Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Van zacht naar koud winterweer

1198 - Alpenweer: Van zacht naar koud winterweer (1)

De komende week komt de verwachte overgang naar kouder weer echt op gang. Vanaf woensdag krijgen we namelijk te maken met een Nordstau . Hierdoor stroomt er weer koudere lucht naar de Alpenlanden en stijgen de sneeuwkansen voor de skigebieden aan de noordkant van de Alpen.

Mooie zaterdag

Op onderstaande satellietafbeelding van afgelopen zaterdag kun je de Alpen weer prachtig zien liggen. Het was dan ook prima weer om op je wintersportbestemming aan te komen of juist te ver-trekken. Met een zonnetje en temperaturen tussen de 10 – 15 graden is de wintersport ook echt genieten.

Gisteren kreeg vooral in Oostenrijk de bewolking steeds meer de overhand en tegen het einde van de dag regende het onder de 1200 – 1400 meter. Daarboven is er op enkele plaatsen 20 cm sneeuw bij gevallen. De Franse en Italiaanse skigebieden genieten al dagen van zacht en zonnig weer en dit blijft zeker nog wel even zo.

De komende week: Nordstau

De voorspelling van afgelopen donderdag staat nog als een huis. Een krachtig hogedrukgebied, Katja genaamd, ligt de eerst-komende dagen nog boven Frankrijk en het westelijk Alpengebied waardoor de storingen ten oosten van Zwitserland blijven. In de Franse Alpen, maar ook in Zwitserland en Italië blijft het gewoon zonnig. Oostenrijk valt net buiten de beschermende vleugels van het hogedrukgebied en krijgt vandaag nog te maken met neerslag welke onder de 1200 meter als regen kan vallen. Dinsdag wordt het echter ook in Oostenrijk een fraaie dag met redelijk wat zon. In Oostenrijk ligt de 0-gradengrens overigens wel een stuk lager (rond de 1400 meter) dan in de overige Alpenlanden waar deze rond de 2000 meter komt te liggen.

Vanaf woensdag trekt het hogedruk-gebied verder naar het noorden en komt het boven de Britse Eilanden te liggen. Dit betekent dat de stroming uit het noorden of noordwesten gaat komen. Zoals u wellicht weet, draait de lucht met de wijzers van de klok mee rond een hogedrukgebied. Allereerst gaan de temperaturen in Oostenrijk en Italië al flink omlaag en later, vanaf donderdag avond, zal dit uiteindelijk ook in de Franse Alpen gebeuren. De vraag is nog even hoeveel sneeuw dit gaat opleveren. Sneeuw voor de noordkant wel te verstaan want de Italiaanse en Franse skigebieden blijven toch vooral zonnig en kunnen blijven genieten van zonsondergangen zoals hieronder in het Italiaanse Lombardije:

Woensdag en donderdag zal het naar verwachting ligt sneeuwen aan de noordkant van de Alpen, reken op tussen de 5 – 30 cm. Vanaf vrijdag en het daaropvolgende weekend nemen de sneeuw-kansen verder toe en kan er zomaar weer een halve meter of meer gaan vallen. Dit is nog wel even afwachten. Het goede nieuws is dat de kou zich daarna ook gewoon lijkt te handhaven.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.