20 februari 2009 door Inge in 'Algemeen''

Wintersportverkeer op besneeuwde weg

Komend weekend vertrekken vele landgenoten richting de Alpenlanden voor hun wintersportvakantie. Ook komen er veel mensen terug. Deze drukte van vertrekkende en terugkerende Nederlanders in combinatie met de weers- omstandigheden kan wel eens gaan zorgen voor lange files. Wil je weten waar de files staan? Hier vind je de laatste verkeersinformatie.

Verkeersinformatie

Komend weekend beginnen de Duitse vakanties, heeft de tweede helft van Nederland vakantie en is het wisselweekend in Frankrijk. Oftewel, het wordt druk in de Alpenlanden. Vooral op zaterdag 21 februari wordt grote drukte verwacht, maar ook op vrijdagmiddag ontkomen automobilisten niet aan de files. Dit geldt niet alleen voor de wegen naar de wintersportgebieden, maar ook voor de wegen vanuit de wintersportgebieden. Je kunt op de volgende websites terecht voor de laatste verkeersinformatie:

- www.adac.de (Duitse ANWB)
- www.oeamtc.at (Oostenrijkse ANWB)
- www.autoroutes.fr (Franse ANWB)
- www.meteoalarm.eu (Weerwaarschuwingen Europa)

Volgens de ANWB had het verkeer in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland veel problemen op de weg door zware sneeuwval en bevriezing. Alle snelwegen zijn nu weer prima te berijden. Let wel op dat voor veel snelwegen winterbanden en sneeuwkettingen nodig/verplicht zijn. Hier meer specifieke informatie voor de Alpenlanden (Bron: ANWB).

Duitsland

In de Zuid-Duitse deelstaat Beieren beginnen het komend weekend de vakanties. Mede daardoor staan er zaterdag 21 februari al vroeg lange files op de A7 Ulm – Füssen, de A8 München – Salzburg, de A9 Neurenberg – München, de A93 Kufstein - Rosenheim en de A99 de ringweg München. De grootste drukte is pas na vijf uur ’s middags voorbij.

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk en Zwitserland wordt het zaterdag erg druk. Grootste knelpunten in Oostenrijk zijn de Tauerntunnel op de A10 Salzburg-Villach en de A12 tussen Innsbruck – Kufstein. Verder wordt het dringen op de B179, de Fernpasbundesstrasse, tussen Füssen en Nassereith.

Frankrijk

Frankrijk staat één van de drukste weekends te wachten. Het is een typisch “wisselweekend”. Zowel vertrekkende- als terugkerende vakantiegangers zorgen in beide richtingen voor lange files in de Franse Alpen. De grootste knelpunten zijn de A40 Macon – Genève, A43 Lyon – Chambéry, vooral voor de Frejustunnel en wegen rond Albertville, Grenoble, Môutiers en Le Bourg-d’Oisans. Bij Beaune op de A6 naar Parijs zorgen terugkerende wintersportgangers voor vertraging.

Zwitserland

In Zwitserland wordt het druk op de A1/A3 in de omgeving van Zürich, de A2 Bazel - Luzern – St. Gotthardtunnel, bij knooppunt Harkingen en voor de St. Gotthardtunnel, en de A13 bij de San Bernardinotunnel. Wachttijden zijn onvermijdelijk bij de stations van de Furka-, Lötschberg- en Vereina-autotrein.

Tips

Vele landgenoten zijn van plan om vrijdag of zaterdag te vertrekken. Wil je de drukte omzeilen? Vertrek dan op zondag of na het weekend. Daarnaast is het handig om alvast een keer te oefenen met de sneeuwkettingen. Toen ik in La Plagne zat werden automobilisten door de politie verplicht hun sneeuwkettingen om te doen. Velen stonden met hun gebruiksaanwijzing in de sneeuw te 'klungelen'. Het is fijn als je dan al weet hoe het werkt. Tot slot nog een tip: neem genoeg eten en drinken mee. Als je in de file staat heb je niet altijd de mogelijkheid om aan eten of drinken te komen en is het fijn als je zelf iets bij je hebt.

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!