Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Sneeuw, sneeuw en sneeuwrecords?

1170 - Alpenweer: Sneeuw, sneeuw en sneeuwrecords? (1)

De winter van 2008-2009 zal nu al de boeken in gaan als een zeer sneeuwrijke winter voor de Alpenlanden. In de zuidalpen werden eerder al een aantal records gebroken en nu lijken ook de noordalpen hier op af te stevenen. Vandaag en morgen wordt er namelijk weer hevige sneeuwval verwacht in Oostenrijk en in iets mindere mate in Zwitserland. Frankrijk en Italië houden het nog altijd droog.

Terugblik

Zoals gebruikelijk kijk ik even terug op de afgelopen dagen. Om te beginnen was het voor veel mensen afgelopen zaterdag aansluiten in de file en zal de reis waarschijnlijk lang hebben geduurd. De weersomstandigheden speelden hierbij zeker een rol. Hopelijk geniet iedereen nu van een heerlijke vakantie of kijkt men hier goed op terug. Afgelopen weekend viel er over het algemeen in de noordalpen tussen de 20 -50 cm. In Salzburgerland, Ober- en NiederÖsterreich viel zelfs nog meer. Op een enkele plek zelfs ruim boven één meter!! Gisteren viel er dan ook in veel Zwitserse en de noord Franse skigebieden een mooi laagje verse sneeuw bij. Ook vanochtend sneeuwt het weer in Zwitserland, getuige onderstaande afbeelding van Andermatt.

Gaan er sneeuwrecords sneuvelen?

De Oostenrijkse nieuwssite “ORF”meldt dat er op dit moment nog geen records zijn verbroken, maar dat dit in de komende dagen kan veranderen. In de provincies Salzburgerland en Ober- en Nieder Österreich wordt vandaag en morgen meer dan 1 meter verse sneeuw verwacht. Men spreekt er zelfs over dat op sommige plekken (Hochkar, Bad Aussee en Ötscher) 1.5 meter kan gaan vallen. Wanneer dit gebeurt gaan er in deze streken waarschijnlijk wel wat records sneuvelen. Het record sneeuwval binnen één dag gaat hoogst waarschijnlijk niet gehaald worden. In Tauplitz viel in de winter van 2005 namelijk drie meter sneeuw binnen 24 uur tijd. Onwaarschijnlijk veel!

De vooruitzichten voor de tweede Krokusweek

In de Italiaanse en Franse Alpen blijft het vrij rustig en valt er geen neerslag van betekenis. De zon blijft in deze gebieden tot en met het einde van de week gewoon de hoofdrol spelen. Anders is en blijft het voor de noordalpen. Hier gaat vandaag en morgen weer veel sneeuw vallen. De sneeuwhoeveelheid neemt verder naar het oosten van de noordalpen steeds meer toe. Verwachting is dat er van de Zwitserse noordkant tot aan Tirol tussen de 25 – 50 cm bij kan komen. In de oostelijk Oostenrijkse provincies, hierboven ook al genoemd, gaat mogelijk zelfs een meter of meer vallen. De volgens ORF gemelde 1.5 meter vind ik overigens wel heel erg optimistisch en zal naar mijn idee niet gehaald worden. Op onderstaande afbeelding zie je de sneeuwverwachting tot woensdag in Oostenrijk.

Woensdag en donderdag worden in het hele Alpengebied de omstandigheden wat rustiger en zal ook in de noordalpen af en toe de zon te zien zijn. Maar dit is slechts een stilte voor de storm, want op vrijdag staat de noordalpen weer het één en ander te wachten.