Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Weer sneeuw voor de noordalpen en lange files!

1169 - Alpenweer: Weer sneeuw voor de noordalpen en lange files! (1)

De afgelopen dagen was het in de gehele Alpen genieten van heerlijke omstandigheden. Bakken met verse sneeuw, goede pistes en een lekker zonnetje. De omstandigheden die de wintersporters in de eerste week van de krokusvakantie kregen, zullen zich mogelijk in de tweede week precies zo herhalen! Dat betekent sneeuw onderweg naar de Alpen en de eerste dagen daarna en vanaf de tweede helft van de week een terugkeer van de zon.

Weer onderweg

De vooruitzichten zijn niet echt gunstig te noemen. Vandaag trekt er vanuit het noordwesten een buiengebied naar het zuiden van Duitsland en de Alpen. Vertrek je vandaag, dan bestaat er een grote kans dat deze neerslag met je meereist richting je wintersport-bestemming. Later op de dag bereikt deze neerslag het zuiden van Duitsland en beginnen waarschijnlijk de problemen. De temperaturen liggen daar dan rond het vriespunt en dat betekent dus sneeuw! De kans op sneeuw blijft, vooral in zuid Duitsland en de noordalpen, ook vrijdagnacht en zaterdag bestaan, waarbij de problemen alleen maar groter worden. Hieronder de neerslag-verwachting voor vrijdag omstreeks 18:00 uur.

De weersomstandigheden lijken dus niet echt mee te spelen, zeker nu net het drukste weekeinde van dit wintersportseizoen voor de deur staat. Naast zuid Nederland begint namelijk ook in veel Duitse deelstaten de vakantie waardoor zaterdagochtend de wegen naar de skigebieden al snel vol zullen raken. Tevens keren zaterdag veel wintersporters huiswaarts waardoor men ook hier rekening moet houden met lange files. De wintersporters die naar Frankrijk of west Zwitserland vertrekken zullen minder last hebben van de weersomstandigheden.

Goede voorbereiding

Ik zei het al eerder, maar zorg voor een goede voorbereiding op je reis. Zorg ervoor dat de auto winterklaar is en dat er winterbanden onder liggen. Verder moeten de volgende zaken binnen handbereik liggen: veiligheidsvestjes, sneeuwkettingen, een zaklamp, gevarendriehoek, mobiele telefoon (met hierin de belangrijke nummers voor hulp) en een verbanddoos (verplicht in Oostenrijk). Het is ook zeker handig om af en toe de lokale weer- en verkeersberichten te volgen op de radio. Wanneer je onverhoopt toch in een file belandt is het handig dat er ruim voldoende benzine in je auto zit en dat je een aantal dekens in de auto hebt. Natuurlijk moet er ook aan de inwendige mens gedacht worden, dus voldoende eten en drinken aan boord.

Goed voorbereid op reis? Klik hier voor tips en verkeersinformatie!

Noordalpen krijgen weer de volle laag

Niet om de Italiaanse of Franse skigebieden te kort te willen doen door er weinig over te melden, maar het gebeurt de komende dagen gewoon weer in de noordalpen. De Franse en Italiaanse skigebieden moeten voorlopig nog wachten op verse sneeuw, maar het voordeel daarvan is wel weer dat de wintersport omstandigheden er prima zijn. Komend weekend verwacht ik dat er in de noordalpen tussen de 15-30 cm kan gaan vallen. Dit keer profiteert de Zwitserse noordkant een stuk minder en valt de sneeuw vooral in Oostenrijk van Tirol tot aan Ober Österreich. Maandag en vooral dinsdag valt er hier nog eens tussen de 10-40 cm bij, zie ook onderstaande sneeuwverwachting voor de eerste dagen van de volgende week. Een halve meter vers kan op sommige plekken dus zeker weer gehaald worden.

Keert daarna de zon terug?

Volgens het Amerikaanse weermodel is de kans hierop vanaf de helft van de week redelijk groot. Een klein hogedrukgebiedje komt dan pal boven de Alpen te liggen en houdt storingen even op afstand. Het Europese model sluit hier op dit moment nog niet helemaal bij aan. De komende dagen zal het een stuk duidelijker worden en in mijn bericht van maandagochtend meer over de zonkansen in de rest van de week.

Voor nu wens ik iedereen een goede reis terug of naar de wintersportbestemming!!