Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Lenteachtig weekend.

1175 - Alpenweer: Lenteachtig weekend. (1)

Na de sneeuwval van vandaag aan de noordkant van de Alpen wordt het vanaf het weekend overal zonnig met lenteachtige temperaturen. Een uitstekende weersverwachting dus! Verantwoordelijk hiervoor is een hogedrukgebied welke over de Alpen naar het oosten trekt. Goed nieuws dus voor de mensen die komend weekend naar hun skigebied reizen of juist vertrekken.

Prachtige plaatjes

Allereerst vond ik een aantal prachtige afbeeldingen van vandaag en gisteren die ik je niet wil onthouden. Kijk en geniet!

Vandaag nog sneeuw

Gisteravond en vannacht is het weer begonnen met sneeuwen aan de noordkant van Zwitserland en Oostenrijk. Vandaag sneeuwt het tot in de middag nog lekker door en naar verwachting valt er op sommige plekken weer een halve meter sneeuw bij. De meeste kans hierop bestaat weer voor de provincies Nieder- en Oberösterreich, waar de afgelopen dagen al veel is gevallen. De sneeuwgrens zal variëren tussen de 500 en 800 meter. Het goede nieuws is dat het de dagen erna een stuk rustiger gaat worden. Goed reisweer dus komend weekend, al zal het wel weer druk worden op de weg.

Lente in aantocht?

Zaterdagochtend trekken de laatste buitjes weg en zal het ook in Oostenrijk langzaam opklaren. De zon kan zich in de middag overal even laten zien. In Frankrijk, Zwitserland en Italië schijnt de zon uitbundiger. We naderen maart en de zon begint zo langzaam aan steeds meer kracht te krijgen. Dit gaan we dan ook merken aan de temperaturen. Deze kunnen in de dalen, wanneer de zon er bij komt, oplopen tot soms wel 15 graden. Nog niet verontrustend voor de mensen die de komende week de wintersport gaan vieren overigens, er ligt overal nog voldoende sneeuw. Vanaf maandag nemen de neerslagkansen weer toe en dit keer vooral in de Franse Alpen en noordoost Italië. Grote hoeveelheden verwacht ik nog niet. We moeten ook rekening houden met een sneeuwgrens rond de 1300 – 1600 meter.

West en zuidkant

De modellen lijken het voor de tweede helft van de volgende week eens te zijn. Zoek de verschillen maar eens op de gronddrukkaarten voor woensdag 4 maart van het Amerikaanse (bovenste) en het Europese model. Een krachtig lagedrukgebied komt rond de Britse Eilanden te liggen en zorgt voor een stevige westelijke stroming (tegen de wijzers van de klok in bij een lagedrukgebied).

Dit betekent dus toenemende sneeuwkansen voor de Franse en Italiaanse skigebieden. De temperaturen en hierdoor ook de sneeuwgrens zullen ook weer iets omlaag gaan, tot rond de 1200 meter. Wat is het toch een heerlijke winter……