Skip to navigation Skip to main content

Botsen op de piste

1197 - Botsen op de piste (1)

Aan skiën en snowboarden zijn risico’s verbonden. Trauma-helikopters, bananen en gipsvluchten vliegen als warme broodjes over de pistes en het aantal slachtoffers is elk jaar weer groter. Bij het hoe-en-waarom is een steeds prominentere rol weggelegd voor: de botsing.

Mierenhoop

Op de pistes wordt het alsmaar drukker. Ten tijde van de school-vakanties en in de weekenden roepen skigebieden al snel associaties op met mierenhopen. Om de hectiek die deze drukte stelselmatig met zich meebrengt enigszins in goede banen te leiden, zijn er pisteregels van kracht. Desondanks klappen mensen veel vaker met grote snelheden op elkaar dan, bijvoorbeeld, mieren.

Tips

Deze botsingen hebben vaak zeer pijnlijke gevolgen. Bloed-uitstortingen, zweepslagen, botbreuken of erger. Nu is de weinig sympathieke rol van de roekeloze snelheidsduivel in dit soort ongevallen al ruimschoots beschreven. Het zou natuurlijk erg prettig zijn als deze mensen de boodschap hebben begrepen en voortaan met een grote boog om de rustiger wintersporter heen sturen, maar het kan nooit kwaad ook een aantal tips op een rijtje te zetten voor het potentiële ‘slachtoffer’:

De regels

In de eerste plaats is het zinvol te benadrukken dat niet alleen skiërs die ‘van boven’ komen schuld hebben aan botsingen. Pisteregel 5 voorziet erin dat skiërs die na een korte stop hun route wensen te vervolgen, daarbij rekening moeten houden met wat er op dat moment langs komt. Regel 6 verbiedt skiërs op smalle plaatsen stil te staan. Een andere regel die men schijnbaar vaak vergeet.

Schuld

Iedereen weet dat wel heel erg dom is om direct achter het steilste stukje piste er eens lekker bij te gaan zitten; of om doodleuk op een smal verbindingsstuk met z’n zessen naast elkaar te gaan staan. Althans, dat zou je denken. In de praktijk zijn dit soort taferelen eerder regel dan uitzondering. Deze mensen hebben net zo veel schuld aan de vele botsingen als eerdergenoemde snelheids-duivel.

Ravijn of ravage

De mens heeft geen ogen in het achterhoofd. Dat is waar. Toch is het heel goed mogelijk regelmatig even achterom te kijken. Om er zeker van te zijn dat je niet plots geschept wordt, maar ook om te zorgen dat je niemand de pas afsnijdt. Skiërs en snowboarders hebben nog wel eens de neiging de meest onverwachte bochtjes te draaien of plotseling op de rem te trappen. Voor verkeer dat van boven komt is het dan onmogelijk hierop de anticiperen. De ravage die een botsing dan oplevert, wordt vaak toch geprefereerd boven een enkeltje ravijn.

Gezond verstand

Botsingen zijn vaak het gevolg van roekeloos skigedrag. Maar de langzamere skiër kan zich net zo goed aan onvoorzichtigheid schuldig maken als de snellere. Gewoon goed uitkijken dus. Een gezonde wintersport begint bij een gezond verstand!

Winter Male Author 2

Over Coen

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!