Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Kou, zon en sneeuw. Ook onderweg!

1158 - Alpenweer: Kou, zon en sneeuw. Ook onderweg! (1)

Zoals beloofd zal ik in dit Alpenweer vooruitblikken op het reisweer voor komend weekend en naar de verwachtingen voor de komende week. Al wordt dit nog even een lastige voorspelling. Wat wel vast staat is dat er in de noordalpen een heerlijke verse sneeuwlaag is gevallen en dat de skigebieden er tot in de dalen prachtig bij liggen.

Meer sneeuw dan verwacht

Zo net voor de krokusvakantie zijn de omstandigheden in de noordalpen drastisch verbeterd. De in mijn vorige Alpenweer verwachte hoeveelheden tot en met het weekend zijn nu op de meeste plaatsen al gehaald. Het noordwesten van Zwitserland scoorde tussen de 30-50 cm sneeuw. Hier liggen toch een aantal leuke skigebieden waaronder het familievriendelijke gebied Flumserberg (afbeelding hieronder).

In Oostenrijk viel in de meeste gebieden ook tussen de 30-50 cm. In sommige staugebieden, denk aan Arlberg, viel tegen een meter verse sneeuw. Natuurlijk prachtige berichten maar je moet wel rekening houden met een toegenomen lawinegevaar. In de meeste gebieden in de noordalpen is deze gestegen tot 3 of 4. Zeker iets om rekening mee te houden voor de liefhebbers die graag van de piste af gaan.

Het weer onderweg

Voor zowel vrijdag als zaterdag moet je er rekening mee houden dat er onderweg sneeuwbuien kunnen vallen. Ik verwacht echter niet dat deze voor een grote verkeershinder zullen zorgen. Zeker op de Autobahn zul je tijdens buien redelijk goed door kunnen rijden, mits de verkeerssituatie dit toelaat. Zorg er nogmaals voor dat je winterbanden onder de auto hebt liggen.

Onderstaande kaartjes tonen de kans dat er neerslag (sneeuw) kan gaan vallen. (Wanneer de kleur wit is, bestaat er ongeveer 50% kans op neerslag; bij donkergrijs ongeveer 70%).

Vrijdag 13 februari


Voor zowel de vrijdag als de zaterdag geldt dat de neerslagkansen groter worden wanneer men de Alpenrand nadert. Mede gezien de verwachte drukte, vooral zaterdag, nemen de “STAU” kansen toe op de bekende toegangswegen naar de Alpen. Maar hier had je waarschijnlijk al rekening mee gehouden. De slotklim naar je skigebied zal zeer waarschijnlijk wit zijn. Mogelijk dat hier een sneeuwkettingplicht geldt. Dus voor vertrek doe je er goed aan nog even te oefenen met het omleggen!

Handige sites om nog even voor vertrek te raadplegen:

- www.adac.de (Duitse ANWB)
- www.oeamtc.at (de Oostenrijkse)
- www.meteoalarm.eu

Vooruitzichten

Tot en met maandag blijft het gewoon zeer koud in de Alpenlanden met geregeld sneeuwbuien in de noordalpen. De west- en zuidalpen houden het droog en vooral op zondag verwacht ik dat de zon hier lekker kan schijnen. In de zuidalpen treedt wel een nordföhn op. Deze is echter niet zo ernstig als een sudföhn voor de noordalpen. Hoe het hierna verder gaat is nog onzeker, de modellen (donderdagavond) wijzigen voortdurend. De onzekerheid zit hem in de positie die het hogedrukgebied, welke nu ten westen van Frankrijk ligt, de komende dagen gaat innemen. Ik houd het voorlopig op een scenario dat het vanaf dinsdag iets zachter gaat worden en dat er in de eerste helft van de week nog sneeuw kan gaan vallen in de noordalpen. De sneeuwgrens zou in de loop van de dinsdag mogelijk wel op kunnen lopen naar boven de 1000 – 1200 meter. Hoe het hierna verder gaat bericht ik je in het volgende Alpenweer.

Webcams vanochtend

Vanochtend nog snel even naar de webcambeelden gekeken. Wakker worden in Fontanella-Faschina (Vorarlberg) zag er ongeveer zo uit:

En in de Italiaanse Dolomieten werd men wakker met een lekker opkomend zonnetje, getuige ook de afbeelding van Pozza di Fassa:

GOEDE REIS!

Vanaf deze plaats wens ik een ieder een behouden en veilige reis en een fantastische vakantie toe!

Ik zie jullie reacties en live updates vanuit het skigebied met veel plezier tegemoet.