7 maart 2009 door Miranda in 'Materiaal''

Er zijn tegenwoordig zoveel soorten ski’s dat je door de latten het bos bijna niet meer ziet. Welke soorten zijn er eigenlijk en waar-voor zijn ze bedoeld? De kwaliteit van de huidige ski’s is erg goed, er zijn eigenlijk geen slechte ski’s meer. Maar hoe weet je welke ski bij jou past?

Allround- of comfort ski’s

Dit is de meest populaire categorie ski’s. Het zijn vaak wat soepelere ski’s die zich makkelijk laten besturen en eenvoudig draaien. De ski’s zijn over het algemeen redelijk vergevingsgezind. Uiteraard kan je op deze ski’s ook prima carven met een behoorlijke snelheid. De perfecte ski voor de gemiddelde vakantieganger. En om even een vooroordeel uit de wereld te helpen: deze categorie is dus echt niet alleen voor beginners. Ook gevorderde skiërs kunnen prima uit de voeten met deze ski’s. Zoals de naam al zegt; geschikt voor mensen die houden van comfort.

Sportski’s

Deze ski’s zijn voor mensen die met een hogere snelheid skiën en graag carven. Over het algemeen zijn deze ski’s stugger, waardoor ze stabiel blijven op hoge snelheid. Deze stugheid vraagt echter ook meer kracht en techniek van de skiër; geschikt voor de sportieve skiër dus. Onder sportski’s vallen o.a. de slalomski en de raceski. De slalomski is vaak wat korter en flink getailleerd, zeer geschikt voor de korte agressieve bochtenwerk. De raceski is langer en meer gebouwd voor de langere bochten. Echter dit betekent niet dat je er geen korte bochten mee kan skiën. Bedenkt dus vooraf goed wat je liever doet; het korte- of lange bochtenwerk. Uiteraard zijn er ook sportski’s die geschikt zijn voor zowel het lange- als korte bochtenwerk.

Damesski’s

Sinds een aantal jaren is er een groeiende markt voor damesski’s. De damesski is ontwikkeld omdat de bouw van dames immers anders is dan die van heren. Behalve de leuke designs onderscheiden de damesski’s zich ook door de bouw van de ski. De binding is vaak wat verder naar voren gemonteerd en de flex is anders (niet automatisch soepeler), waardoor de ski beter te besturen is door dames. Er zijn damesski’s voor dames die comfort zoeken, maar ook voor sportieve dames die van snelheid houden is er een ruime keus.

En er is nog veel meer...

Naast bovenstaande categorieën bestaan er nog meer soorten ski’s. Brede lange ski’s speciaal voor verse poeder buiten de piste. Freestyleski’s voor in het funpark en waar je heel goed mee achteruit kan skiën. En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar dat doe ik bewust niet, om het niet ingewikkelder te maken dan het is. 80/ tot 90% van de skiërs valt onder één van de bovenstaande categorieën.

De lengte

Een standaardregel is dat de ski tussen je kin en neus moet komen, dus zo’n 10 tot 15 cm korter dan je lengte. Maar deze regel gaat niet altijd op. De lengte is tevens afhankelijk van het soort ski dat je kiest, je skiniveau en gewicht. Daarom...

Advies en testen

Laat je bij de aankoop van nieuwe ski’s altijd adviseren in een wintersportwinkel. Een goede verkoper kan je op basis van je wensen, budget en skiniveau helpen met het vinden van de juiste ski. In sommige gevallen kun je de ski’s zelfs testen op een indoorbaan.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.