17 februari 2009 door Miranda in 'Materiaal''

Tijdens de skiles krijg ik vaak vragen over onderhoud. Hoe vaak moet je je ski’s nou eigenlijk waxen en/of slijpen? Wat gebeurt er als je dit niet regelmatig doet? Hoe kun je je ski’s het beste opbergen na je vakantie? Ik heb geprobeerd de belangrijkste dingen voor je op een rijtje te zetten.

Waxen: gemiddeld 1 à 2 keer per week

Het waxen van ski’s of snowboard is bedoeld om ze beter te laten glijden en draaien. Bij een zwarte onderkant (belag) van de ski’s is meestal goed te zien wanneer ze toe zijn aan een nieuwe laag wax. Ze zijn dan vaak wat “wit” uitgeslagen. Ook merk je dat je ski’s een waxbeurt nodig hebben als je niet meer goed glijdt. Er zijn skiërs die hun ski’s dagelijks waxen, maar de gemiddelde “vakantieskiër” kan meestal wel een week vooruit na een goede waxbeurt. Ik zal jullie niet vermoeien met het hele waxverhaal, maar in principe zijn er twee manieren van waxen; koud en warm. In de wintersportwinkel is “koude” wax te koop die je zelf op je ski’s of snowboard kunt smeren tijdens je vakantie. Nadeel van dit spul is dat de werking ervan erg kort is; een paar uur tot een dag. In een wintersportzaak waxt men warm (de wax wordt er d.m.v. een soort strijkijzer opgebracht), waardoor de wax beter in de poriën van de ski doordringt en langer werkt.

Slijpen en opvullen

Hoe vaak je de kanten van je ski’s of snowboard moet laten slijpen is sterk afhankelijk van de sneeuwkwaliteit. Op ijzige, harde pistes worden de kanten sneller bot. Met goed geslepen kanten heb je beter grip op de sneeuw. Je kunt je kanten zelf “testen” door met je nagel langs de ijzeren kant te gaan. Ze zijn nog scherp als je makkelijk een stukje nagel afschraapt. Uiteraard kan de wintersportwinkel je ook vertellen of het nodig is dat je board of ski’s worden geslepen. Krassen op het belag van je ski’s of board kunnen door de wintersportspecialist worden opgevuld, zodat de onderkant weer mooi glad is.

Schoenen

Het is belangrijk je schoenen goed te laten drogen na gebruik, dit voorkomt eventueel schimmel en stank. Voor je ze definitief opbergt na je vakantie kun je het beste ook de binnenschoen uit je ski- of snowboardschoenen halen en even een paar dagen goed laten drogen. Bij sommige skischoenen is het een lastig karweitje de binnenschoenen eruit te halen. Open alle schnallen en zet de schoen plat op de grond. Pak de achterkant (dus de kuit) van de binnenschoen en trek deze naar voren. Het kan ook helpen als de buitenschoen goed openhoudt terwijl je de binnenschoen eruit trekt. Zorg dat je je schoenen sluit voor je ze een aantal maanden weg zet. Dus strik de veters van je snowboardschoenen en sluit de schnallen van je skischoenen. Zo blijven ze goed in vorm.

Opbergen ski’s en snowboard

Uiteraard is het ook belangrijk je ski’s en snowboard goed te laten drogen voor je ze definitief opbergt voor hun “zomerslaap”. Zo voorkom je dat je kanten gaan roesten. Ook is het goed als je ski’s of board nog een laagje wax hebben, dit voorkomt dat ze helemaal uitdrogen. Haal je ski’s het liefst uit elkaar voor je ze opbergt. Zet ze rechtop of leg ze op hun zijkant, zo behouden ze hun veerkracht. Hetzelfde geldt voor een snowboard, bij voorkeur niet plat op de grond, maar rechtop of op de zijkant.

“Doe het zelf” ski-onderhoud

Je kunt ook zelf je ski’s slijpen en waxen, maar dit is een nauwkeurig karweitje dat best veel tijd kost. Daarnaast moet je eerst flink investeren (al snel een paar honderd euro) in het materiaal dat je nodig hebt, zoals vijlen, schrapers, wax, “strijkbout”, etc. Op diverse plekken in Nederland kun je waxclinics volgen waar ze je alles vertellen over het zelf onderhouden van je materiaal.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen