Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: De winter weet niet van opgeven

1189 - Alpenweer: De winter weet niet van opgeven (1)

De dagen worden weer wat langer en de zon wordt steeds krachtiger. Kortom de lente staat voor de deur. Komende week is hier echter nog altijd niets van te merken in de Alpenlanden. Na een rustige zondag begon het afgelopen nacht wederom te sneeuwen, ditmaal weer aan de noordkant.

Rondje Alpenlanden

De afgelopen week werden nagenoeg alle skigebieden weer getrakteerd op een flink pak sneeuw. De in mijn vorige Alpenweer aangekondigde hoeveelheden komen over het algemeen aardig overeen met wat er is gevallen. De meeste sneeuw viel in Zwitserland en Italië, waar één meter verse sneeuw geen uitzondering was. De noordkant van Oostenrijk kwam er het minst vanaf met tussen de 5 – 30 cm. Na al die sneeuwval was het afgelopen zondag een mooie dag met veel zon. Hieronder is goed te zien dat de zon (of maan) zich gisteren in alle Alpenlanden goed liet zien.

Aan het eind van de dag nog even die laatste lift pakken in Les Arcs Frankrijk.

In Flachau (Oostenrijk) zijn de pistes omstreeks 17:00 uur al verlaten.

Mooi contrast van een invallende avond in Sulden (Italië). Terwijl het dal al in de schaduw ligt, is het op de berg nog heerlijk zonnig.

Andermatt (Zwitserland) met de maan als schemerlamp.

Het blijft maar sneeuwen

De weergoden zijn de wintersportgebieden dit seizoen erg gunstig gezind. Er werden een aantal records gebroken en er ligt overal (zeker wat hogerop) zeer veel sneeuw. Terugblikkend kunnen we zeggen dat het seizoen begon met heel veel sneeuw voor de zuidkant van de Alpen. In Oostenrijk moest men er wat langer op wachten maar ook hier werd men, zij het wat later, rijkelijk van sneeuw voorzien. En ook de Franse Alpen werden niet vergeten zodat het overal een goed seizoen is geworden. Een terugblik doet vermoeden dat het dan afgelopen is met de winter en de sneeuw. Niets is minder waar. Gisteravond is het namelijk in het noordwesten van de Alpen, denk aan de noordkant van Frankrijk en Zwitserland weer gaan sneeuwen. Hieronder zie je een radarbeeld van Zwitserland waarop deze neerslag te zien is.

Tot en met woensdag sneeuwt het van tijd tot tijd vooral langs de noordkant. Ik verwacht dat er in de noord Franse Alpen (Haute Savoie, Savoie en Isère) en de noordkant van Zwitserland en Oostenrijk tussen de 15-40 cm sneeuw bij gaat vallen. In Zwitserland kan op enkele plaatsen mogelijk zelfs meer dan een halve meter vallen. De sneeuwgrens ligt de eerste dagen tot in de dalen en zal woensdag iets stijgen naar ongeveer 800 – 1000 meter. De zuid Franse en Italiaanse skigebieden houden het waarschijnlijk droog en hier zal de zon zich zeker ook af en toe laten zien. Donderdag wordt de beste dag van de week met volop zon in de Franse, Zwitserse en Italiaanse skigebieden. In Oostenrijk schat ik de zonkansen minder in. Het uiterste westen zoals Vorarlberg maakt hier de meeste kans om de zon nog even te zien.

En daarna…?

Vrijdag lijken de sneeuwkansen weer toe te nemen voor Oostenrijk. Hoe het daarna verder gaat is nog onzeker. Ik houd het erop dat het een aangenaam weekend wordt met oplopende temperaturen en nagenoeg geen neerslag. Of dit het begin van de lente is verwacht ik echter niet. Vanaf begin volgende week keren de kou en sneeuw mogelijk gewoon weer terug. Zoals ik al zei: “de winter weet niet van opgeven”!!