14 maart 2009 door Coen in 'Stellingen''

Aan skiën en snowboarden zijn risico’s verbonden. Trauma-helikopters, bananen en gipsvluchten vliegen als warme broodjes over de pistes en het aantal slachtoffers is elk jaar weer groter. Bij het hoe-en-waarom is een steeds prominentere rol weggelegd voor: de botsing.

Mierenhoop

Op de pistes wordt het alsmaar drukker. Ten tijde van de school-vakanties en in de weekenden roepen skigebieden al snel associaties op met mierenhopen. Om de hectiek die deze drukte stelselmatig met zich meebrengt enigszins in goede banen te leiden, zijn er pisteregels van kracht. Desondanks klappen mensen veel vaker met grote snelheden op elkaar dan, bijvoorbeeld, mieren.

Tips

Deze botsingen hebben vaak zeer pijnlijke gevolgen. Bloed-uitstortingen, zweepslagen, botbreuken of erger. Nu is de weinig sympathieke rol van de roekeloze snelheidsduivel in dit soort ongevallen al ruimschoots beschreven. Het zou natuurlijk erg prettig zijn als deze mensen de boodschap hebben begrepen en voortaan met een grote boog om de rustiger wintersporter heen sturen, maar het kan nooit kwaad ook een aantal tips op een rijtje te zetten voor het potentiële ‘slachtoffer’:

De regels

In de eerste plaats is het zinvol te benadrukken dat niet alleen skiërs die ‘van boven’ komen schuld hebben aan botsingen. Pisteregel 5 voorziet erin dat skiërs die na een korte stop hun route wensen te vervolgen, daarbij rekening moeten houden met wat er op dat moment langs komt. Regel 6 verbiedt skiërs op smalle plaatsen stil te staan. Een andere regel die men schijnbaar vaak vergeet.

Schuld

Iedereen weet dat wel heel erg dom is om direct achter het steilste stukje piste er eens lekker bij te gaan zitten; of om doodleuk op een smal verbindingsstuk met z’n zessen naast elkaar te gaan staan. Althans, dat zou je denken. In de praktijk zijn dit soort taferelen eerder regel dan uitzondering. Deze mensen hebben net zo veel schuld aan de vele botsingen als eerdergenoemde snelheids-duivel.

Ravijn of ravage

De mens heeft geen ogen in het achterhoofd. Dat is waar. Toch is het heel goed mogelijk regelmatig even achterom te kijken. Om er zeker van te zijn dat je niet plots geschept wordt, maar ook om te zorgen dat je niemand de pas afsnijdt. Skiërs en snowboarders hebben nog wel eens de neiging de meest onverwachte bochtjes te draaien of plotseling op de rem te trappen. Voor verkeer dat van boven komt is het dan onmogelijk hierop de anticiperen. De ravage die een botsing dan oplevert, wordt vaak toch geprefereerd boven een enkeltje ravijn.

Gezond verstand

Botsingen zijn vaak het gevolg van roekeloos skigedrag. Maar de langzamere skiër kan zich net zo goed aan onvoorzichtigheid schuldig maken als de snellere. Gewoon goed uitkijken dus. Een gezonde wintersport begint bij een gezond verstand!

door Harry op 16 maart

Ja wij snelheidsduivels krijgen toch wel erg vaak de schuld van al het onheil op de piste. Nu is het wel zo dat de betere skiërs inderdaad rekening moeten houden met langzamere of minder zekere pistegenoten, maar iedereen kan een geschikt plekje zoeken om even te pauzeren. Daar valt voor en hoop mensen nog veel te leren!door bassie op 16 maart

het zou ook goed zijn als de langzame skiers of boarders niet de volle breedte van de piste gebruiken, zodat de snelheids duivels nog wat ruimte hebben om er langs te kunnen...door Marijke op 21 maart

Het zal toch niet zo zijn dat dit zo gaat worden als op de snelweg??? Asociaal gedrag is daar al helaas erg hoog.Moet daar misschien in de toekomst politie te ski een oogje in het zeil houden en bekeuringen gaan geven???Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen