Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Sneeuw voor de Franse en Italiaanse skigebieden

1177 - Alpenweer: Sneeuw voor de Franse en Italiaanse skigebieden (1)

Tot en met woensdag krijgen de Alpenlanden te maken met kwakkelig weer. Er kan overal wel wat neerslag vallen en dit zal beneden de 1000 - 1600 meter regen zijn. In de Franse Alpen ligt de sneeuwgrens wat hoger en meer naar het oosten toe wat lager. Vanaf donderdag moet het dan weer eens echt gaan gebeuren in de Franse Alpen en de Italiaanse skigebieden!

Het Alpenweerbericht

Je was gewend dat het Alpenweer driemaal per week verscheen. Nu de meteorologische lente is aangebroken en de meeste wintersporters hun wintersportvakantie achter de rug hebben, zal het aantal weerberichten worden teruggebracht tot twee per week. Het Alpenweer zal de komende maand verschijnen op de maandag en de donderdag.

Prachtig weekend

Het afgelopen weekend moet het echt genieten zijn geweest op de pistes. Lenteachtige temperaturen, een prachtige sneeuwlaag en een heerlijk zonnetje, wat wil je nog meer? Onderstaande afbeeldingen zijn van afgelopen zondag en geven een goede indruk van hoe het was.

Veel sneeuw en een blauwe lucht boven Kitzbühel (Oostenrijk).

Skiles in Neukirchen (Salzburgerland Oostenrijk).

Lawinegevaar

Het lawinegevaar is nog altijd hoog (3 of 4) aan de noordkant van de Alpen. In mijn berichten probeer ik hier regelmatig bij stil te staan. Niet om je angstig te maken, maar meer om een stukje bewustwording te creëren. Helaas kwamen er dit weekend weer een aantal skiërs en boarders om het leven doordat ze werden verrast door een lawine. Op de piste ben je over het algemeen veilig. Pistes die door lawines worden bedreigd worden namelijk gesloten en waar mogelijk wordt de lawine kunstmatig afgeschoten.

Dat men er ook wel eens naast kan zitten bleek gisteren weer in het skigebied van Kals in Ost-Tirol. Hier ging omstreeks 15:00 uur een lawine in het skigebied naar beneden met een lengte van 300 meter en een breedte van 60 meter. Volgens “toeschouwers” uit een stoeltjeslift zou er maar één persoon door de lawine worden meegesleurd. Deze skiër kon gelukkig levend uit de sneeuw worden gehaald. De lawinediensten verwachten dat het lawinegevaar de komende dagen iets zal zakken.

Sneeuw voor Frankrijk en Italië; föhn voor Oostenrijk

Tot en met woensdag wordt het dus kwakkelen in de Alpenlanden. Maar vanaf donderdag moet het dan maar weer eens echt gaan gebeuren in de Franse en Italiaanse skigebieden. Onder invloed van een lagedrukgebied met de kern boven de Britse eilanden komt er een west- zuidwestelijke stroming op gang die veel sneeuw gaat brengen in de Franse Alpen. In het Alpenweer van 25 februari liet ik dit scenario al wat doorschemeren. Ik verwacht dat er overal wel een halve meter verse sneeuw mogelijk kan zijn met een sneeuwgrens rond de 1000 meter. Boven de baai van Genua heeft zich op hetzelfde moment een apart lagedrukgebiedje ontwikkeld. Hebben we dit niet vaker gezien de afgelopen winter? Dit Genua-laag gaat voor vuurwerk zorgen in de Italiaanse skigebieden en natuurlijk zullen ook de Zwiterse en Oostenrijkse gebieden, ten zuiden van de hoofdkam, mee profiteren. Een scenario dat we de afgelopen maanden al zo vaak hebben gezien.

De vaste volgers van het Alpenweer weten dan ook wat dit betekent voor de bekende Oostenrijkse skigebieden aan de noordkant van de Alpen. Inderdaad, föhn!! Deze gaat daar donderdag flink huishouden en zorgt ook voor een behoorlijke stijging van de temperatuur.
Voor Italië verwacht ik echter dat er een halve meter kan gaan vallen met een sneeuwgrens die tussen de 1000 – 1400 meter ligt. Dat het voor sommige skigebieden ook wel nodig is dat er sneeuw bij komt blijkt wel uit onderstaande afbeelding vanuit het skigebied Kronplatz . Goed te zien dat de zuidhellingen alweer groen kleuren rond de 1000 meter hoogte.

Het goede nieuws voor de noordkant is dat de temperaturen vanaf vrijdag weer wat omlaag gaan. Het Genualaag trekt in oostelijke richting weg waardoor de wind meer de noord(oost) hoek opzoekt. Mogelijk dan ook weer wat sneeuw voor de noordkant, maar ik verwacht echter geen grote hoeveelheden.