

Blijft het winters?

Het blijft in ieder geval tot en met het weekend onbestendig. Afhankelijk van de hoogte blijft het zeker ook winters. De komende dagen wordt er opnieuw veel sneeuw verwacht. In eerste instantie wederom langs de gehele noordkant, waar opnieuw met gemak een halve meter kan gaan vallen.

Tegen en in het weekend krijgen ook de Italiaanse skigebieden er een flink pak bij, terwijl het aan de noordkant ook gewoon door blijft sneeuwen. Voor de Franse Alpen geldt hoe noordelijker, hoe groter de sneeuwkans.

Sneeuwgrens
Vandaag gaan we merken dat de sneeuwgrens langzaam zal gaan stijgen richting de 1000 – 1200 meter. De sneeuwgrens zal vrijdag verder stijgen richting de 1400 – 1600 meter en zal pas in de loop van de zaterdag weer dalen. Vanaf zondag valt de sneeuw dan weer in veel dalen boven de 800 meter.

Zonnig

Hoe het daarna verder gaat en hoe de maand maart afsluit is nog niet helemaal zeker, maar de meeste modellen geven de Italiaanse en Franse skigebieden een redelijke zonkans. Ook in Zwitserland lijkt maart zonnig te gaan afsluiten. De winter lijkt in de eerste week van april iets terrein te verliezen, maar mag het een keer?

Laatste Alpenweer van dit seizoen

Ik heb dit winterseizoen met heel veel passie en plezier het Alpenweer bij de lezers van Snowplaza gebracht. Ik heb ervan genoten en hopelijk heb ik een beetje kunnen bijdragen aan jullie vakantievoorpret. Ik vond het fantastisch om te horen dat de berichten zeer goed werden gelezen en keek altijd weer uit naar jullie reacties en vragen.

Schitterende winter
Het was een schitterende winter waarin de Alpenlanden rijkelijk van sneeuw werden voorzien en waar de wintersportomstandigheden overal uitstekend waren. Wat is er mooier dan je laatste Alpenweerbericht te schrijven terwijl het in de Alpen nog gewoon sneeuwt, zie onderstaande afbeeldingen.

Hierbij wil ik Snowplaza bedanken voor de fijne samenwerking. Maar mijn speciale dank gaat toch vooral uit naar jullie, de lezers! Bedankt voor jullie vele, vaak positieve, reacties. Ik hoop voor een ieder op een mooie zomer en ik zie jullie zeker weer terug in het volgende wintersportseizoen!

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.